Back to top

Római Katolikus Plébánia - 2012 Advent I. Vasárnapi értesítő

Római Katolikus Plébánia - 2012 Advent I. Vasárnapi értesítő

Római Katolikus Egyház: 

EVANGÉLIUM:
Jézus ezeket mondta tanítványainak a világ végéről: „Jelek lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban, a földön pedig kétségbeesett rettegés támad a népek között a tenger zúgása és a hullámok háborgása miatt. Az emberek megdermednek a rémülettől, miközben várják, hogy mi történik a világgal. A mindenség összetartó erői megrendülnek. Akkor majd meglátják az Emberfiát, amint eljön a felhőkben nagy hatalommal és dicsőséggel. Amikor mindez beteljesedik, nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok. Vigyázzatok, hogy el ne nehezedjék szívetek tobzódásban, részegeskedésben és az evilági gondokban. Így majd nem ér készületlenül benneteket az a nap. Mint a csapda, úgy csap le mindazokra, akik a földön laknak. Virrasszatok hát és imádkozzatok szüntelenül, hogy megmeneküljetek attól, ami majd bekövetkezik, és megállhassatok az Emberfia színe előtt.”

ELMÉLKEDÉS:  

Íme, újra itt van a készülődés ideje, a várakozásé.  Ebben nem vagyunk világbajnokok, mi, „modern” emberek. Inkább a türelmetlenség jellemző ránk. Más is megnehezíti a derűs, szemlélődő várakozást, tudniillik félelmeink és szorongásaink. Amióta kiderült, hogy ez jó üzlet, sokan házalnak a szorongással: az egész katasztrófairodalom és annak hátborzongató filmváltozatai, a horoszkópok, és a mindenféle álpróféciák, lánclevelek és jövőkutató-intézetek. Így a napokban egy a dalai lámának tulajdonított lánclevélben ígértek nagy szerencsétlenséget, ha nem továbbítom… Jézus adventi üzenete, hogy ha valóban eljön az ideje, nincs okunk megdermedni a rémülettől, hanem emelt fővel nézzünk a dolgok elébe: nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok. Ami a katasztrófaváróknak fenyegetés, nekünk örömünk forrása, hisz tudni fogjuk, hogy vége a robotszerű életnek, eljöttek a vigasság napjai. Persze, van, aki felemelt fővel is csak áruhegyeket lát, vennivalót és ennivalót. Róluk beszél Jézus, amikor a szív tobzódásától, a fogyasztói mámortól óv minket. Szorongásaink elől ugyanis „részegeskedésbe” menekülünk: ki alkoholba, ki „enyhe”, ki „kemény” drogokba. Még a munka is lehet ilyen kábítószer, hát még a hírnév, a címek és rangok!  „Imádkozzatok szüntelenül,” ez nem tűnik valódi alternatívának. Kinek van „erre” ideje?  Nemde, a határidőnaplódban nincs már szabad hely? Ha ember, egészen ember akarsz lenni, próbáld egyszer elképzelni a világot nélküled. Fájdalmas felismerés, de nélkülünk is megy. Bonnban, amikor még főváros volt, volt egy kávézó, a tulajdonos a falakat egyetlen nap újságainak címlapjaival borította be.  Ott volt az egész világsajtó. Az a nap, melyen valamennyi dekorációkét szolgáló nap megjelent, Sztálin halálának a napja volt.  El tudjuk ma képzelni, hogy a legnagyobb nyugati lapok is megrendülten siratták? Hogy el se tudták képzelni a világot nélküle? Ilyenkor édesapám mondása jut eszembe: A temetők tele vannak nélkülözhetetlen emberekkel. Tedd hát magad nélkülözhetővé, és magadra találsz.  És Istenre. Vonulj félre, legyen az advent a te lelkigyakorlatod. Ha csak napi negyed órát rászánsz, az karácsonyig egy munkanapnyi idő. Ennyi kell, hogy ember legyél. Ezt jelenti, hogy „megállhatsz az Emberfia előtt.” Mert te nem vállalod magadat, ő ugyan miért vállaljon téged?

A HÉT SZENTJE:
A BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA SZEPLŐTELEN FOGANTATÁSA

    
A XI. században Angliában és Normandiában liturgikus ünnepe volt, a XV. Században egy helyi zsinat már kifejezetten a bűnnélküliséget a hit misztériumaként említette. 1854-ben IX. Piusz pápa dogmaként kihirdette: „A Boldogságos Szűz Mária létének első pillanatától kezdve mentes volt az eredeti bűntől és minden más bűntől.” A keleti hagyomány atyái az Istenanyát egészen szentnek nevezik, és úgy ünneplik, mind a bűn minden szennyétől mentes Istenanyát, akit mint egy a Szentlélek alkotott és képzett új teremtménnyé. Isten kegyelme által Mária minden személyes bűntől is tiszta maradt egész élete folyamán – tanítja a Katolikus Egyház katekizmusa. Az ünnep jól illik az adventi idő várakozásában.

MISEREND:

 

Hétfő:   6,30 – Elena egészségéért
Kedd: 9,00 – Antoneta szándékára
17,00 – Antal egészségéért
Szerda: 6,30 – † Virginia, Ioan és Cristian
16,30 –
Csütörtök: 6,30 - † Virginia, Ioan és Cristian
16,30 -
Péntek: 6,30 – Ana egészségéért
17,00 - Rózsafüzér társulat élő tagjaiért
Szombat: 12,00 - Szűz Mária szeplőtelen fogantatása         (búcsú)

        
 
IGELITURGIKUS NAPTÁR: DECEMBER
 

2. Jer 33,14-16
1 Tessz 3,12-4,2
    Lk 21,25-28.34-36
  3. Iz 2,1-5
Mt 8,5-11
4. Iz 11,1-10
Lk 10,21-24
5. Iz 25,6-10a
Mt 15,29-37
       
  6.Iz 26,1-6
Mt 7,21.24-27
7. Iz 29,17-24
Mt 9,27-31
Lk 1,26-38
8. Ter 3,9-15.20
Ef 1,3-6.11-12
 

TEMETÉSEK: Orbán Lajos 71 éves          
            Hidi József 80 éves
            Szabó sz. Molnár Berta 79 éves
            Orosz Sándor József 80 éves

 

AZ IMAAPOSTOLSÁG SZÁNDÉKAI DECEMBER HÓNAPRA
Általános: (Elvándorlók): Hogy az elvándorlókat az egész világon nagylelkűen és hiteles szeretettel fogadják, különösen a keresztény közösségek.
Missziós: (Krisztus, világosság az egész emberiség számára): Hogy Krisztus az emberiségnek úgy nyilvánuljon meg, mint a világosság, amely Betlehemből árad, és az Egyház arcán tükröződik.