Back to top

Az Igaz Legény kalandjai Medgyesen

Az Igaz Legény kalandjai Medgyesen

A városról: 

Egy vidám táncmesével érkezett a medgyesi gyerekekhez a Háromszék Táncegyüttes december 14-én, szerda délelőtt. Magyar ovisokkal és a Báthory István Általános Iskola diákjaival telt meg a Traube színházterme, ahol egy pisszenés nélkül izgulták végig az Igaz Legény kalandjait és szorítottak a Szomorú Királylánynak, hogy rátaláljon saját hangjára.

„…A palota felett egy ékesen zengő madár töltötte be az eget. Olyan szép volt, hogy olyat még a világon emberfia nem látott. Varázsénekétől még a némák is dalra fakadtak, s a haragosok is megbékéltek egymással. Honnan ismerem énekét? – kérdezte dajkáját a kis királylány.

Mert te, édes leányom, ezzel a dallal jöttél a világra – mondta az.

Énekének csodájára az egész udvar népe felfigyelt, a király és a királyné csak úgy ámult utána. Tudták, hogy ez a gyógyír lányuk régen tartó szomorúságára. Megfogadták, hogy mindent megtesznek azért, hogy gyermeküket újra vidámnak lássák. A király kisvártatva kihirdette országában, hogy aki az Égi Madarat megtalálja, s zengő dalát eltanulja, annak adja a legkisebb leányát, melléje meg fele királyságát.  Ennek hírére az Igaz Legény is útra kelt…”

A szomorú királylány vidám történet, amelyben az Igaz Legény legyőz minden akadályt és elnyeri méltó jutalmát – ilyen egyszerű a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes „Az én mesém – Táncmese mindenkinek” című családi előadása, amely akár a szülőfalunkban is játszódhatna, annyira valóságos, még ha a mese elemeiből is merítkezik.

A lányok szemet gyönyörködtető ruhákban, csipkés brokát viseletben táncoltak, tréfálkoztak, csillogtak-villogtak a színpadi fényben a fiúk nagy örömére. Már a mese elején kiderült, hogy a király szomorú lányát csak az égben lakó madár zengő éneke vidíthatja fel, amit az a legény hozhat el, aki kiállja a mesebeli próbákat: legyőzi az Ördöngös Vénasszonyt, megküzd az óriással és végül a sárkánnyal.

Az Igaz Legény neki vág a kalandos útnak, előtte társai kioktatják a botos harc fortélyaira, és egy  táltos segítségével halad tovább. Végül is sikerül legyőznie az akadályokat, felvidítania a királylányt, akinek elnyeri kezét és a király birodalmának a felét, majd boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

A jelmezek nemcsak szépek, igényesek, de a különböző történelmi korok, társadalmi osztályok jegyeit öltözékükön viselve találóan tükrözték, hogy vannak mesék, amelyek nem csak a gyerekeknek szólnak. Az Igaz Legény karaktere elhitette velünk, hogy csupán csak néha, de az igazság is győzedelmeskedhet.

A táncmesében a népdalok magukért beszélnek, a Heveder zenekar által megvalósított zenekompozíció jól illeszkedik a történethez, a tánckar pedig egyszerű, de látványos koreográfiával vezette végig a mesés történetet. Egy olyan szép táncmesét láthattunk a Háromszék Táncegyüttes előadásában, amelynek segítségével mi, felnőttek is egy kicsit visszacsöppenhettünk a gyermeki izgalmak mesés világába. A legmeghatóbb pillanat az volt, mikor a Táltos lejött a gyerekek közé a nézőtérre és felinvitálta őket a színpadra, hogy együtt ünnepeljenek, táncoljanak és énekeljenek, örüljenek az ifjú pár boldogságának. Az előadás megvalósítását a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatta.