Back to top

Római Katolikus Plébánia - 2013 Nagyböjt V Vasárnapi értesítő

Római Katolikus Plébánia - 2013 Nagyböjt V Vasárnapi értesítő

Római Katolikus Egyház: 

EVANGÉLIUM:

Abban az időben: Jézus kiment az Olajfák hegyére. Kora reggel újra megjelent a templomban. A nép köréje sereglett, ő pedig leült, és tanította őket. Az írástudók és a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje. Odaállították középre, és így szóltak hozzá: „Mester, ezt az asszony házasságörésen érték. Mózes azt parancsolta a törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?” Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, és vádolhassák. Jézus lehajolt, és az ujjával írni kezdett a földön. Ők azonban tovább faggatták. Erre fölegyenesedett, és azt mondta nekik: Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van!” Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön. Azok meg ennek hallatára egymás után eloldalogtak, kezdve a véneken, s csak Jézus maradt ott a középen álló asszonnyal. Jézus fölegyenesedett, és megszólította: „Asszony, hol vannak, akik vádoltak téged? Senki sem ítélt el?” „Senki, Uram” – felelte az asszony. Erre Jézus azt mondta neki: „Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!”

ELMÉLKEDÉS:

 Sokan, és egyre többen, ezt a jelenetet fogják látni. Porzik a kör, melyet Jézus az asszony köré rajzol. Az ítélkezők mind a körön kívül vannak. Nem tartoznak Jézushoz. A bűnös asszony igen. Körön belül van.   Mária Magdolna a porba sújtva, a földdel szinte eggyé válva éli meg a pillanatot, melyről azt kellett hinnie, az utolsó. Jézus hozzá hajolt le, neki írt. Új törvényt. A megbocsátásét. A megújulásét. A küldetését. Azt mondja egy a társadalom által kivetett embernek, asszonynak, kezdj új életet. Különbet, mint az eddigi, de különbet is, mint az őt elítélőké. Mert ítélkezni csak annak van joga, akit nincs miért elítélni. Jézus drámája, hogy Mária Magdolnával ellentétben neki nincs védőügyvéde. Nincs, aki zavarba hozná az őt halálra ítélőket. Azaz: Pilátus próbálkozik, de végül mossa kezeit: nincs tekintélye, nincs hatalma megmenteni. Ennyit a birodalom hatalmáról: a közvéleménnyel szemben tehetetlen. Ma sincs ez másképp. Töprengeni kezdek. S mi lett volna, ha Pilátus a jézusi érvet használja: elítélem, ha ti mind azt valljátok: maradéktalanul fizetjük az adót a császárnak; soha nem lázongunk a római hatalom ellen, soha nem káromoljuk Istent, soha… szóval, a római és a zsidó jog értelmében egyaránt feddhetetlenek vagyunk. Kaifás és társai eloldalogtak volna. A lármás nép elcsendesült volna. Jézus egyedül maradt volna Pilátussal. S Pilátus megtudta volna, mi az Igazság. Tudunk-e egyedül maradni a körben Jézussal? S ki tudunk-e lépni azzal a szándékkal, hogy nem vétkezünk többé?

IGELITURGIKUS NAPTÁR:  Március

   17. Iz 43,16-21  18. Dán 13,41c-62  19. 2Sám 7,4-5a.12-14a.16

         Fil 3,8-14            Jn 8,12-20               Róm 4,13.16-18.22   

         Jn 8,1-11                                            Lk 2,41-51a

 

                   20. Dán 3,14-20.91-92.95      21. Ter 17,3-9

                          Jn 8,31-42                            Jn 8,51-59

 

                    22. Jer 20,10-13                   23. Ez 37,21-28

                           Jn 10,31-42                         Jn 11,45-57

FERENC PÁPA

Jó estét! – így köszöntötte a Szent Péter téren összegyűlteket s a televízió előtt ülőket az új római pápa, megszólítva mindenkit: más felekezetűt-vallásút, nem hívőt, nem csak a saját háza népét. Egyszerű fehér reverendában lépett a világ elé, és nem azzal kezdte, hogy Istentől való hatalmát mutatva áldást osztott volna, hanem ő kért imát, áldást, felhatalmazást. A részletekre érzékeny kommentátorok azonnal párhuzamokat fedeztek fel: XXIII. Jánosra emlékeztette őket a közvetlensége, II. János Pálra gesztusa, hogy  a ceremónia szokásos menetét a maga elképzelése szerint kissé átalakította. Mindenképp formabontó a névválasztása, az a tény, hogy jezsuitaként egy másik rend alapítója felé fordult. Bizonyos üdítő öntörvényűség fedezhető fel élete tényeiben: hogy a püspöki palota helyett egy egyszerű lakásban lakott, maga főzött, s lemondva a szolgálati gépkocsiról tömegközlekedett, ezzel a hívek számára hozzáférhető, megközelíthető volt amellett, hogy a közülük valóságát és a velük való szolidaritását fejezte ki. Szintén a jól értesült Vatikán-szakértőktől hallhattuk: azon túl, hogy imádkozott a téren egybegyűltekkel elődjéért, egyik első pápai ténykedéseként telefonon fel is hívta.Kétségtelen, hogy nem európaiként másképp látja a világot, ez azonban reményteljes, hiszen nyilvánvalóvá lett, hogy a válságban nyögő európai kereszténység és kultúra friss levegőre, nagy levegővételre szorul, s ezt a pezsgő vallási életmegnyilvánulások földjéről kaphatja meg. Érdekes, hogy ezt a „harapásnyi” tiszta levegőt egy 1936-ban született, amúgy fiatalos pápa hozza el. A konzervatívnak nevezett körök örülnek, mert Ferenc pápa eddigi munkássága garancia arra, hogy az alapvető értékek elkötelezettje, s ezekből nem enged. De örülnek a változást sürgetők is, mert a Kúriába kívülről érkező Bergoglio bíboros, Ferenc pápa képes lehet más szemszögből látni, más szempontot érvényre juttatni, a szegények, peremre szorultak iránti mély és valós elkötelezettségét a névválasztása világosan leszögezte.

Mindezek alapján a hívő nyugtázhatja: valóban a Szentlélek működik, annyira meglepő és reményteljes ez a választás, s annyit a nem hívő is elismerhet: a katolikus egyházban a meglepetés, a mindenkor megújulásra kész élet friss fuvallata érezhető.

MISEREND:

Hétfő: 7,30 – Ioan, Virginia és Cristian

Kedd: 9,00 – Szent József ünnepe

         9,30 -

Szerda: 7,30 – Tereza, Ioan és Maria szándékára  

            16,30 -

Csütörtök: 17,00 - Péter, Dana és István; Lelkigyakorlat

Péntek: 17,00 - Lelkigyakorlat

Szombat: 11,00 - Lelkigyakorlat    

 

TEMETÉSEK: DÁVID TERÉZ 83 ÉVES

 

HIRDETÉSEK:

1. Hétfőn, március 18-án,  9,00 órától templomtakaritást szervezünk a plébánia templomban. Kérjük a kedves híveket, hogy jöjjenek segíteni.

2. Kedden, március 19-én Szent József ünnepe. Szentmisék a plébánia templomban 9,00 órától, a Szent István templomban pedig 9,30 órától lesz. Délután 17,00 órától búcsús szentmise Segesváron.

3.  A plébánia nagyböjti lelkigyakorlatát március 21, 22 és 23-án tartjuk, amelynek vezetője Ft. György Tibor vásárhelyi plébános. A lelkigyakorlat programja a következő:

Csütörtök  március 21

-Plébániatemplom: 16,30 órától gyóntatás; 17,00 órától szentmise

 Péntek március 22:

-Plébániatemplom: 16,00 órától gyóntatás; 16,30 órától keresztút; 17,00 órától szentmise

Szombat, március 23:

- Plébániatemplom: 10,30 órától gyóntatás, 11,00 órától szentmise. A szentmise keretében kiszolgáltatjuk a betegek szentségét idős és beteg testvéreinknek.

4. Jövő vasárnap Virágvasárnap. A szentmisét a templom udvarán kezdjük barkaszenteléssel, ahonnan közösen vonulunk a templomba, Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére.