Back to top
Thaiföld, a mosolyok országa: 1. rész: a modern Bangkok

Egy ázsiai útra mindig másképp kell felkészülni, mint egy bármilyen más utazásra. Azzal kell számolni, hogy a tervek vagy a körülmények hamar változhatnak, a személyekkel nehezen vagy egyáltalán nem lehet értekezni, az írásról pedig ne is beszéljünk. A kalandvágyok valószínű kevésbé tervezett, spontán útitervet gondolnak ki, és nem választják az utazási irodákat, aki azért előre egy meghatározott, nyugodt szabadságot keres, az inkább a szervezett kirándulások iránt érdeklődjön. Ha pár évvel ezelőtt csupán egy álomnak tünt az ázsiai utazás, manapság az árak sokat változtak, a szállás és az étel olcsóbbak mint valaha, ami meg viszonylag drága, az a repülő (kb. 1.300 Eur 2 személy számára).Azt még tudni kell, hogy az útlevél minimum 6 hónapig érvényes kell legyen és vízum szükséges, melyet bármely nagykövetségen és az országba való érkezéskor is meg lehet szerezni,ára 2.000 baht (tipp: ha nem szeretnének a reptéren emiatt több órát eltölteni, akkor be lehet állni egy rövidebb, gyorsabb sorba, ahová a vízum ára mellett egy pótdíjat is fizetni kell)

Az ország fekvése és éghajlata miatt vannak olyan időszakok, amikor kevésbé ajánlott az utazás,bizonyos hónapokat jobb kerülni, még akkor is, ha ilyenkor minden olcsóbb. Az ideális kirándulást november és február között jó lebonyolítani, ilyenkor ugyanis a “hideg” évszakról beszélünk, ilyenkor a hőmérséklet kellemes és türhetőbb, kb. amivel az európaiak is meg vannak szokva (március – április a meleg évszaké, május- október pedig esős, monszunos).

A kozmopolita fővárost, Bangkokot föltétlenül látni és átélni kell, viszont sokak szerint az első benyomás sajnos nem mindig pozitiv, emiatt sokat veszít a hírnevéből. Krung Thep Maha Nakhon a hivatalos rövidített neve (amúgy a világ leghosszabb városneve, 21 szóból áll, emiatt benne is van a Guiness rekordok könyvében), jelentése „az angyalok városa”, 11 millió lakójával egy igazi kihívást jelent. Ami furcsának, néha zavarónak és hihetetlennek tünhet, az hogy egymás mellett találjuk a legmodernebb felhőkarcolokat, szállódákat, bevásárlóközpontokat,a divatosan öltözőtt embereket a nyomornegyedek, viskók, a szerény utcai árusok, a legszegényebb utcán lakó kéregetők, gyerekek mellett. A forgalom pokoli, rengeteg a torlódás,viszont létezik egy altenatíva, ami maga egy külön látványosság: a magasvasút (BTS), mellyel gyorsan és viszonlyag olcsón el lehet a város egyik pontról a másikra jutni. A hátránya ennek csak az, hogy a fő turista helyekre nem jut el, amiatt a vizen való közlekedésrekell gondolni. A Chao Phraya folyón levő utazás magában élvezetet nyújt, viszont nagyon szennyezett, ezért tanácsolt vigyázni, hogy szájba víz ne kerüljön, mert gyorsan rosszra válthatják a terveket. Egy másik módja a közlekedésnek a tuk-tuk lenne, amely egy három kerekű, motorral felszerelt jármű. A már említett forgalom miatt nem mindig jelent egy gyors variánst és elég veszélyesnek is tünhet az európai szemnek, de az ilyen utazás biztos viszontagságot és élvezetet jelent annak, aki az ilyesmit bírja és szereti. Jó előre leszögezni a járat árát, ha ez nem így történik, kellemetlen meglepetésben lehet részük. A csalások is hozzá tartóznak a mindennapokhoz, főleg a turisták járhatnak porul, ezért a legjobb tanács: ne fogadjanak el senkitől semmi ajánlatot, javaslatokat, ha nem maguk kérték.

A régi városban, a Rattanakosin szigeten, találjuk a főbb látnivalókat, melyek a következők: a Királyi Palota, Wat Pho és Wat Arun. A Királyi Palota egy nagy területen levő templomegyüttes, egyetlen bejárata van, emiatt arra is számítani kell, hogy nagy lesz a tömeg. A hölgyek kerüljék a rövid nadrágokat, szoknyákat, fedetlen vállakat, ugyanis vagy nem fogják beengedni vagy vásárolni kell az előírásoknak megfelelő ruhákat. Az ország legszentebb buddhista templomát lehet itt látni, neveWat Phra Keo, más nevén a Smaragd Buddha temploma. Arról nevezetes ez a templo, hogy benne egy zöld jade szobor van, melynek mérete kiábrándító lehet, csupán 75 cm magas. Az épületek stílusáról csupán annyit, hogy mindenhol a pompa, színes elemek, aranyozott részletek, üvegmozaikok uralkodnak. Mivel vallásos helyről van mégis szó, arra is készüljenek fel, hogy a templomok belépésénél a cipőket le kell venni.

Nem messze a Királyi Palótától találjuk Bangkok egyik legrégebbi templomát is, a Wat Pho-t, amely arról neves, hogy itt lehet a világ legnagyobb fekvő Buddháját látni(jobb kezére támaszkódik, hossza 46m, magassága 15m, egészben lefényképezi lehetetlen) és egy masszázsiskolát (ha szerencséjük van, a praktikázó diákok ingyen masszázsában is részesülhetnek). Itt sem csupán egy épületről beszélünk, hanem egy épületkomplexumról, ahol szentélyek, 4 magas, királyi chedit (síremlék) és 91 kisebb chedit láthatunk.

Hogyha egy jellegzetes épületet kellene megnevezni Bangkokból, az valószínű a festői Wat Arun vagy a Hajnal Temploma lenne. Maga a 80 m magas templom egy porcelándarabokkal diszített építmény, melyet a sarkainál négy kisebb, ugyanolyan stílusu torony vesz körül. Meredek lépcsőin fel lehet menni, a részleteitközelebbről szemügyre venni. Emellett, innen nagyon jó kilátásban részesülnek, mely a folyó túloldalátés a felhőkarcolókat illeti.

A többi említésre méltó hely a China Town (Kínai Negyed), mely egyenest egy kínai világba repíti az embert, a Bangkok Nemzei Múzeum, Lumphini és Dusit Parkok, a Jim Thompson Ház, virágpiac, Chatuchak hétvégi piac és a sort lehetne folytatni.

A cikk folytatásában az egykori fővárosról Ayutthayaról olvashatnak, valamint a legnagyobb thai szigetről Phuketről és a kihagyhatatlan, paradicsomi szigetekről (James Bond Sziget és Ko Phi Phi).