Back to top

Megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről

Megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Medgyesen, március 13-án, gyönyörű verőfényes tavaszi nap csalogatta ki az embereket a szabadba, adván olyan szabadságérzetet amelyhez hasonlóért a márciusi ifjak képesek voltak fegyvert ragadni és a vérüket ontani. Medgyesen ezekre a szabadságharcosokra emlékeztünk meg, ünnepi keretek között, közel 250 résztvevővel, a római katolikus Szent István templomban délután 17.00 órai kezdettel.

Az ünnepség a magyar zászló bevonulásával kezdődött melyet Babota Tibor plébános úr köszöntő beszéde és imája követett. Imájához csatlakozott Székely Zoltán református lelkipásztor és Fülöp Dezső Alpár ádámosi unitárius lelkész is.

A medgyesi egyesített vegyeskórus előadásában, Iszlai László úr vezénylete alatt, meghalgattunk három Kosuth nótát melyek tovább fokozták az érzelmeket.

A kórus előadást a Dr. Balázs Béla a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szeben megyei elnökének és a medgyesi születésű Bokor Tibor felső Háromszéki szenátor úrnak felkaroló ünnepi beszédeik követték.

Kurtus Krisztina szavalatát követően a Tiberius vonósnégyes előadta Mozart F-dúr divertimentóját, valamint Johannes Brahms 5-ik és 6-ik magyar táncát.

Fekete Sándor szavalatát követően a medgyesi egyesített vegyeskórus újabb két nótáját halgathattuk meg.

A medgyesi Madisz is köszöntötte rövid zenés-verses összeállításával mindazokat akik jelen voltak és emlékezni szerettek volna történelmünk talán egyik legzivatarosabb pillanatára.

Ünnepi megemlékezésünket a himnusszal és a zászló kivonulásával zártuk.

Az ünneplés még nem ért azonnal véget hisz a szervezők jovóltából szeretetvendégségre került sor a Kolping-ház nagytermében hol friss kalács, bor, tea és baráti kézfogás várta a jelenlévőket.

Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek hogy megtisztelt jelenlétével. Örömmel nézünk előre, hogy még mindig ilyen szép számban össze tudunk gyűlni egy megemlékezés alkalmából. Úgy véljük ez is bizonyítja azt, hogy függetlenül attol hogy szórványban élünk, öntudatunk és összetartozásunk megmaradt.

Külön köszönetet szeretnénk mondani Bokor Tibor szenátor Úrnak, a Tiberius vonósnégyesnek hogy jelenlétükkel emelték az est fényét.

 

A szervezők.