Back to top
Egy nap, két látnivaló: Kőhalom és Szászfehéregyháza

Akik egy rövid kiránduláson szeretnének részt venni, látnivalókban gazdag helyeket felkeresni s mindezeket nem messze Medgyestől, azoknak az ajánlatom Kőhalom és Szászfehéregyháza. 92 km-re található a kőhalmi vár (általában ezt szokták az emberek meglátogatni, a városkában nem igazán lehet más érdekeset találni), Szászfehéregyháza pedig a visszafeleúton helyezkedik el.

A Brassó megyei Kőhalomnak (Rupea) egy olyan vára van, melyet bármelyik város megirigyelhet. A városon kívül, a Várhegy nevű hegyen helyezkedik el, melyet az útról jól lehet látni. Az itt végzett ásatások arra mutattak, hogy egy dák erődre építették a mostani várat, a legenda szerint Decebal ezen a helyen követett el öngyilkosságot. 1324 az az év, amikor hivatalosan először jelenik meg írásokban. Alig telik elszáz évés máris nagy károkat okozó török támadások érik. Mindezek oda vezetettek, hogy a kőhalmiak még magasabb falakkal és tornyokkal bővítették a már meglévő várat. A 17. században folytatódtak a szerencsétlenségek, ezúttal a tűz, pestis és további török támadások érték. A végső csapást 1790 hozta, amikor egy vihar tető nélkül hagyta a várat és ezáltal elhagyatottá vált. Túl sok ideig meredt feledésben, sok idő kellett elteljen ahhoz, hogy a hatóságok rájöjjenek, hogy mennyire fontos egy ilyen méretű várat felújítani, karbantartani utána meg népszerűsíteni (ennél a fejezetnél sajnos eléggé le van maradva). A 2010-es évek elején sikeres felújítás vette kezdetét, ami nem csak a várnak tett jót, hanem a turizmust is fellendítette (évente 10.000 turista látogat el ide, a potenciál ennél viszont sokkal nagyobb).

A várba egy impozáns kaputornyon lehet bejutni, innen pedig jól látni lehet a másodlagos védőfalakat és a tornyaikat. Amig felérnek a legmagasabb pontra, ahonnan nemcsak a várat lehet jól látni, hanem az egész tájat (a várost is beleértve), megnézhetik a Cserkész Tornyot, a Kápolnát (a Középső Várban), a Puskapor Tornyot, a Tron Szobát, a Szalonna Tornyot és különböző házakat.

A várig aszfaltozott útvan, parkolóhely bőven akad (2 parkoló is van, két szinten). Vizet és eledelt ajánlott magukkal vinni, a közelben nem lehet ilyesmit vásárolni, csupán két emléktárgyas boltot találunka bejáratnál. A belépő felnőtteknek 10 lej, gyerekeknek 5 lej.

Az E60-on visszafordulva, Szászbudánál (Bunesti) le kell térni és innen tíz km menni Szászfehéregyházáig (Viscri, szintén Brassó megyében). Erről az útról csupán annyit lehet elmondani, hogy a legrosszabb, amin valaha közlekedtem. Abban biztosak lehetünk, hogy Károly herceg nagy szerepet játszott a falu népszerűsítésében, mert a falu úgy néz ki mint bármelyik más szász falu a környéken, a védőfallal körülvett templom sem tünik a valaha látott legszebbnek vagy leg. Lehet éppen elzártsága, szegénysége és a modern élet hiánya vonzza a brit nemest, mely azt állítja a helyről, hogy úgy érzi mindig itt magát, mindha legalább száz évet utazott volna vissza az időben.

Nem nehéz megtalálni a 15. században épített vártemplomot, mely 1999  óta az UNESCO Világörökséghez tartózik, csupán a leparkolt autók sokaságát kell keresni. Egy macskaköves úton kell pár lépést tenni, amig elérnek a váracskához. Az út mindkét oldalán találni emléktárgyakat, de emelett kötött zoknikat, sapkákat vagy házi befőtteseket.A falu elnevezését a fehérre festettvártól kapta, négy tornyában pedig a falu tanítója, papja vagy polgármestere laktak sorra.Az evangélikus templomnak központi elhelyezése van, belül pedig az eredeti kellékeket találjuk: padokat, festményeket, oltárt, szobrokat. Ami kicsit meglepő, az bizonyos tárgyak igen rossz állapota, néha azt az érzést keltik az emberben, hogy most-most esik valami a fejünkbe. A templom tornyába fel lehet menni egy nagyon szoros és sötét lépcsőn és amint azt várni lehet, a kilátás megér mindent (többek között a bokrokkal és fákkal benőtt temetőt, mely fentről másként fest).Miután a templom zegét-zugát felkutatták, egy mini-múzeumot is meglátogathatnak (csupán egynagyobb teremről van szó), ahová bútorok, szerszámok, többféle ruházati cikk van kiállítva. Mindezek egy nosztalgiát válthatnak ki és betekintést nyújtanak a szászok mindennapjaiba, melyet valószinű, nagyszüleinktől hallottunk, könyvekben olvastunk.

Toth Zoltán