Back to top
Történelem + fürdés = Gyula

Kelet-Magyarország az utóbbi években egy hihetetlen változáson ment keresztül. Egymás után jelentek meg gyógyfürdők különböző helyeken, melyek népszerűsége elképesztő és ugyanakkor jogos. Nemcsak szabadságokat lehet itt tölteni, hanem a sokak által közkedvelt hosszabított hétvégéket is, mivel közel vannak országunkhoz és könnyen meg lehet közelíteni őket. Az abszolút sztár  és a legfejlettebb a fürdőtelepülések között Hajdúszoboszló, de emellett meg kell említeni még Mezőkövesdet, Makót, Miskolctapolcát vagy Gyulát. Az utóbbi azért lehet egy jó alternatíva, mert a lubickolás és gyógyulás mellett, megvan arra a lehetőség, hogy Magyarország és a hely történelméről is pár dolgot megtudjunk, azért is nevezi magát a város “történelmi fürdővárosnak“.

A látogatók nagy része a gyógyfürdőért érkezik a városba, mely 1968-ban nyitotta kapuit, a három külső gyógymedence különböző fokú vízzel csábítja a pancsolni vágyókat. Az itteni víz olyanoknak ajánlott, akik reumával, gyomoproblémákkal vagy nőgyógyászati betegségekkel küzkődnek. A Várfürdő egész évben nyitva tart, a szabadtéri medencék mellett, 2013-ban avatták fel az Aquapalotát, a vízi élményparkot. Föltétlenül ki kell próbálni a fényalagútas, fánkos, 4 személyes vagy a tíz méter magas csúszdákat, de ugyanakkor az élménymedencét, a vízfüggönyt, sodrófolyosót vagy a pezsgőmedencét. Nyáron igen nagy népszerűségnek örül a hullám medence,  a csúszdás medence vagy a sportuszóda. A kisebbeknek az abszolut favorit a három részre osztott gyerekmedence, az egyik felén az egész piciknek való elefánt alakú csúszda, nagyobbaknak a locsoló gömb, középen pedig a tripla csúszda. Az Aquapalotában a babáknak is lehetőségük van egy kis fürdésre a nekik szánt baba-  és gyerekmedencében, ahol vízágyú, kisállatok és kalózhajó-csúszda létezik. Ha tehetik, a szülők, de nem csak ők, megpihenhetnek és ellazulhatnak a vízibárban.  A hideg évszakban ajánlott a kupolás wellness centrum (ahol több féle masszázs közül lehet válogatni) vagy a lovarda (fedett gyógyfürdő) felkeresése.

Mivel a fürdés általában kimeríti az embert, az is meglehet, hogy az alföldi város többi látnivalója már nem is fog érdekesnek tünni, de azért itt is van pár dolog amit tényleg megéri megnézni. Példának megjegyezném a város leghíresebb látnivalóját,  a gyulai várat, mely mostani, felújított formáját 2005-ben kapta. A XV-ik századi vár azzal büszkélkedik, hogy Európa egyetlen épen maradt téglavára és, hogy történelme során rendre börtön, levéltár vagy sörfőzde működött benne. A XVI-ik században Magyarország harmadik legerősebb vára volt Eger és Szigetvár után. A 24 kiállítótermet úgy rendezték be, hogy aki ellátogat ide, az egy középkori utazáson vegyen részt, ezt pedig a technológia segítségével érték el. A fontosabb termek közül megemlíteném az úri és úrnői lakosztályokat, lovagtermet, a török szandzsákbég irodáját vagy az éppen mükődőképes kovácsműhelyt. A gótikus várnak nem hiányozhat egy kápolna sem, az itteniben, felújítása óta különböző eseményeket is lehet szervezni. A Corvin-bástya a vár mellet található, egyben a jegypénztárnak és egy emléktárgyas boltnak ad otthont. Aki meg szeretne itt pihenni, az megteheti a bástyát körülvevő teraszon. Egy felnőttjegy 1600 Ft, a kedvezményes jegy pedig ennek fele. A vár hangulatosságára egy mesterséges tavacska is rátesz egy lapáttal, ennek az különlegessége pedig az úszó színpad.

Gyula egy másik impozáns épülete a várral szemben fekvő Almásy-kastély, mely múzeumként működik. A közelmúltban itt is újítási munkálatok történtek, legutóbbit 2016-ban fejezték be, ezért ne csodálkozzanak, ha egy olyan modern létesítménnyel fognak találkozni, ahol a múlt felidézésében a technika  (holoprojektor) játszik nagy szerepet. Betekintést kaphatunk úgy a felső, mint az alsó osztály mindennapjaiba, interaktiv kiállításokon résztvenni vagy XIX. sz. parfümök illatát érezni. A belépő ide 2200 Ft, a toronykilátóba pedig 300 Ft-t kell fizetni.

Aki a régies édességek rajongója, az föltétlenül el kell látogasson a százéves cukrászdába, mely a Jókai Mór úton, a Nádi Boldogasszony templom mögött található. A finomabbnál finomabb nyalánkságok mellett maga az épület is egy valóságos kincs: festett falak és eredeti biedermeier bútorok várják a túristákat. Egy kis múzeum is található itt, ahol egy régi konyhát lehet szemügyre venni az összes kellékekkel, amik évtizedekkel ezelőtt szükségesek voltak a tészták elkészítéséhez. A cukrászda előtt talalható a Himnusz szerzője, Erkel Ferenc szobra, aki a város szülőttje.

A békés megyei város egy másik nagy pluszpontja a zöld területek elterjedése. A legnagyobb, több, mint 3 hektáron elterülő Csigakert, a Várfürdővel szemben található és a tökéletes hely a lazítani vágyóknak. A kerékpározóknak is van miért örülni, számukra is külön kialakított útak vezetnek a parkon keresztül a városközpontig. Ugyanakkor egy kisvonattal is be lehet járni a várost, a fontosabb látnivalókat érinti, így könnyen el lehet dönteni, hogy mit szeretnének újra és közelről is megnézni. A körjárat minden órában indul, fél órás és 800 Ft. kerül.

Tóth Zoltán