Back to top

10 éves a medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport!

10 éves a medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport!

Gyöngyvirág néptánccsoport: 

 

Fontos, jubileumi évez a Gyöngyvirág Néptánccsoport számára. Idén ünneplik tizedik évfordulójukat. 2008-ban a Lukács házaspár alapította a néptánccsoportot, azzal a szándékkal, hogy megerősítse a helyi magyar közösséget és hasznos elfoglaltságot nyújtson tagjai számára.  Először környékbeli gyerekekkel szeretették meg a néptáncot. Hetente próbáltak és tanítottak népi játékokat a Millennium-Házban. Szinte azonnal megtalálták célközönségüket és ugyanabban az évben számos felkérésnek tettek eleget. Felléptek például a medgyesi Termésnapon, gyermeknapokon, valamint az évente megrendezett Vándorcsizma Néptáncfesztiválon.

A néptánc és a magyarnépi kultúra idővel nem csak a kisebbek számára vált meghatározóvá, hiszen 2011-től már szülők is kezdtek hozzájuk csatlakozni, így létrejött a felnőtt csoport is. A kezdetben  4-5 párral indult kezdeményezés mára egy 70 tagot számláló közösséggé alakult.

Az elmúlt évek során számos fellépésük volt falunapokon, fesztiválokon és egy ízben táncukat Sopronban is bemutatták.

Jubileumi zászlóavatásukra közel száz fő előttszombaton a medgyesi Római Katolikus Plébániábankerült sor. Elsőként Babota Tibor plébános úr köszöntötte a jelenlévőket, majd ezt követően Catan Tünde zenetanárnő konferálta fel Vajda Szilviát, Catalan Takács-Kis Robertet és Catalan Stéfániát, akik magyar népdalokkal színesitették az ünnepet. Előadásuk után Orosz Csaba, a Szeben Megyei RMDSZ elnök tartotta meg ünnepi beszédét, melyet követően Szőke Zoltán foglalta össze közösen eltöltött 10 évüket.

A beszédek után megtörtént a Plébános Úráltal megszentetlt ünnepi zászlóavatás, este pedig a Szászcsávási Zenekar biztosította a talpalávalót a táncházban amely éjfélig tartotta Millennium Házban.

 

Töttösi Gergő