Back to top

Újabb műemlék talált gazdára az RMDSZ Örökségünk őrei programjának keretén belül

Újabb műemlék talált gazdára az RMDSZ Örökségünk őrei programjának keretén belül

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Május 9-én, csütörtökön az RMDSZ Főtitkársága által indított Örökségünk őrei program keretén belül, a Nagyszebeni Octavian Goga Kollégium magyar tagozata örökbe fogadta a Teréziánumi Római Katolikus templomot. Az ünnepségen felszólalt Benedek Zakariás, a Szeben megyei RMDSZ alelnöke, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes, Papp Antal, a Teréziánumi Római Katolikus templom plébánosa, valamint Benedek Edit, az Octavian Goga Kollégium magyar tagozatának vezetője.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára a Szórvány cselekvési terv részét képező „Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket” programot, amelynek célja a szórványban elő magyar közösségek identitástudatának megőrzése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által- hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese.

A főtitkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt 1 évben Brassó, Hunyad, Szeben és Temes megyékben, összesen tíz műemléket fogadtak örökbe a helyi közösségek: a medgyesi Báthory István Általános Iskola, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, valamint a hunyadi Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai.

„Ezek a diákok az örökbefogadott magyar műemlékek igazi őreivé váltak, számtalan oktatási, kulturális és figyelemfelkeltő programot szerveztek az elmúlt évben. Lelkesedésüknek köszönhető, hogy az általuk őrzött épületek visszakerültek a köztudatba, tíz különböző helyszínen közösségi tevékenységek zajlanak”- tette hozzá a kultúráért felelős főtitkárhelyettes.

Az örökbefogadási nyilatkozat szerint a kollégium magyar tagozata vállalta, hogy ápolja és védelmezi az örökbe fogadott templomot, valamint gondoskodik arról, hogy Nagyszeben kiemelkedő és méltán megbecsült középpontjává váljon.