Back to top

Az erdélyi fiatalok értik a magyarországi választások igazi tétjét – erdélyi körúton a „Határtalanul a magyar fiatalokért” vezetői

Az erdélyi fiatalok értik a magyarországi választások igazi tétjét – erdélyi körúton a „Határtalanul a magyar fiatalokért” vezetői

Március 7–10. között Erdélyben jártak a Határtalanul a magyar fiatalokért egyesület vezetői: Bagi Barna, az egyesület elnöke és Kozma Dávid, az újbudai Fidelitas elnöke. A négynapos körút Bihar megyében önkormányzati vezetőkkel kezdődött, majd Kolozs megyében ifjúsági vezetőkkel közösen folytatódott, továbbá Maros megyében első szavazókkal is találkoztak. A körút második felében Hargita megye két városában találkoztak fiatalokkal: Csíkszeredában és Udvarhelyen, majd a körutat Háromszéken zárták, ahol több mint 15 megyei ifjúsági vezetővel találkoztak.

 

A találkozások a magyarországi országgyűlési választások fontossága köré épültek, arra biztatva a fiatalokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, mondjanak véleményt arról, hogy milyen irányt vegyenek a történések Magyarországon.

 

Bagi Barna, a Határtalanul a magyar fiatalokért egyesület elnöke kifejtette: Az elmúlt időszak során megerősítettük egyesületünk működését, számos rendezvényt valósítottunk meg, jótékonysági akciót szerveztünk, valamint a felvidéki, vajdasági és erdélyi látogatásaink során tagszervezeteink mellett a helyi civil- és közélet szereplőivel is felvettük a kapcsolatot. Azért dolgozunk a következő hetekben, hogy minél több fiatal vegyen részt a magyarországi parlamenti választásokon. Közös az országunk, a múltunk, a jelenük és jövőnk. Külön öröm, hogy ebben a munkában az egyik legnagyobb alapító szervezetünk, a MIÉRT is tevékenyen segít bennünket. Inspiráló volt az út során a helyi szervezeteivel találkozni, a jövőben pedig még szorosabbra fogjuk fűzni a kapcsolatainkat.

 

A találkozók a MIÉRT szervezésben zajlottak, így a háromszéki találkozón Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke is részt vett: „mi azt szeretnénk, ha a dolgok továbbra is előre mennének Magyarországon, hiszen az elmúlt évek történései pozitív hatással voltak ránk is, erdélyi fiatalokra: közelebb kerültünk az anyaországhoz az állampolgárság és a közbeszéd által, olyan programokra pályázhattunk, amelyek az ifjúsági szervezeteinknek segítséget jelentettek, fiatal szülök igénybe vehették a köldökzsinór programot, kisvállalkozók kaptak jelentős segítséget vállalkozásuk és tevékenységük bővítésére, illetve a különböző programok által közelebb kerültek egymáshoz a felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, erdélyi és horvátországi fiatalok.”

 

A találkozók alatt a fiatal vezetők megegyeztek abban is, hogy április 3. után még szorosabbra fűzik az anyaország és külhoni ifjúsági mozgalmakat, annak érdekében, hogy a magyar fiatalok valós jövőt tervezhessenek a Kárpát-medencében.