Back to top

Csép Andrea Éva: a kormányzás arról szól, hogy megkönnyítsük az emberek, a családok hétköznapjait

Csép Andrea Éva: a kormányzás arról szól, hogy megkönnyítsük az emberek, a családok hétköznapjait

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Az RMDSZ több mint 2 éve van kormányon, és ezekben a hetekben egy országos konzultáción kérdezi meg a magyar közösség véleményét a kormányzati eredményekről és a jövő tennivalóiról. A személyes találkozókon, fórumokon elhangzó vélemények és kritikák, a kormany.rmdsz.ro honlapon elérhető rövid kérdőív kitöltése mind a Szövetség munkáját segítik, mondta el Csép Andrea Éva parlamenti képviselő. INTERJÚ. 

 

A járvány és a szomszédban zajló háború komoly megpróbáltatás elé állította a gazdaságot és az embereket. Ebben a helyzetben őket most az foglalkoztatja, ki tudják-e fizetni az energiaszámlákat, lesz-e elegendő pénz ételvásárlásra a megnövekedett árak közepette. Melyek azok az intézkedések, amelyeket az RMDSZ azért tett, hogy a családok élete könnyebb legyen?

Segítünk a mindennapokban. A mi munkánk, ami ezekben az években kiegészült a kormányzással, végső soron arról szól, hogy megkönnyítsük az emberek, a családok hétköznapjait, megoldásokat nyújtsunk számukra. 

Az energiaárak szabályozásával pont ezt tettük: csökkentettük a családok terheit. A földgáz árának támogatása nélkül kétszer ekkora lenne a gázszámla. Az áramért a kisfogyasztóknak támogatás nélkül háromszor, az átlagos háztartásoknak két és félszer annyit kellene fizetni. Ezek az RMDSZ javaslatai voltak. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy kezdeményezésünkre a legalább három gyermekes családok és azok a szülők, akik egyedül nevelik gyermekeiket, fogyasztásuktól függetlenül kedvezményes áron fizethetik villanyszámláikat. A kedvezményezettek között vannak azok a fogyatékkal élők is, akik felgyógyulásukhoz elektromos eszközöket használnak. 

 

Parlamenti képviselőként fogadóóráin rendszeresen találkozik véleményekkel, kritikákkal. Mi az, amit ezekből beleépít munkájába?

Civilszervezetekkel, kismamákkal, nagycsaládosokkal, nyugdíjasokkal és fogyatékkal élő személyekkel rendszeresen konzultálok. Az egyik legtöbbet tárgyalt téma a bölcsődék. Tudjuk, kevés van. Éppen ezért az RMDSZ országszerte 203 új, környezetbarát bölcsőde megépítésére biztosított forrásokat, ezek építése el is kezdődött, ezzel 10 ezer családnak segítünk. Emellett újra előjön az a reális kérés, hogy a gyermekpénzt növeljük meg. Egy évvel ezelőtt a 2 évnél kisebb gyermekek és a fogyatékkal élő gyermekek pótlékát 600 lejre, a 2 év feletti gyermekekét 243 lejre emeltük, idén az a célunk, hogy ezt az összeget az infláció növekedéséhez igazítjuk. 

Egy másik sikeres történet: sok nevelőszülő, örökbe fogadni kívánó keresett meg minket. Egyszerűsítettük az örökbefogadási procedúrát, anyagi juttatásokat vezettünk be az örökbefogadó szülőknek, valamint az összeszokási szabadság ideje alatt, amelyet 1 évről 2 évre emeltünk, a gyereknevelési szabadságnak megfelelő összegre jogosultak ezek a szülők. Minden gyereknek joga van békés, nyugodt családi környezetben felnőni, Romániában 5.410 gyermek vár arra, hogy családban élhessen. 

 

Mi várható még? 

Egy válságos környezetben, amit lehetett, azt meg is tettük, viszont nagyon sok tennivalónk van még a családok támogatását illetően. A következő időszakban a nagyszülői GYES bevezetésén dolgozunk.

Azok a kismamák, akik a gyermek fél éves kora előtt visszamennek dolgozni, jogosultak az úgynevezett visszailleszkedési pótlékra, egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a 2 évet. Ez 1500 lej. Mi azt kezdeményezzük, hogy amennyiben szülők visszatérnek dolgozni, lemondanak erről a plussz juttatásról és szívesen bíznák gyereküket a még dolgozó nagyszülőkre, akkor a nagyszülők is jogosultak legyenek a GYES-re. 

Emellett növelni kívánjuk a terhesség alatti ingyenes szűrővizsgálatok számát, távmunka, részmunkaidő lehetőségek bevezetésén dolgozunk a GYES-ről visszatérő anyáknak, ki akarjuk terjeszteni az afterschool-programokat, védőnői hálózatot építenénk ki, és csökkentenénk a gyermek- és felnőtt pelenka TVA-ját 5 százalékkal.

 

Javában zajlik az RMDSZ kormányzati konzultációja. Ebben az időszakban az erdélyi magyarok elmondhatják a véleményüket a kormányzásról. Miért fontos ez? 

Több mint két éve vagyunk kormányon, érdemes hát a félidőn túl számba venni, amit elvégeztünk, és azt is, ami még előttünk áll. Ennek leghasznosabb módja, ha eredményeinket és terveinket megbeszéljük a közösségünkkel. Ezt tesszük most: találkozókat, fórumokat szervezünk Erdély-szerte, és létrehoztunk egy honlapot is, a kormany.rmdsz.ro oldalt, ahol értékelni lehet az RMDSZ kormányzati munkáját egy rövid kérdőív kitöltésével. Én arra kérek mindenkit, hogy ne tartsa magában a javaslatait.