Skip to Content
Február: Jégbontó, Élet-föld, Böjtelő hava                   2018.Február.25, , Géza napja.  Holnap Edina napja lesz.

Baden-Württenbergi kalauz: Ulm és Blaubeuren

Baden-Württenbergi kalauz: Ulm és Blaubeuren
   A délnyugat-németországi Baden-Württenbergről spontán nem sok minden jut eszébe az embernek, viszont itt is akadnak felfedeznivalók bőségesen. A cikk elvezeti az olvasót a 850-ben alapított, Duna parti Ulmba, az egyetemi városba, mely ugyan nincs benne a legnagyobbak ligájában, de látnivalói és történelme annál fontosabbak. Nem csak a legmagasabb templomtoronnyal büszkélkedik, hanem Németország egyik legrégebbi városi színházával is, melyet 1641-ben hoztak létre. Itt élt Johannes Kepler, a csillagász és nem utolsó sorban 1879-ben itt született Albert Einstein, a XX. század géniusza. Úticélunk második megállója a kevésbé ismert Blaubeuren városka az ezer éves kolostorral és a regékkel körülvett kék forrással.
 
 
   Sok vetélkedőn felmerült már az a csalóka kérdés, hogy melyik városban található a világ legmagasabb gótikus, protestáns templomtornya. Sokan helytelenül a kölni katedrálist nevezik meg, a helyes válasz azonban az ulmi Münster. Ez a válasz pár év múlva nem lesz aktualis, hiszen a barcelonai Sagrada Familia meg fogja előzni. Maga a katedrális nem gigantikus, viszont a 161,53 m magas tornya őrködik a város fölött a belvárosban, így bármelyik irányból a legjobb tájékozódási pont. Mivel a tágas Münsterplatz téren fekszik, könnyebben le lehet fényképezni, részletesebben szemügyre lehet venni, mint a már említett kölni “kistestvért”, mely mindössze 5 méterrel alacsonyabb. Monumentálisságát akkor lehet igazán érezni és felmérni, miután megmásszák a 768 lépcsőfokot és  lenéznek a toronyból, mely egyben félelmet és csodálatot is válthat ki az emberből. Azért is megéri megmászni a sok lépcsőt, mert meg lehet csodálni a német precizitást, a nagy pontossággal egymás mellé sorakoztatott épületeket vagy, hogy miként kanyarog a Duna Ulm és Új-Ulm között (ami egyébként már
Bajorországhoz tartozik).
Építése nem volt egy könnyű feladat, rengeteg kihívást kellett legyőzni, és azt illik még itt elmondani, hogy pénzügyileg a lakosok támogatták. 1377-ben kezdődtek a munkálatok és 1890-ig tartottak. A második világháborús bombázások szerencsére nem okoztak olyan nagy sérüléseket és az egyetlen épület volt, mely a nagy piactéren megúszta a megsemmisülést. Hogyha a végleteket szeretnénk említeni, akkor az lenne, hogy a templomban húszezer ember is elfér, viszont a tornya csúcsa annyira szűk, hogy két ember sem fér el egymás mellett kényelmesen. Egy másik megjegyzésre méltó épület a közelben található igen színes freskókkal teli városháza, mely nagyjából ugyanakkor épült, mint a Münster és melynek az egyik falán csillagászati órát lehet megtekinteni. Továbbsétálva a szűk, macskaköves utcácskákon, egy egészen más világba csöppenünk. Ez nem más, mint a Halásznegyed (Fischerviertel), mely tulajdonképpen a város középkori központja volt, a Duna partján található és a Blau folyó szeli keresztül (erről a következőkben olvashatnak még), és sokan a város legszebb, legautentikusabb részének tekintik. Nem nehéz megfejteni neve eredetét, itt tartozkódtak a halászok és a hajóépítők.
 
   A 15. századi Ferde Ház a város egyik látványossága, eredetileg nhajóskapitányok szállási helyeként szolgált, ma bárki megszállhat itt, hiszen szálloda műkődik benne. Mivel déli alapja egészen vízben van, ezért már a 17. században megkezdődött a süllyedési folyamat. Tíz százalékos ferdeségét egy zsinóron lévő kulcs jelzi, melyet a tetőröl eresztettek le.
Szintén a Duna parton található a város védőfala, melyet 1482-ben építettek. A védőfal mára felkapott promenáddá alakult, ahol kávézók és éttermek várják az oda látogatókat, és ahonnan jó a kilátás az új városrészre, Neu-Ulmra. Ha valaki a ferde tornyot említi, akkor az tulajdonképpen a Hentes Toronyról beszél (Metzgerturm), mely az erődítmény része. Ulm további nevezetességei közül megemlíteném a Lúd Tornyot (Gänseturm, ezen keresztül terelték ki és be a város ludait), a Víztornyot, az Einstein kutat, az állatkertet, a Gyerekmúzeumot vagy Mikroszóp Múzeumot. Ulmtól negyedórányira található a pár ezer lakosú Blaubeuren városka, melyről több mint valószínű, hogy nem sokan hallottak, éppen ezért az itt látottak kellemesen meg fogják lepni a turistákat. A városka központja favázas házaival igen szemrevaló, a legérdekesebb azonban az 1085-ben alapított bencés kolostor, melynek épületei igen jó állapotban maradtak meg. Az egyik különlegessége a kolostornak az 1510-ben épített fürdőhelyisége, mely ma a világ egyetlen fennmaradt kolostori fürdőháza. Sok látnivalóra azért itt nem kell várni, hiszen az egész tulajdonképpen egy nagyobb cseberből állt, ahova folyton forró vizet öntöttek az erre kinevezett személyek. Az épület második szintjén reneszánsz, barokk és biedermaier bútorokat, különféle használati tárgyakat vagy a környék népviseletét lehet megnézni.
 
   A kolostor mellett található egy misztikus erőkkel rendelkező barlangforrás, melyet rengeteg legenda övez. Mélységét máig sem lehet ismerni, hiszen 22 méteres mélység után egy valóságos barlangrendszerbe ütközünk. A Blautopfnak (magyarul Kék Edénynek) nevezett forrásból ered valójában a Blau folyó, amely átszeli az ulmi halásznegyedet s a Dunába ömlik. Színe varázslatos kék (a legenda szerint minden éjjel egy sellő tintát önt bele), melynek intenzítása a nap folyamán változik. Körbe lehet járni az erre kialakított ösvényt, s szinte mindenhonnan más kék árnyalatot lehet megfigyelni. A Blautopf mellett egy régi vízimalom is van, egy ajándéktárgyas bolt és egy kávézó. Mindezek alapos megnézésére egy nap elegendő, hogyha pedig a kirándulást Ulmmal szeretnék összekötni, akkor érdemes egy teljes hétvégét erre szánni.
 
Tóth Zoltán 
 
Baden-Württenbergi kalauz: Ulm és Blaubeuren
Baden-Württenbergi kalauz: Ulm és Blaubeuren
Baden-Württenbergi kalauz: Ulm és Blaubeuren