Back to top

Minden magyar gyermek számít - beiskolázási tájékoztató kampány

Minden magyar gyermek számít - beiskolázási tájékoztató kampány

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

A romániai magyar nemzetközösség hosszú távú megmaradásának egyik legfontosabb eszköze az anyanyelvű oktatás - nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ Főtitkárságának ülését követően. A főtitkár hozzátette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség “Minden magyar gyermek számít” szlogennel egy tájékoztatási kampányt indít, amelyben arra biztatja a magyar vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák magyar osztályba gyerekeiket.

Az elmúlt több mint egy évtizedben szinte nem telt el úgy év, hogy az RMDSZ kezdeményezésére és közbenjárására ne jött volna létre önálló magyar iskola, azonban ennek akkor van igazán súlya, ha a lehető legtöbb magyar gyermek tanul ezekben - figyelmeztetett Kovács. A népszámlálási tájékoztató és tudatosító kampányunk alkalmával beigazolódott, hogy közösségi összefogással tudunk valós eredményeket elérni, ezért ez alkalommal is számítunk a média, a civil és ifjúsági szervezetek, valamint az egyházak támogatására - zárta gondolatait Kovács Péter.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős főtitkárhelyettese beszámolt arról, hogy a következő napokban, hetekben az RMDSZ egy országos szintű tájékoztató és médiakampányt bonyolít le, amely által felhívja a magyar családok figyelmét az anyanyelven való tanulás előnyeire. A tapasztalat azt mutatja, hogy anyanyelvünkön a tananyag, illetve a különböző képességek elsajátítása sokkal könnyebben megy, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a román nyelv is megfelelő szinten elsajátítható - hangsúlyozta Magyari, majd emlékeztetett: az anyanyelvű oktatási forma a legmegfelelőbb arra, hogy közösségi és intézményi szempontból az egyének a legnagyobb támogatást megkaphassák.

A főtitkárhelyettes beszámolójából kiderült, hogy az országos kezdeményezés kiegészül a megyei és helyi szintű tevékenységgel. Ennek során az RMDSZ felkeresi azokat a közvetítőket (szórványkollégiumok, pedagógusok, szülők, egyházak, stb), akik házról házra, családról családra járva eljuttatják az anyanyelven való tanulás fontosságának üzenetét.

A kezdeményezés beépül az RMDSZ Főtitkársága által meghirdetett közösségépítő programok sorába.


Az RMDSZ az elmúlt években több mint 30 milliárd régi lejjel támogatta az anyanyelvű oktatást saját költségvetéséből


A magyar iskola nem kerül többe, de ha valamiért mégis igen, tudni kell, hogy a rászorulóknak számos támogatási lehetőség áll rendelkezésére – jelentette ki Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős főtitkárhelyettese ma Kolozsváron a Szövetség Főtitkárságának ülését követően.

Ennek egyik fő napirendi pontja az a tájékoztatási kampány volt, amelynek során a Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra biztatja a magyar szülőket, hogy magyar iskolába vagy magyar osztályba írassák gyermekeiket.

„Sok szülő azért választ gyereke számára román iskolát, mert úgy gondolja, a magyar iskola valamilyen többletköltséget jelent, például az utaztatás miatt. Hangsúlyozzuk: a magyar iskola nem költségesebb, de tudni kell, hogy az esetleges többletkiadásokat a rászorulók számos támogatási forrásból fedezhetik. Ezt szeretnénk tudatosítani a magyar szülőkben” – hangsúlyozta az ülést követően Magyari Tivadar. Emlékeztetett arra, hogy a magyar nyelvű oktatást, a magyar iskolákat a magyar állam, az erdélyi civil szervezetek is jelentősen támogatják ösztöndíjakkal, anyanyelvi versenyekkel és táborokkal.

A főtitkárhelyettes külön kiemelte azt a jelentős anyagi támogatást, amelyet az RMDSZ, a Communitas Alapítvány révén évek óta a magyar iskolákra, a magyar nyelvű oktatásra, különösképpen a szórványoktatásra fordít. „A szórványtelepülésekről ingázó diákok utazási, bentlakási költségeit, a tanárok ingázását, de a különböző diáktanácsok működését, tantárgyversenyek megszervezését a Szövetség közel 3 millió új lejjel (2,870,781) támogatta az elmúlt években” – mutatott rá Magyari. Elmondta azt is, az RMDSZ évek óta figyelmet fordít a minőségi magyar nyelvű tankönyvek megírására, kiadására. „2002 óta több mint 200 000 új lejjel (201 983) segítettük elő különböző szakterületek hiánypótló tankönyveinek megjelentését: magyar nyelv és irodalom, matematika, földrajz, történelem, informatika és számos más profilú tankönyv látott napvilágot a Szövetség nyújtotta anyagi támogatás eredményeként”.

A főtitkárhelyettes hozzátette, az RMDSZ továbbra is hangsúlyt fektet erre a kérdésre, ezeket a támogatásokat az elkövetkező időszakban, években is folyósítani, lehetőségeihez mérten növelni fogja, hiszen elsődleges célja az, hogy a magyar gyerekek magyar nyelvű iskolába, osztályba járjanak, és ez semmilyen téren ne jelentsen minőségi visszalépést vagy anyagi megterhelést.

Az anyanyelven tanulás fontosságát hangsúlyozza az RMDSZ - Interjú Magyari Tivadarral, a szövetség oktatásért felelős főtitkárhelyettesével a Szabadságban

Sikeresen tanulni, anyanyelven - Interjú Magyari Tivadarral az Új Magyar Szóban

Forrás: RMDSZ.RO