Back to top

Din 11 septembrie a luat startul programul prelungit

Din 11 septembrie a luat startul programul prelungit

Din data 11 septembrie 2017, deodată cu începerea anului școlar, am pornit programul prelungit, care a fost înființat cu scopul de a sprijini familiile maghiare din Mediaș și din celelalte localități din județul Sibiu.

Proiectul, realizat de Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș (UTDM Mediaș), se desfășoară de luni până vineri între orele 12 și 16, și începe cu servirea unei mese calde, apoi cu pregătirea temelor de casă, fiind urmată de activități de dezvoltare a personalității și a lucrului în echipă, activități cultural-educative. Beneficiarii acestui program sunt elevii din clasele 0-IV ai Școlii Generale Báthory István din Mediaș, iar participarea acestora este gratuită, cheltuielile fiind acoperite de voluntarii asociației din fonduri nerambursabile.

Deși găsirea locației perfecte ne-a cauzat ceva bătăi de cap, până la urmă am hotărât că cel mai potrivit este să închiriem, după orele de curs, unele săli de clasă din școală, care corespund scopului.

Printre nenumăratele avantaje provenite din acest fapt, putem scoate în evidență următoarele: copii pot petrece după-amiaza într-un loc familiar, în propria lor sală de clasă, dimensiunea și separarea sălilor asigură spațiu pentru activitățile în grup, pentru activitățile comune și individuale. Pe lângă toate acestea trebuie avut în vedere că reprezintă soluția cea mai avantajoasă pentru elevii care fac naveta, fiindcă pierd timp mai puțin, până la pornirea autobuzelor școlare spre casă, și ei la rândul lor pot servi o masă caldă și își pot pregăti temele de casă.

Elaborarea proiectului a inițiat o relație mai strânsă între organizațiile maghiare locale și unitățile de învățământ, nu în ultimul rând între întreaga comunitate de etnie maghiară, fapt care se materializează în viitor prin cooperare de lungă durată.

Balázs Botond, președintele asociației UTDM Mediaș a spus, că din momentul în care au reușit să atragă fonduri pentru acest proiect au purtat discuții cu părțile interesate, cu părinții, cadrele didactice și instituțiile. "Am decis că vom angaja un număr de 5 persoane pentru acest proiect, iar în timpul luniilor de vară am organizat concursurile pentru posturile create, menționăm că la anunțul postat de asociație au fost depuse nenumărate CV-uri. După efectuarea interviurilor, echipa s-a extins cu 5 membri noi, angajați cu normă întreagă. Sarcina celor cinci noi angajați este în primul rând desfășurarea în bune condiții a programului prelungit prin inițierea diferitelor activități cu copiii, iar pe lângă aceasta ne vor ajuta și în celelalte proiecte organizate local la Mediaș sau în județul Sibiu.

De la începutul lunii septembrie o avem în rândul nostru pe Ferencz Klaudia, beneficiara unei burse din cadrul „Petőfi Sándor Program”. Klaudia va rămâne în Mediaș timp de 9 luni și se va implica în proiectele organizate de asociație."

La întrebarea: ce l-a determinat la elaborarea acestui program, Botond mi-a răspuns: „Întotdeauna am avut în vedere două obiective, unul dintre ele a fost acela, ca în momentul în care ne gândim la școală maghiară, la educația în limba maternă, să nu avem în față așa-numitele dezavantaje, ci dimpotrivă să vedem nenumăratele avantaje de care pot beneficia elevii, dacă și părinții sprijină educația lor în limba maternă. Al doilea obiectiv e poate și mai important, tot ceea ce facem pentru aceștia să nu creeze dificultăți financiare pentru aceștia, ajutând astfel familiile în eforturile lor de a reduce cheltuielile specifice cu școlarizarea copiilor, precum și găsirea unei soluții la problema supravegherea copiilor, al căror părinte, sau alt membru de familie nu îi poate lua de la școală în jurul orei 12.”

 

În cele din urmă vă prezentăm persoanele care fac posibil ca acest program prelungit să funcționeze:

Tóth Mária

„Sunt mama a doi copii și bunica mândră a nepoțelului meu. Sunt bucuroasă că atașamentul meu necondiționat față de copii îl pot împărtăși și cu elevii ciclului primar participanți ai programului prelungit.”

 

Kiss Noémi

„Având doi frățiori mai mici, mă simt acasă în preajma copiilor. Cred că experiențele acumulate acasă mă vor ajuta în înțelegerea lumii și a limbajului specific copiilor. Cred că programul prelungit este un prilej splendid în aprofundarea cunoștințelor mele și în cunoașterea mai profundă a lumii spirituale a celor mici.”

 

Soldorfean Zsuzsanna

„Trăiesc în Mediaș, sunt mama a doi copii. Prin programul prelungit, în sfârșit, am ocazia să mă ocup cu ceea ce mă poate îndeplini cu adevărat pe plan profesional. Simt ca o vocație preocuparea cu copii, urmărirea dezvoltării, a studiului lor, precum și acordarea ajutorului necesar în acestea.”

 

Balázs Noémi

„Trăiesc în Mediaș împreună cu soțul și băiețelul meu. Întotdeauna am adorat copiii, mă bucur că prin programul prelungit voi avea prilejul să traduc în viață experiențele mele adunate în cadrul proiectului „Clubul Piticilor”. Sper ca împreună să putem forma un mediu jucăuș și activitățile să fie cât mai variate, cât mai colorate.”

 

Kémeri Ferenc Attila

„În ultimii cinci ani, prin munca mea mi-am dat silința să slujesc interesele comunității maghiare din județul Sibiu. M-am ocupat în principal cu organizare de evenimente, dar am avut un rol important și în activitățile de tineret și de formare a comunității. Sunt coordonator în cadrul asociației UTDM Mediaș în cadrul programului prelungit.”

 

Márton Zsófia