Back to top

Megnyitották az iskola tornatermét

Megnyitották az iskola tornatermét

Báthory általános iskola: 

 

Január 21.-én beérett az a több, mint két éven át tartó munka, melynek során a megye egyetlen magyar nyelvű iskolája új tornateremmel gazdagodhatott. Az ünnepélyes átadón tiszteletét tette Gheorghe Roman, Medgyes polgármestere, valamint Orosz Csaba, a Szeben megyei RMDSZ elnöke is.

Az Báthory István Általános Iskola 2010-ben költözött jelenlegi helyére. A tornaterem hiánya már ekkor különösen foglalkoztatta az iskolatanácsot, a szülőket, valamint a helyi RMDSZ-t, azonban tekintettelarra, hogy a telek a várfal és a kolostor között helyezkedik el,egy új épület felépítésére műemlékvédelmi szempontból nem volt lehetőség. Mostanáig az iskola mellett állt egy nagyon rossz állapotban lévő, korábban barkácsteremnek, majd raktárnak is használt épület. A meglévő probléma orvoslására végül ennek teljeskörű átépítése és felújítása vezetett.

2016.-bana medgyesi RMDSZ tanácsosai felvetették a helyzetet a város polgármesterének. Tárgyalásukat egy tanácshatározat követte, melynek célja az imént említett épület felújítása volt. Miután sikerült meggyőzni a beruházás fontosságáról a tanácsosokat, a határozat elfogadásra került és a tervezési fázist követően 2017.-ben megkezdődtek a munkálatok. A felújítás végül 250 ezer román lejből valósult meg, melyet az önkormányzat finanszírozott.

„A tornaterem nagyon fontos nem csak az iskola, de az egész város számára. Méretre talán nem nagy, de számunkra elegendő ahhoz, hogy a gyerekeink megfelelő körülmények között tudjanak mozogni. Nagy sikerként könyveljük el a mai napot és az elmúlt időszakot, ami ehhez a megnyitóhoz vezetett. Szeretném ugyanakkor megemlíteni, hogy munkánkat e téren továbbra sem érezzük befejezettnek. Az egyeztetések tovább zajlanak annak érdekében, hogy a közeljövőben új eszközökkel tudjuk bővíteni a tornaterem felszereltségét.” – mondta Orosz Csaba, medgyesi tanácsos

„Igazán nagy öröm számunkra, hogy a tornaórákat immár nem a folyosón kell tartanunk, ezzel zavarva például más osztályok tanóráit, hanem ideálisnak mondható körülmények között, egy önálló épületben tudják végezni a gyerekek a gyakorlatokat. Különösen nagy siker ez, tekintettel a környező központi iskoláknál tapasztalható hasonló problémákra.” – fogalmazott lapunknak Szederjesi György, a Báthory István Általános Iskola igazgatója

A megnyitót követően az épületet azonnal használatba is vették a gyerekek és felavatták az első, 0. osztályosoknak tartott tornaórával.

 

Töttösi Gergő