Back to top

A Medgyesi MADISZ 2017-ben

A Medgyesi MADISZ 2017-ben

Medgyesi MADISZ: 

Az elmúlt év szervezetünk és közösségünk életében egy sikeres évnek könyvelhető el. Ez nem azt jelenti, hogy nem maradt tennivaló, sőt erőt adott minden amit 2017-ben elértünk ahhoz, hogy tovább folytassuk azt a munkát, amit sok évvel ezelőtt elkezdtünk. Mindenek előtt a 2017-es évet egy beszámolóval zárnánk az elmúlt esztendő eseményeiről, tevékenységéről, elért eredményeiről.

Minden tevékenységünk önkénteseink segítségével valósul meg. A hozzávaló anyagi fedezetet vissza nem térítendő támogatásokból oldjuk meg, ami egy külön fejezethez tartózik.

A támogatások beszerzése minden év januárjától júniusig tart, hiszen minden esemény, tevékenység megszervezéséhez szükség van pénzre, szervezetünk/ közösségünk nem rendelkezik normatív jellegű támogatással amiból fedezni tudnánk a mindennapi költségeket, amiből a rendezvények költségeit ki tudnánk fizetni. Ezért a tavalyi évben a következő intézményekhez, alapítványokhoz nyújtottunk be támogatási, szponzorálási kérelmet, pályázatot: Bethlen Gábor Alap, Communitás Alapítvány, Kovászna megye Tanácsa, Szeben megyei Ifjúsági és Sport Igazgatóság, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Medgyesi Polgármesteri Hivatal, OTP Bank Románia, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Romgaz Rt., Transgaz Rt., és sok más helyre, azonban nem mindenhonnan érkezett pozitív elbírálás. Ettől eltekintve nem adtuk fel és folytattuk a munkát, sokszor szűkölködnünk kellett, a Nagy-Küküllő havilap az egyik olyan projektünk, aminek nehezen fedtük le 2017-ben a költségeit.

Elsősorban azokat a tevékenységeket mutatnánk be amik állandó jellegűek. Ezek között megemlítjük azt, hogy 2017-ben is sikerült a Nagy-Küküllő kulturális és közéleti havilapot 1300 medgyesi és 700 Szeben megyei családhoz eljuttatni havi rendszerességgel. Ez minden hónapban előkészületi munkálatokat foglal magában, mint pl. a cikk, beszámolók, hirdetések beszerzése, megírása, tördelése az újságban, nyomdába küldése, Nagyszebenből elhozatala, borítékok nyomtatása, újság borítékba helyezése, a Szeben megyei településeknek kiosztása, postára való elvitel.

Ugyanide tartozik a www.medgyes.ro honlap, mely a térség egyetlen magyar nyelvű internetes portálja, ahol naprakész információkkal szolgálunk: hirdetések, beszámolók, cikkek, interjúk jelennek meg. A honlap működésével a MADISZ önkéntesei foglalkoznak  nap, mint nap. 2017-ben sikerült elegendő forrást szerezni a honlap felújítására és 2018 elején az új arculattal szeretnénk már kedveskedni és információkkal szolgálni a megye magyarságának. Az új honlap kétnyelvűen fog működni.

 

2017. Január.

-       Január 28-án a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából emlékzarándoklatot szerveztünk Medgyesről Kolozsvárra

-       A VII. Kisebbségek Európája projekt keretében szervezett Úszótábor előkészületei megkezdődtek

 

2017. Február.

-       Február 3-án Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Színház fiatal művészének Tarka-barka strófák című egyéni, Dsida Jenőről szóló előadásán vehetett részt a verskedvelő diáksereg a medgyesi Báthory István Általános Iskolában.

-       Február 10-én részt vettünk Kolozsváron a BGA által szervezett pályázatíró képzésen.

-       Február 12-re beszerveztük a medgyesi Kolping Gyerekotthon lakóinak ingyenes szemvizsgálatot és akiknek szükségük volt ingyenes szemüveget.

 

2017. Március.

-       Földes László HOBO Kossuth-díjas művész „Tudod, hogy nincs bocsánat...”  című József Attila előadói estjét szerveztük meg a medgyesi Unitárius Egyházzal közösen, március 19-én.

-       Kihelyezett konzuli napon segítettünk az Eurotrans Alapítványnak Nagyszebenben

-       Egy rég elfeledett ’48-as hős honvéd hadnagy sírját koszorúztuk meg Bólyában a medgyesi fiatalokkal. Az emlékezésen részt vettek a kolozsvári Magyar Főkonzulátus munkatársai is, Barabás János vezető konzul jelenlétében hajtottak fejet a bólyai hős obeliszkje előtt.

 

2017. Április.

-       Nagyhét szerdáján és csütörtökjén a Báthory István Általános Iskola diákjai, valamint a medgyesi magyar tagozatos óvodások hagyományos tojásfestésen vettek részt, melynek köszönhetően a Millennium Házat gyerekzsivaj és méhviasz kellemes illata járta át. Mindez a Medgyesi MADISZ és a RMDSZ szervezésében történt

-       Készülődések a Vándorcsizma 15. kiadására és az Úszótáborra.

 

2017. Május.

-       Megrendezésre került a Vándorcsizma Néptáncfesztivál, május 20-án, Medgyesen a Greweln Parkban. Sztárvendégünk a REPUBLIC együttes volt. A gulyásfőző versenyt Bihacsy László, a szabadtéri sütés-főzés mestere zsűrizte. Szabadtéri vásárral, gyerekfoglalkozásokkal, íjászattal, X. századbeli jurtával és gasztronómiai különlegességekkel fogattuk a több mint 4000 résztvevőt.

-       Szervezetünk önkéntesei újraindították a Törpe Klub hosszabbított programot a Millennium-Házban május elejétől június közepéig, ahol biztosítottuk a közel tíz résztvevőnek a meleg ebédet, a házi feladatok megoldását és a kellemes, játékos délutánok eltöltését

 

2017. Június.

-       Besegítetünk a VIBE Fesztivál jegyértékesítésében. Medgyesen a Millennium-Házban is lehetett jegyeket vásárolni.

-       Június közepén jóval a jelentkezési határid előtt zártuk le a jelentkezést az Úszótáborba, a helyek betelése miatt.

-       A hónap végén állashirdetést közöltünk Medgyesen az érdeklődőknek, amiután a Hosszabbított Program megszervezése biztos alapokon állt, hisz sikerült aláírni a szerződést egy vissza nem térítendő támogatásra, mely 6 hónapig működtetni tudja a programot.

 

2017. Július.

-       Csapatépítő hétvégét szerveztünk a Millennium-Házban tevékenykedőknek Küküllőváron.

-       Hetedik alkalommal szervezte meg a Medgyesi Madisz a Kisebbségek Európája projekt keretében az  Úszótábort. A Hargita megyei Napsugár Panzió kempingjében idén is közel hetven fiatal vett részt a táborban Szeben megye különböző településeiről (Medgyes, Nagyszeben, Erzsébetváros, Vízakna, Nagybaromlak, Szelindek, Somogyom). Az egyhetes úszásoktatás és az ezt kisérő programsorozatok számos meglepetést tartogatott a táborozók számára.

 

2017. Augusztus.

-       Megszerveztük az elmúlt 27 év egyik legsikeresebb projektünknek köszönhetően az első alkalmazási interjúkat, aminek eredménye az lett, hogy öt kollegát alkalmaztunk a Medgyesi MADISZ-nál, szeptember 1-től.

-       A hónap közepén megrendezésre került Medgyes 750 éves fennállásának ünnepe. Ez alkalommal szervezetünk önkéntesei besegítettek a programsorozat online kommunikációs felületeibe.

 

2017. Szeptember.

-       Szeptember 1-től kezdte meg öt kollegánk hivatalosan is a munkát a MADISZ-nál. Az első két hét felkészülésről és előkészületről szólt a 2017/18-as Hosszabbított Programra.

-       Szeptemberben érkezett meg a Petőfi Sándor Programon keresztül az ösztöndíjasunk, aki kilenc hónapig segíti szervezetünket és közösségünket.

-       Az iskola év kezdésekor megajándékoztuk a nulladik osztályos diákokat könyvcsomaggal, ugyanakkor szeptember 11-én indult a Hosszabbított program a 0-IV. osztályos diákok számára, amely keretében ingyen ebéd, házi feladat és készségfejlesztő, csapatépítő tevékenységekkel foglalkozunk.

 

2017. Október.

-       Fellép Medgyesen a Traube terembe az Osonó Szinházműhely.

-       A MIÉRT Akadémián bemutattuk a Szeben megyei oktatás helyzetét, különösen a Hosszabbított programot.

-       Ha október akkor Szeben Megyei Magyar Napok.  A XIX. Kiadáson, a megye egyik kimagasló kulturális rendezvényéből is kivették részüket a szervezésből a fiatalok,. Október 14-29. között a megye magyarsága részt vehetett fotó kiállításokon, néptáncelőadásokon, szüreti kosaras bálon, szabadidős és sport tevékenységeken, bábszínházon, Szeben megyei Szent László körúton és sok más eseményen.

 

2017. November.

-       Megszerveztük közösen a medgyesi és Szeben megyei RMDSZ-el a Magyar Szórvány Napját Medgyesen is.

-       Az Iskola másként hetekbe is bekapcsolódtunk: a Millennium-Házban fogadtuk a Báthory István általános iskola diákjait különböző tevékenységekre.

-       A Háromszék néptáncegyüttes fellépésében is besegítettünk, melyen igencsak nagy volt az érdeklődés.

-       Részt vettünk a Magyar Szórvány Napja központi rendezvényén Szamosújváron.

-       Kivettük részünket a Minority SafePack aláírásgyűjtésében és a 2018-as magyarországi választásokhoz szükséges regisztrációban.

-       A Hosszabbított Program keretében többféle tevékenység bontakozott ki: palacsintasütéstől, filmnézésig, játékokon, majd őszi és téli díszek készítésén túl sok más mindenre is sor került.

 

2017. December.

-       Ellátogatott a Mikulás a medgyesi óvodásokhoz és kisiskolásokhoz. Meglepetésünkre idén virgács nem is került a zsákjába! Úgy tűnik, 2017-ben igazán jók voltak a gyerekek Medgyesen. 

-       Részt vettünk a medgyesi karácsonyi vásáron a Hosszabbított program keretében készített kézimunkákkal, süteményekkel, az így begyűlt összegeket újabb iskola utáni tevékenységekre fordítottuk.

-       Az RMDSZ Szeben megyei szervezetének Óévbúcsúztatóján is részt vettünk, ahol egyik önkéntesünket is kitűntették az elmúlt évben kifejtett önzetlen és fáradságot nem ismerő munkájáért.

-       December 23-án, karácsonyi vásárra és Betlehemes Ökumenikus Pásztorjátékra hívtuk az érdeklődőket, a medgyesi Traube terembe.

-       Nem utolsó sorban részt vettünk Szenteste, a medgyesi római katolikus templomban, első alkalommal szervezett, felnött pásztorjátékon is.

 

Mindezeket a medgyesi és Szeben megyei magyar közösségért, megmaradásunkért és szülőföldünkön való boldogulásunkért tettük. Ezútón is megköszönjük támogatóinknak, partnereinknek, szponzorjainknak és nem utolsó sorban annak a kis csapatnak akivel mindezeket megvalósítottuk: önkénteseinknek.

 

Balázs Botond,

Medgyesi MADISZ elnök