Back to top

Római Katolikus Plébánia - 2012 Advent III. Vasárnapi értesítő

Római Katolikus Plébánia - 2012 Advent III. Vasárnapi értesítő

Római Katolikus Egyház: 

EVANGÉLIUM:
Amikor keresztelő János bűnbánatot hirdetett, a nép megkérdezte: „Mit tegyünk?” „Akinek két ruhája van – válaszolta - ,az egyiket ossza meg azzal, akinek egy sincs. S akinek van ennivalója, ugyanígy tegyen.” Jöttek a vámosok is, hogy megkeresztelje őket, s így szóltak hozzá: „Mester mit tegyünk?” Ezt felelte nekik: „Ne követeljetek többet, mint amennyi meg van szabva.” Megkérdezték őt a katonák is: „Hát mi mit tegyünk?” Nekik így felelt: „Ne zsarnokoskodjatok, ne bántsatok senkit, hanem elégedjetek meg zsoldotokkal.”

A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Ezért János így szólt hozzájuk: „Én csak vízzel keresztellek titeket. De eljön majd, aki hatalmasabb, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel fog titeket megkeresztelni. Szórólapátját már a kezében tartja, hogy megtisztítsa szérűjét: a búzát csűrébe gyűjtse, a pelyvát meg olthatatlan tűzben elégesse.” És még sok mással is buzdította a népet. Így hirdette nekik az üdvösséget.

ELMÉLKEDÉS:  
    Ha megfontoljuk, Keresztelő János az első tömegpszichológus.  János nem csak az egyéneket és kis közösségeiket szólítja meg, hanem a nagy tömegeket. Páratlan sikerrel. De a valódi „sikermérő”, hogy meg is térnek! Mit nem adna a mai plébános egyetlen megtértért! Itt viszont ezrek térnek meg.  A pénzügyőrök és mindenféle más egyenruhás. Képzeljük el, hogy ma kérdeznék aggódva: Mit tegyünk?  János válasza legalább olyan meglepő: Legyetek derék, becsületes emberek a saját szakmátokban! Ennyi! És ez ma sem kevés! A korrupciós ügyek korában elég program ma is: „elégedjetek meg zsoldotokkal.” Ennyi azonban kell, hogy előkészítsük annak jövetelét, aki mindent és mindenkit megtisztít. Ez az advent kettős arca: van egy máriás várás, a gyermek befogadására. A tiszta fogadja be a Tisztát. És van a jánosi várás, amikor mi tisztátalanok megtisztulunk. A közélet megtisztulása mint adventi program? Meglepő, ugye? Van persze egy harmadik arca is a várásnak. Ez a szegényeké.  Különösnek tűnhet, de János nem a gazdagoktól kér alamizsnát, hanem a szegényektől kér szolidaritást. Egymásra támaszkodjatok, egymásban bízzatok, osszátok meg a keveset – ez az üzenet. Ilyenkor gyermekkorom emlékei tódulnak emlékezetembe. Az ötvenes években pirítós kenyéren élt az egész ország, de természetes volt bekopogni a szomszédhoz egy kis lisztért, zsírért – ami éppen hiányzott. Mindig adtak. Ma nem mernék becsöngetni a szomszédokhoz. Amikor arról panaszkodunk, hogy a karácsony kezdi értelmét veszíteni, mert kereskedelmi promóció lett belőle, talán a szolidaritás újjászületésében kellene keresnünk a megújulást. Nemde, Isten Megtestesülése is a szolidaritás jele. A mérce magas.

A HÉT SZENTJE: Kaníziusz Szent Péter
 
A mai Hollandia területén született 1521-ben. Belépett a jezsuita rendbe, ott szentelték pappá. A katolikus megújhodásnak szentelte életét. Prédikációval, különböző teológiai kézikönyvek írásával sokat segített. Legjelentősebb műve azonban a Katolikus Katekizmus volt. A kor tévedéseivel szemben világosan megfogalmazta a hit tanítását. Számos nyelvre lefordították művét, mely körülbelül négyszáz kiadást ért meg. Figyelemmel volt a tanulók korára, felkészültségére. Mint teológus részt vett a tridenti zsinaton, rövid ideig Bolognában is tanított. Életének utolsó évtizedeit Németországba töltötte, ahol jezsuita kollégiumot szervezett. Szent Bonifác után Németország második apostolának tartják. A svájci Fribourgban halt meg 1597-ben. XI. Piusz pápa avatta szentté és nyilvánította egyháztanítónak 1925-ben.    
 
MISEREND:
Hétfő:    6,30 – † János nés Rebeka
Kedd:    9,00 – † Szappanyos János (6 hetes)
            17,00 – † Kiss Mária, Tiberiu, Béla és Andrei
Szerda:  6,30 – Maria szándékára
             16,30 – † Béla, Ferenc és Béla
Csütörtök:6,30 -
               16,30 - † Nagy Sándor (1 évf.)
Péntek:    6,30 – Ana egészségéért
               17,00 - † Balázs Éva (6 hetes)
Szombat: 6,30 – † Szekeres János (6 hetes)
               16,30 –

IGELITURGIKUS NAPTÁR: DECEMBER

16. Szof 3,14-18a
Fil 4,4-7
Lk 3,10-18
17. Ter 49,2.8-10
Mt 1,1-17
18. Jer 23,5-8
Mt 1,18-24
19. Bír 13,2-7.24-25a
Lk 1,5-25
20. Iz 7,10-14
Lk 1,26-38
21. Én 2,8-14
Lk 1,39-45
22. 1 Sám 1,24-28
Lk 1,46-56
   

TEMETÉSEK: TRIFÁN SORIN ÁGOSTON 31 ÉVES