Back to top

Farsangi vakáción a Törpe Klub

Farsangi vakáción a Törpe Klub

Medgyesi MADISZ: 

Álarcfestés, kvíz, papírmasézás, piñata-készítés, ékszergyártás és újrahasznosítás, palacsintasütés, twister, szülinapi tortázás, és az elmaradhatatlan csapatépítő játékok – és ez mind belefért négy napba!

 

A MADISZ csapata hétfőtől csütörtökig, 10-13 óra között tematikus programokkal várta a Millennium-Házba az óvodás-kisiskolás korosztályt. Nyolc résztvevővel indítottunk, és számunkra is nagyon inspiráló volt, hogy a következő napokra 12-14 fősre nőtt a vakációs törpeklub létszáma.

Az egész hét ívét a farsangi időszak témája adta, melyre a Hosszabbított Programban résztvevő munkatársakkal együtt készültünk fel, de egyúttal résztvevői is voltunk a napi programoknak. Az ismerkedő játékok után a csapat együtt írta meg a hetünkre vonatkozó szabályokat, melyet mindannyian elláttunk kézjegyünkkel is. Kézműves technikákat tanultunk közösen, kipróbálhattuk a műanyag vasalását, a szívószálak hegyezését vagy a papírmasé készítésének türelempróbáló módszereit. Mivel az első nap kvíze túl könnyűre sikerült, így másodjára már a feladványt tartalmazó papírt is elrejtettük nyolc darabban a székházban, így az első pontokat már itt bezsebelték a csapatok. Ha a becsapós kérdések nehéznek bizonyultak, zálogváltással lehetett mégis elnyerni a pontot – vagy akár egy-egy bajuszt is. A végeredmény azonban döntetlen lett, így az óriási tapsot mindenki elnyerte. Régi, kedvenc csapatépítő játékokkal kezdtük és zártuk a napokat, és több új játékot is kipróbáltunk. A hét fénypontja a három napon át készített piñata leütése volt. Mindezt bekötött szemmel kellett véghezvinniük, de csak miután a frissen kisült palacsintáktól erőre kaptak.

 

A közös élmények szerzése mellett célunk volt, hogy a gyerekeknek megtanítsuk a szabadidő hasznos eltöltése milyen sokféleképpen valósítható meg. A záró körben, éppen ezért kíváncsiak voltunk, milyen javaslataik vannak a következő vakációs programra. Elhangzott, hogy legyen hosszabb az együtt töltött idő három óránál, többet kézműveskedjünk, legyünk a szabadban, sétáljunk, és hogy egymás kedvenc játékaira ők maguk, a gyerekek taníthassák meg a többieket. Azt is felvetették, hogy akár minden héten lehetne ilyen játékos, kézműves program, mert már annyira összeszoktak ezen a négy napon.

Medgyesen számos alternatívát kínálnak a szervezetek és az egyházak a közösségépítő szabadidős programokra, de jó látni, hogy a gyerekeknek és a fiataloknak mindig igénye van az új élményekre és az új impulzusokra. Érdemes meghallgatni, megismerni és komolyan venni őket. Nekünk, szervező felnőtteknek is nagyon inspiráló volt ez a hét. Őszinte, jókedvű, ami egyúttal rengeteg tapasztalatot is adott.

Ferencz Klaudia