Back to top

Magyar Szórvány Napja: az RMDSZ ki akarja terjeszteni az afterschool-programot a szórvány megyékre

Magyar Szórvány Napja: az RMDSZ ki akarja terjeszteni az afterschool-programot a szórvány megyékre

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Az erdélyi ember nem a csodavárásra rendezkedett be, hanem az építkezésre. A szórványban is építkezni kell, az elmúlt száz esztendő pedig azt bizonyítja, hogy képesek vagyunk partnereinkkel közösen egyről a kettőre jutni. Amikor újra kell kezdeni, mi mindig újrakezdjük” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a Magyar Szórvány Napja alkalmából szervezett oktatási konferencián, Segesváron.

Az RMDSZ elnöke szerint a Magyar Szórvány Napja nemcsak összegzésre – honnan hova jutott a magyar közösség –, hanem tervezésre is jó alkalom. A szövetségnek időről időre új jövőképet kell megrajzolnia, és olyan lehetőségeket keresnie, amelyek révén a magyarok erős, versenyképes, szülőföldjükön megmaradni tudó közösséget alkothatnak a következő száz esztendőben is.

Ezért szórványkollégiumi rendszert alakítottunk ki, amelyet tovább bővítenénk és újragondolnánk azért, hogy versenyképes tudást biztosíthasson a továbbiakban is” – részletezte Kelemen Hunor, aki az RMDSZ medgyesi szervezete által meghonosított afterschool-programot (délutáni tanítás) nagyon fontos kezdeményezésnek tartja. Rámutatott: ennek más szórvány megyék szintjére való kiterjesztése már folyamatban van.

Novák Csaba Zoltán szenátor, Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke és Balázs Botond, az RMDSZ medgyesi szervezetének elnöke a második panelbeszélgetés során a Szövetség elsődleges feladata, a magyar oktatás intézményes struktúrájának megerősítése mellett érvelt, amelynek a délutáni oktatás is részét képezi.

A projekt ötlete 2015-ben született meg, a mi fő célunk országos szintre kiterjeszteni a délutáni oktatást, amely biztonságot nyújt a diáknak, a szülőknek, a közösségnek és finanszírozóknak egyaránt.” – fogalmazott Balázs Botond.

Novák Csaba Zoltán szerint ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy pótolni lehessen a délutáni rendszerben mindazt, amit a kötött iskolai programon belül nem lehet megvalósítani.

A meghívottak fontosnak tartják kiküszöbölni azt a fennálló problémát, miszerint minden megyének önerőből kelljen megoldást találnia arra, hogy a programot fedezni tudja. Erre egy közös költségvetés kidolgozását látják a legműködőképesebbnek, erre a célra a Magyar Kormány támogatását is kérték – jelentették ki.