Back to top

Népszámlálási útmutató

Népszámlálási útmutató

  1. Sokaknak az összeírópont lehet a legjobb megoldás a népszámláláson való részvételhez

A népszámlálás önkitöltéses szakaszában – március 14. és május 15 között – minden önkormányzat működtet úgynevezett települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztosok segítenek a kérdőív kitöltésében. Kisebb települések esetében egy, nagyobb városokban több ilyen pont is működik. A www.nepszamlalas.ro/osszeiropont oldalon rá lehet keresni, hol találhatók településünkön az összeírást segítő pontok.

Az összeírópontos kitöltés esetében is figyelni kell arra, hogy ha a háztartás részéről csak egy személy megy be kitölteni a kérdőívet – és ez a jellemző –, ugyanúgy az egész családját, vagyis a vele egy háztartásban élőket mind regisztrálnia kell, és mindenki számára ki kell töltenie a kérdőívet. Ezért fontos, hogy felkészülten menjünk az összeírópontra, vigyük magunkkal a háztartástagok adatait is.

A Népszámlálás.ro oldalon megtalálható, hogy milyen adatokat szükséges magával vinnie annak, aki összeíróponton vesz részt a népszámláláson:

    • minden családtag személyi száma (CNP);
    • épület építésének éve;
    • szobák összterülete négyzetméterben megadva;
    • ha van: napkollektor felülete, illetve napelem vagy házi szélerőmű teljesítménye kW-ban;
    • akinek felsőfokú végzettsége van: milyen évben, milyen intézményben, milyen szakot végzett;
    • aki dolgozik: foglalkozás, beosztás, azaz a munkaszerződésben szereplő „funcţia”, „meseria”, román nyelven (foglalkozási jegyzék, COR), munkaadód fő tevékenysége, román nyelven (ágazati besorolás, CAEN).

A kérdőív kitöltésekor érdemes ellenőrizni, hogy az etnikumra, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó adataink mindenképp helyesen legyenek kitöltve!

  1. Hogyan töltsük ki online a kérdőívet, mire vigyázzunk?
  1. Kezdjük a kitöltést a nepszamlalas.ro-n! Nézzük meg a kitöltési oktatóvideót!
  2. Regisztráljuk a háztartásunkban élő összes személyt! Senki se maradjon ki!
  3. Minden regisztrált személyre külön e-mailt kapunk. Nyissunk meg minden e-mailt, és a linkre kattintva töltsük ki a kérdőíveket!
  4. A kérdőív nyelvét a jobb felső sarokban választhatjuk ki. A magyar nyelv az utolsó. Ha ez nem jelenik meg, a CTRL- billentyűkombinációval lehet lekicsinyíteni a képernyőt, így tudjuk kiválasztani a magyart.
  5. Töltsük ki végig! Mert a számunkra fontos kérdések a kérdőív végén vannak.
  6. A személyi kérdőív kitöltése közben a „Complete Interview” gombot semmiképpen NE nyomjuk meg addig, amíg ki nem töltöttük az etnikumot, anyanyelvet és felekezetet!
  7. Ha elakadunk, bátran kérjünk segítséget a nepszamlalas.ro-n, vagy hívjuk a magyar nyelvű tudakozót: 0371-900-172.

 

  1. Hol kérhetünk segítséget?
    1. A telefonos tudakozótól, minden nap 9 és 23 óra között a 0371-900-172-es telefonszámon.
    2. A Népszámlálás.ro oldalon:
    3. Botitól, a népszámos chatbottól, aki Messengeren válaszol a kérdésekre.
    4. A településükön segédkező „népszámos” önkéntestől. Az önkéntesek elérhetősége elérhető ezen a linken, a 4. pont keresőjével.

Akik bizonytalanok az online kitöltésben, ne kockáztassanak! Inkább menjenek be a településükön működő összeírópont(ok)ba, ahol számlálóbiztos segít a kitöltésben. A településeken működő összeírópontok (ARA-pontok) megkereshetők ezen a linken.

 

  1. Mi a teendő, ha utólag rájövünk, hogy hibásan adtuk be a kérdőívet, vagy nem töltöttük ki a számunkra legfontosabb kérdéseket: az etnikumot, anyanyelvet és felekezetet?

A beküldött kérdőíveket 7 napon belül érvényesítik, ezt a dovrec.online linken lehet ellenőrizni a személyi számunk megadásával. A kérdőív érvényesítéséig lehetőségünk van arra, hogy újból regisztráljunk, és újból kitöltsük a kérdőíveket (kicsit fájdalmas, de ez az egyedüli megoldás).

 

  1. Külföldön tartózkodsz? Itthon számolunk Veled!

Az internetes önkitöltés lehetőségének köszönhetően a külföldön tartózkodók is könnyedén részt tudnak venni az idei népszámlálásban. Számítunk azokra, akik külföldön élnek, tanulnak vagy dolgoznak, de hazahúz a szívük, és fontos számukra a magyarság! Fontos, hogy a népszámláláson felmutassuk, hogy mi, romániai magyarok egy számbelileg is erős közösség vagyunk. Erre azonban csak úgy van lehetőségünk, ha mindannyian kitöltjük a kérdőívet és vállaljuk etnikai, anyanyelvi és vallási hovatartozásunkat.

Azok a külföldön tartózkodó romániai állampolgárok vehetnek részt a népszámlálásban, akiknek van romániai személyi száma (CNP-je). Akik kevesebb mint 12 hónapja tartózkodnak folyamatosan külföldön, jelöljék magukat a kérdőívben „időszakosan távollévőnek”. Ide tartoznak mindazok, akik kétlaki életet élnek, idénymunkások, vagy külföldön tanulnak, illetve akik a közelmúltban telepedtek ki, vagy nemrég költöztek vissza az országba.

Mindenképp a romániai lakcímmel kell regisztrálniuk: vagy a hivatalossal, vagy azzal, ahol utoljára laktak. Mindenkit arra kérünk, hogy gondoljunk a külföldön élő családtagokra, ne feledkezzünk el róluk, egyeztessünk velük: vagy töltsék ki ők maguk az online kérdőívet, vagy az itthon élők vezessék be az adataikat. Csak így előzhető meg az, hogy a külföldön tartózkodókat nemzetiség és felekezeti hovatartozás nélkül, statisztikai adatként vegyék át az adminisztratív adatbázisokból.

A külföldön tartózkodók részletes tájékoztatást a nepszamlalas.ro/gyik/kulfold oldalon találnak.