Back to top

Hosszabbított program

Hosszabbított program

Medgyesi MADISZ: 

A délutáni program nagy segítség főleg azon szülők számára akik reggeltől estig dolgoznak. A hosszabított program 2017. szeptemberében indult be először a Báthory István Általános Iskolában. Akkor mint szülő én is igényeltem az akkor 2. osztályos fi am számára és emlékszem mekkora segítség volt az, hogy megoldott házi feladatokkal jött haza és maga az a tudat, hogy biztonságos és magyar környezetben van. 2017-ben azon felügyelők között lehettem akik akkor még az elején közösen azon dolgoztunk, hogy a program kreativ és színvonalas legyen a diákok számára. Az akkor 2.dik osztályban tizenkilenc diákkal kezdtem akik nagyon sokoldalúak és kreatívak voltak, éppen ézért nagyon hamar össze szoktunk és ügyesen tudtunk együtt dolgozni. Ez év szeptemberében a 0.osztályos kicsi diákokkal kezdtem meg a délutáni programot akik ez alkalommal kicsit kisebb létszámban vannak mint elődeik a mostani 5.dik osztály. Nagy segítségemre szolgál, hogy a tanító nénivel most is nagyon nagy egyetértésben kolaborálunk ami a gyerekeket , az oktatásukat és az iskolában történő nevelésüket illeti. A hosszabított program nem más mint az az iskola utáni program ahol az elemi osztályos diákok meleg ebédben részesülnek és emelett lehetőség van arra, hogy a felügyelők által biztosított segítséggel szép alapos házi feladattal térjenek haza. Nagy hangsulyt fektetünk a kreativitásra ami alatt a kézimunkázást vagy éppen azon plusz feladatokat értem amivel fejlesztjük a délelőtt tanultakat. Hangsúlyozom, hogy mindezt úgy, hogy a tancival mindig mindenről egyeztetünk a gyermek érdekében. 

Soldorfean Zsuzsa

Szeptemberben az első osztályos diakokkal kezdtem a hosszabított programot, akikkel tavaly ismerkedtem meg amikor előkészítös osztályosok voltak. Sajnos a tavévkezdés nem kezdödött zökkenő mentesen, mível kis idő után miután a tavév elkezdödött a diakok ismét online oktatásban vonultak. Február 8-án viszont újrakezdtük a délutáni oktatást és szeremcsére semmi féle egészségügyi probléma nem szakította mostanig ezt meg. A gyerekek és szülők egyaránt nagyon örülnek, hiszen most érzik meg igazán azt, hogy mekkora segítség az, amikor a gyerek kész házi feladattal megy haza az iskolából. A tavalyi évhez képest idén már házi feladattal is szembesülnek az első osztályosok, ezért a délután folyamán próbálunk minel többet megoldani, azért, hogy délután mikor hazaérnek ne legyen gondjuk ezzel fáradtan foglalkozni. Természetesen a házi feladatokon kívül naponta külömböző tevékenységeket folyatunk, mint például kézimunka, feladatlapok, logikai feladatok, kifestősők. A szabadtéri játékok sem maradnak el, amikor az időjárás megengedi akkor próbálunk minél több időt tölteni a szabadban, mert sajnos az elmúlt időben a helyzetre való tekintettel mindenki arra kényszerült, hogy inkabb a házban foglalja le magát.

Balázs Noémi 

A Báthory István Általános Iskola második osztályos diákok felügyelője vagyok. Most már jól ismerjük egymást, mert mióta átlépték az iskola küszőbét együtt töltjük délutánjainkat. Sajnos 2020 márciúsától a diákok oktatása online felületre került igyhát hosszú idő telt el mig végül szeptember közepén pár napra újra találkozhadtunk. Idén februárban viszont újra kezdetét vette a délutáni oktatás mivel a kisiskolás diákok már az iskolában tanulhatnak.Nagy öröm és segitség volt ez mindenki számára hiszen ez a program nagy segitség a szülőknek egy plusz aktivitás a gyerekeknek számomra pedig egy odaadó munka ami örömmel tölt el. Mikor idén először találkoztunk a második osztályos diákjaimmal nagy boldogság árasztott el, öröm volt őket újra látni.  Ugyanezt éreztem a részükről is hiszen mindannyian örömteli visibálással szaladtak felém, megöleltek volna, de sajnos a kialakult helyzet miatt nem tehették. Nagyon jól telnek a délutánjaink, ebédelünk, házi feladatokat oldunk, rengeteget kézimunkázunk amit ők nagyon szeretnek és örömmel végeznek.

Palea Kinga

 

Örömmel és hálával szívemben fogadtam el a felkérést a Medgyesi hosszabbított programban való belépésre. Négy év gyereknevelési időszak után úgy éreztem, hogy újra visszatérhettem abba a tevékenységbe, amelyet 8 évig végeztem Marosvásárhelyen az egyik református gyülekezetben. Csupán a helyszín változott meg, de a lényeg ugyan az maradt, dolgozni és valami plusszat bele vinni keresztény magyar népünknek jövendőjét jelentő kisisklások életébe. 2020. októberében megismerkedtem a Báthory István Általános Iskola harmadik osztályos tanulóival. A cél ugyan az mint minden más régióban, de mégis itt nagyobb hangsúlyt kell fektetni az iskola megszerettetésére. Itt Medgyesen és a környező településeken, ahol kevesebbségben élünk, rá kell ébreszteni az embereket, megéri magyarnak lenni. Az hogy magyar vagyok és magyar iskolába járok, nem hátrány hanem inkább egy többlet, melyet büszkén kell vállalni. Elsődleges cél, hogy a házi feladatok megoldva legyenek, amikor a szülő fáradtan ér haza a munkahelyről. Mindennek utána, igyekszem olyan többletet nyújtani a gyerekeknek amelyet otthon talán nem tudnának elvégezni, véghezvinni, gondolok itt a szebbnél szebb kézimunka készítésre, melyet a gyerek haza is vihet. Annak ellenére, hogy teljesen új környezet sikerült nagyon hamar a gyerekekkel megtalálni a közös nevezőt. Öröm és kihívás számomra nap mint nap látni és részt venni fejlődésükben.

Hajdú-Nagy Ilona Ibolya

 

Ezáltal köszönetet szeretnénk mondani a Communitas Alapítványnak a támogatásért!