Back to top

Cărți, stilouri, cerneală, creioane... începe școala

Cărți, stilouri, cerneală, creioane... începe școala

Directorul școlii generale „Báthory István”, Szederjesi György, cu ocazia deschiderii festive a anului școlar i-a salutat cu drag pe toți cei prezenți, copii, părinți și cadre didactice. În special, acesta i-a avut în vedere pe cei 16 copii care acum intră în clasa pregătitoare, care acum au trecut prima oară pragul școlii. În discursul său a evidențiat că în aceste timpuri când se comasează sau se închid școli, este nevoie mai mare de solidaritate și de colaborare: „Trebuie să ne străduim cu toții, ca generația care crește în grija noastră, să primească o educație bună, ca mai târziu (...), să fie o piatră de temelie a comunității noastre.”

 

La festivitate au fost prezenți Dl. Benedek Zakariás, deputat în Parlamentul României, Dl. Orosz Csaba, președintele organizației locale a UDMR, precum și Dl. Balázs Botond, președintele asociației UTDM Mediaș. Dl. Benedek Zakariás în discursul său a atras atenția asupra importanței școlii maghiare și a educației în limba maternă. Acesta a urat mult succes în noul an școlar elevilor și cadrelor didactice pentru munca lor plină de sacrificii, care pentru ei înseamnă mai mult o vocație, un angajament. Dl. Orosz Csaba, președintele organizației locale a UDMR, în discursul său i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă încredere în școala maghiară și să aibă curaj să creadă în progresul ei, așa cum el însuși a făcut-o întotdeauna. A mulțumit echipei asociației UTDM Mediaș și i-a felicitat pentru efortul făcut în vederea obținerii fondurilor, pentru organizarea programului prelungit, care asigură activități gratuite zilnic și o masă caldă gratuită pentru solicitanți. Dl. Balázs Botond președintele asociației UTDM Mediaș, inițiatorul programului prelungit a mulțumit pentru numeroasele ajutoare și colaborări, care au făcut posibilă înființarea programului „Clubul Piticilor”. A precizat că de multe ori și pentru el însuși pare de necrezut, dar deja s-au făcut ultimele retușuri privind acest proiect, care acum un an părea un vis de neatins. În continuare i-a salutat pe copiii care încep clasa zero și le-a urat succes în activitatea pe care o încep. Membrii organizației au pregătit pentru ei câte un pachet de bun-venit constând în rechizite necesare pentru începerea anului școlar, obținute cu sprijinul Fundației Communitas.

În continuare, directorul școlii, Dl. Szederjesi György a dat citire structurii anului școlar 2017/2018, precum și perioadele vacanțelor. Primul semestru începe în data de 11 septembrie 2017 și se încheie în data de 2 februarie 2018, al doilea semestru începe din 12 februarie 2018 până în 15 iunie 2018.

Vacanțelor vor fi următoarele:

- Vacanța de iarnă (23 decembrie 2018 – 14 ianuarie 2018)

- Vacanța inter-semestrială (3 februarie 2018 – 11 februarie 2018)

- Vacanța de primăvară (31 martie 2018 – 10 aprilie 2018)

- Vacanța de vară (16 iunie 2018 – 9 septembrie 2018)

 

La festivitatea de deschidere a anului școlar, conform tradiției, au luat parte și reprezentanții cultelor religioase, Székely Zoltán preot reformat, Márkos Hunor preot unitarian și Csíki Szabolcs preot din partea parohiei romano-catolice. Preoții i-au binecuvântat pe elevii și lucrătorii școlii și le-au urat un școlar binecuvântat de Dumnezeu.

 

Márton Zsófia 

 

 

AtaşamentMărime
Image icon IMG_5482.jpg1.07 MB