Back to top

Cine suntem și cu ce ne ocupăm. Partea finală

Cine suntem și cu ce ne ocupăm. Partea finală

 

De mai bine de o jumătate de an, fiecare membru al organizației noastre, rând pe rând, s-a prezentat, și-a împărtășit ideile, gândurile și motivațiile interioare cu cititorii noștri, aflând astfel cine sunt promotorii acțiunilor noastre. Prin acest ultim articol, seria acestor prezentări se încheie, cu speranța că cititorii noștri au aflat lucruri interesante despre personalul nostru, au reușit să asocieze fiecărui nume întâlnit o față cunoscută și prin asta, să ajungă mai aprope de noi. Un ultimul nostru articol se va prezenta Balázs Botond, redactorul -șef al ziarului nostru, Nagy - Küküllő.

Mă numesc Balázs Botond, am 31 de ani, sunt un tânăr din Mediaș, de curând un mândru tată, care de 10 ani lucrez cu și pentru tinerii maghiari din localitate. Mi-am început activitatea în anul 2009, ca stagiar la Parlamentul European, pe lângă  parlamentarul european Winkler Gyula.

Am urmat Faculatea de Drept, obținând și un masterat în acest domeniu, iar din 2011 activez ca jurist.

Între 2013-2018 am fost profesor de legislație rutieră, între 2016-2018 membru al Consiliului de Conduccere, iar din 2014 consilier personal la Ministerul Energiei române.

Pentru prima dată am pătruns în Casa Millennium, în UTDM , în anul 2008, pe vremea aceea  fiind o organizație inactivă. Din dorința de a da viață acestei organizații, am început să mă implic tot mai mult și împreună cu colegii mei, am încercat să o resuscităm. Așa se explică faptul că, de mai bine de 10 ani sunt permanent ancorat în viața socială a comunității maghiare din Mediaș și împrejurimi, participând activ la organizarea evenimentelor, care marchează viața culturală și socială a etnicilor mei. Aș aminti în acest sens festivalul de dansuri populare Vándorcsizma, Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu, tabere, conferințe, comemorări și multe alte proiecte.

În același timp sunt editorul  zialrului cultural Nagy - Küküllő, începând cu 2011, redactor -șef al websiteului www.medgyes.ro, din 2015 sunt responsabil de proiecte în cadrul asociației Pro Schola Mediensis, din 2013 vicepreședintele organizației Consiliului Tineretului Maghiar din România, în 2017 fondatorul și reponsabilul Programului Prelungit, din 2018 vicepreședintele Consiliul Tineretului Român, iar din 2018 președintele UDMR-lui din Mediaș.

Întotdeauna mi-a plăcut să mă implic în viața socială a comunității mele și asta am făcut-o nu doar pe plan local, ci și la nivel național, unde alături de colegii mei maghiari și români, deopotrivă, am activat pentru binele și interesul comun al conaționalilor noștri. Văd această responsabilitate a mea ca pe o provocare, un mod de a-mi petrece timpul în mod plăcut și am conșțiința că ceea ce fac, este pentru binele nostru.

Am o viață activă, cu multe reponsabalități: sunt organizatorul principal al festivalului Vándorcsizma, prim-organizatorul Taberei de Inot, manager de proiect în cadrul Programului Prelungit, iar din 2015 începând sunt mentor tinerilor voluntari veniți din Ungaria prin Programul Petőfi Sándor.

Sunt voluntar, responsabil de proiecte, manager de proiecte, responsabil de coordonarea voluntarilor, editor, redactor-șef, prim – organizator la diverse evenimente, am fost de toate de-a lungul anilor. Am fost și sunt prezent oriunde este nevoie de mine, oriunde situația o cere.

Aceste evenimente sunt gândite și organizate pentru comunitatea maghiară a județului Sibiu. În fiecare an încercăm să aducem ceva nou, să ne surprindem comunitatea cu ceva inedit, ceea ce presupune din partea noastră mai multă muncă, mai multă implicare.  Ori acest lucru nu se poate face decât cu dragoste și cu devotament.

Numărul participanților la evenimentele noastre este în creștere de la an la an, ceea ce demostrează că suntem pe calea cea bună, că facem bine ceea ce facem.

În prezent îmi focusez munca, în special, pe educație, pe organizarea evenimentelor importante. Încerc să contribui cât mai mult la consolidarea comunității maghiare din Mediaș și din împrejurimi. Este importantă pentru mine comunicarea și colaborarea cu bisericile maghiare din zonă. Încerc să susțin și să sprijin acțiunile și activitățile organizațiilor noastre, cum ar fi cea a ansamblului de dansuri populare Gyöngyvirág, UDMR-ului din Mediaș și din județul Sibiu, Școala Gimnazială Báthory István, casa de copii Kolping, grădinițele cu predare în limba maghiară.

Zi de zi mă împart între serviciu și între activitățile Casei Millennium, unde coordonez munca a zece persoane, răspund de UDTM, de funcționarea Programului Prelungit, reprezint comunitatea maghiară locală la nivel județean și la nivel național.

Programul Prelungit a reprezentat poate cea mai provocanta acțiune din ultimii ani. Am reușit să pornim în orașul nostru un program, care în timp se va dovedi util pentru întreaga comunitatea maghiară. În cadrul acestui program, reușim să oferim elevilor transport, o masă caldă într-un mediu curat și sigur în care se vorbește limba maghiară si copiii sunt în contact cu valorile și cultura noastră.

 Impactul acesui program a fost unul uriaș, devenind cunoscut la nivel național. Astfel, se dorește, ca în viitorul apropiat să se implemnteze acest program și alte șapte județe în care trăiesc etnici maghiari (Arad, Bistrița-Năsăud, Brașov, Hunedoara, Alba, Maramureș și Sibiu). În prezent acesta este cel mai mare proiect la care lucrez, alături de colegii mei, proiect care implică 1700 de elevi, a căror educație este o responsabilitatea uriașă pentru noi.