Back to top
Tartósítás

Hogyan tartsuk a friss gyümölcsöt, hogy minél több ideig megálljon?

-A citromfélék legtovább bírják egy lyukasztott műanyag zacskóban, hideg helyen. Igaz, hogy a szobahőmérsékleten tartott citrom meg a többi citromféle könnyebben kifacsarható, de csak azokat szedjük ki a hűtőből, amelyikeket éppen el is használjuk rövidesen. Szobahőmérsékleten a citromfélék jó, ha kibírják egy hétig, de a hűtőben, műanyag tasakban tartva, akár egy hónapig is tárolhatók.

- A banánt úgy tarthatjuk több ideig, ha a szára végét becsavarjuk egy nedves fóliadarabba.

A zöldségeket sem akárhogy lehet frissen tartani:

-A gyökérzöldségek tovább frissen maradnak levél nélkül, ezért, ha a következő bevásárlásig frissen akarjuk tartani, szedjük le a levelét, mielőtt tároljuk.  Igaz, hogy jobban néznek ki levelesen, de azok nélkül vitamindúsabban maradnak, mivel betakarítás után is küldi a gyökér a zöld rész felé a tápanyagokat. Ezeket jobb, ha enyhén nyirkos homokos ládácskákban tároljuk, hűvös, sötét helyen. Csak akkor tartsuk a hűtőben, ha nincs lehetőségünk homokos ládában tartani.

- A zöldségeket lyukacsos zacskókba tegyük. Ez annál inkább ajánlatos a spenót, csalán, erdei saláta, és általában a levélzöldségeknél. Az aromás levelek esetében, ezeket tegyük a szárukkal egy pohár vízbe, majd takarjuk le egy fóliával és így tegyük be a hűtőbe. Ha túl sok a rozmaring, bazsalikom vagy tárkony, ezeket a továbbiakban leírt módszerrel lehet fűszeres ecettel vagy olajjal, esetleg fagyasztással tartósítani. - A gomba nem szereti a műanyag tasakot! Ha nem akarjuk, hogy a gomba esetleg már másnapra megfeketedjen, papírzacskóval tegyük a hűtőbe, ne az üzleti műanyag tálcával, edénnyel, fóliával fedve. -A spárga az egyik legkényesebb zöldség. Mivel elég drága, ezt is érdemes tartani kicsit tovább. Elég, ha nedves papírszalvétába csavargatva tesszük  a hűtőbe, friss és ropogós marad egy ideig. -Az alma megakadályozza a krumpli kicsírázását! Ezért jó, ha almát tartunk a krumpli közelében, legalább kétszer annyi idő telik el a kicsírázásáig, mint a többi esetében. 

A hűtőben, a zöldségeket tartsuk külön a gyümölcsöktől.

A gyümölcsök etilént bocsátanak ki, ami a zöldségeknek nagyon ártalmas, mivel sietteti ezeknek az érését, tehát hamarabb romlik. A zöldségekre ilyen szempontból a legártalmasabbak  az alma, barack, őszi barack, sárga dinnye meg a füge. A legérzékenyebb zöldségek pedig a brokkoli, karfiol, uborka, kövérpaprika, murok, borsó, leveles zöldségek, káposzta, de a gyökérzöldségek is.

Szatmári Ferenc