Back to top
Marika konyhája

Kedves háziasszonyok!

Ettől a hónaptól kezdve betekintést szeretnék Önöknek nyújtani a konyha világába!

Mivel hamarosan itt van a karácsony, úgy gondoltam jó lenne ehhez a csodálatos ünnephez két receptet társítani.

Az év legfontosabb keresztény ünnepe a karácsony, Jézus születésnapja.

Hagyományosan ezen a napon állítjuk fel a karácsonyfát és ezen az estén ajándékozzuk meg egymást. Ugyanakkor a karácsonyi asztal fontos szerepet játszott a legrégebbi időktől, ez az időszak a bőséges lakomák időszaka.

Fahéjas gyümölcskenyér csokoládéval

Nagyon finom reggeli vagy uzsonna lehet a gyümölcskenyér egy csésze hideg tej kíséretében.

Hozzávalók:

30 dkg vaj, 30 dkg kandírozott gyümölcs, 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 10 dkg porcukor, 7 tojás, 5 dkg mandula, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 kiskanál fahéj

Hogyan készítsük el a finom sütit:

A kandírozott gyümölcsdarabokat és a mandulát vágd egészen apró darabokra és keverd a lisztbe. A tojásokat egyesével törd fel, majd a cukorral keverd őket habosra. A sütőport és a vaníliás cukrot vegyítsd a lisztbe, és az olvasztott vajjal, a fahéjjal, valamint a citromhéjjal dolgozd össze.

Egy őzgerinc formát vajazd és lisztezd ki, majd öntsd bele a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben süsd nagyjából 30-40 percet. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor fedd le sütőpapírral. Amikor kész, a tésztát óvatosan borítsd ki a formából és hagyd kihűlni. Csak ezután szórd meg alaposan porcukorral.

Ez a finomság 90 perc alatt készül el.

A második recept egy könnyebb, tejszínes Eszterházy torta receptet.

 

Eszterházy torta

Hozzávalók - Tészta:

6 tojásfehérje

100 g cukor

250 g dió

Hogyan készítsd el a tésztát?

A tojásfehérjét kezd el verni, mikor látod, hogy habosodik, add hozzá a cukrot és verd kemény habbá. Óvatosan forgasd hozzá az apróra darált diót. Miután jól összekavartad a masszát, öt darab 21 cm-es lapot süss. Sütőpapírra felrajzolhatod a köröket.

Előmelegített sütőben, 200°C-on sütöd 10 percig.

Krém:

6 tojássárgája

4 dl tej

65 g étkezési keményítő

200 g cukor

2 ek rum

1 ek vanília aroma

100 g dió

2 dl habtejszín

1 cs. expressz zselatin fix

A krém előkészítése: A tojássárgáját egy kevés tejjel kavard össze, majd add hozzá a keményítőt és kavard csomómentesre. Majd kavard hozzá a cukrot, a rumot, a vanília aromát, valamint a többi tejet. Folyamatos kevergetés mellett főzz belőle sűrű pudingot, majd az apróra darált diót, és hagyd teljesen kihűlni. A habtejszínt zselatin fix-szel verd kemény habbá, majd a kihűlt pudingba óvatosan forgasd bele. A krémből egy keveset tegyél félre, majd a maradékot oszd négy fele és rakd össze a tortát. Egy éjszakára tedd a hűtőbe.

Díszítés:

100 g fehér csokoládé + 3-4 ek habtejszín

10 g tejcsokoládé

1 dl habtejszín + 30 g cukor

Vékonyan kend körbe a tortát a félretett krémmel. Az oldalát vonjuk be darált dióval (opcionális). A fehér csokoládét tejszínnel olvasszuk össze. Kend le vele a torta tetejét. Olvasztott tejcsokoládéval húzzunk köröket, majd egy fogpiszkálóval mintázzuk. Keményre vert habtejszínnel díszíthetjük.

Ez a fincsi torta elkészítése időigényes, de megéri kipróbálni.

Új receptekkel jelentkezek a következő számban, addig is jó sütést és jó étvágyat kívánok mindenkinek.

Tóth Mária