Back to top

XXII. Szeben Megyei Magyar Napok - összefoglaló

XXII. Szeben Megyei Magyar Napok - összefoglaló

Fontosabb kulturális rendezvények: 

Idén XXII. alkalommal került megszervezésre megyénk legnagyobb rendezvénysorozata, az immár hagyománnyá vált Szeben Megyei Magyar Napok.

A körülményeknek megfelelően sikerült megszervezni az eseménysorozatot úgy, hogy az egészségügyi előírásokat, a résztvevők biztonságát szem elött tartottuk. Éppen ezért rendezvényeink kültéri színhelyeken voltak megszervezve.

Színes rendezvényeket biztosítottunk, melyek közül megemlítjük a népzene és régizene koncerteket, színházi előadás, szavalatok, asztaliteniszbajnokság, gulyásfőző verseny, képkiállítás.

Medgyesen október 16-án került sor a XXII. Szeben Megyei Magyar Napok megnyitójára melynek keretében Csíki Hajnal színművésznő varázsolt el csodás, ugyanakkor vicces előadásával. Ezt követően a Gyöngyvirág Néptánccsoport kápráztatta el a résztvevőket.  

Október 16-án Erzsébetvároson, a református templom udvarán oltszakadáti képkiállításon vehettek részt az érdeklődők. A képkiállítás címe "Oltszakadáti hagyományok". 

Küküllőalmáson agulyásfőző versenyre öt csapat nevezett be, acsapatok megmutatták gasztronómia tudásukat és tapasztalatukat. 

Szerdán, október 21-én az asztalitenisz vetélkedőn a résztvevők nem csak összemérték ügyességüket, hanem ezáltal egy önfeledt kikapcsolódásban volt részük.   

Az 1956-os forradalomhősei előtt tisztelegtünkoktóber 23-án Medgyesena Református templom udvarán felállított kopjafánál.  Nemzetünk fennmaradásáért tett szolgálatukat, erőfeszítéseiket és életük feláldozását sosem feledjük.

Szombaton régizene koncerten vettek részt az érdeklődők, a Millennium-Ház udvarán. A kellemes hangjátékért a Kájoni Consort együttesnek lehetünk hálásak.

Október 25-én Kiskapuson Vajda Szilvia nyűgözte el a közönséget kellemes hangjával. Ezt követően két szavalát is elhangzott: László Bernadett a Nemzeti dalt adta elő és Fazekas Attila Reményik Sándor Erdély magyarjaihozcímű verset szavalta el.

A zárórendezvény fellépői a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum színészei voltak melyek egy kortárs vígjátékot adtak elő. Az előadás címe Yasmina-RezaMűvészetcímű darabja volt. 

Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik a járvány ellenére jelen voltak a XXII. Szeben Megyei Magyar Napokon.

Szervezők/Partnerek: az EMKE Szeben megyei szervezete, a Gyöngyvirág Néptánccsoport és a Medgyesi MADISZ.

Végezetül köszönetet mondunk támogatóinknak: a Bethlen Gábor Alapnak, Szeben Megye Tanácsának, a Communitas Alapítványnak és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának.

Kiss Noémi