Back to top

A Medgyesi MADISZ 2013-ban

A Medgyesi MADISZ szerves része akar maradni a helyi, megyei és országos közösségeknek, 2013-ban is megállta a helyét, mint a megye legaktívabb civil szervezete. Az évet tervezéssel kezdtük, célokat tűztünk ki magunk elé. Elterveztük, hogy folytatni fogunk minden olyan projektet, amely sikeres volt az előző években, és emellett több kisebb projektet valósítunk meg a medgyesi fiatalokkal és fiataloknak.

A Medgyesi MADISZ céljai közé tartoznak a közösségépítő, és közösségfejlesztő események, a különböző rendezvények megszervezése, melyek által a fiatalokat közelebb hozhatjuk egymáshoz, olyan lehetőségek és körülmények megteremtése a medgyesi fiataloknak, melyeket máshol vagy mások nem tudnak megteremteni, mindezt pedig úgy, hogy közben a magyar öntudatot is erősítsük meg bennük. Így született meg pár évvel ezelőtt a filmestek, játékestek és ifjúsági estek gondolata, melyeket idén is heti valamint havi rendszerességgel megszerveztünk a medgyesi Millennium-Házban.

Fontosnak tartottuk 2013-ban is megszervezni a MADISZ Sporthétvégeket, ahol a fiatalokat az egészséges szabadidőeltöltésére késztettük a sport által, ezeken a hétvégéken, foci-, kosárlabda-, asztalitenisz-, méta bajnokságokat szerveztünk.

A heti és havi rendszerességgel megszervezett eseményeknek fontos szerepe van a fiatalok non-formális nevelésében, oktatásában, amelyek elsődleges célja az volt, hogy elszakítsuk a fiatalokat a számítógép világából, a házból és megmutassuk nekik, hogy szabadidejüket hasznos, de ugyanakkor szórakoztató módon is tölthetik, kilépve a mindennapok monotonságából.

Az egyik legnagyobb projektünk a Nagy-Küküllő havilap működtetése, megjelentetése és házhozszállítása volt. 2000 példányt nyomtatunk és juttatunk el a megye magyarságához havi rendszerességgel. Ami nagy munkát feltételez a cikkek, rovatok beszerzéséről, megírásától, ezek betördelésén át, a javításán túlmenően, míg a nyomdába kerül, és még itt sem áll le a munka, hisz minden medgyesi magyar lakásra házhoz szállítjuk, a környező településeken pedig a templomokban vehetik el az érdeklődők, viszont vannak települések, ahol házhoz szállítják. Önkéntes és önzetlen munkával, idővel sikerült idén is megvalósítani és napvilágra hozni a Nagy-Küküllő különböző számait.

Az év folyamán szervezetünk nagyobb projektekben is részt vett úgy, mint, főszervező, szervező, partner vagy támogató.

Legsikeresebb projektünkként elkönyvelt eseménysorozat a Kisebbségek Európája elneve-zésű projekt, amelyet idén harmadik alkalommal szervezhettünk meg. Szeben megye hét településéről érkeztek jelentkezők (Medgyes, Nagyszeben, Erzsébetváros, Kiskapus, Mihályfalva, Nagyselyk, Szentágota) valamint az Összetartozunk Székely-Szórvány közösségépítő programon keresztül Kovászna és Hargita megyéből is részt vettek fiatalok. A projekten belül megszervezésre kerülő Úszótáborban minden résztvevő kikapcsolódhatott a hétköznapokból és a nyári vakáció egy hetét egy érdekes és dinamikus társaságban tölthette. A tábor ideje alatt a fiatalok különböző kulturális, sport és szabadidős tevékenységeken vehetnek részt. Mindezek mellett a tábor lehetőséget nyújt az úszni még nem tudó fiataloknak, hogy leküzdve félelmeiket megtanulhassák az alapokat, valamint akik már ezzel a képességgel rendelkeznek, a hét folyamán elsajátíthattak egyet az öt úszási stílus közül.

2013. március 15-én sikeres előadással kedveskedtünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezése alkalmából, felelevenítvén a forradalom első pillanatait a Medgyesi MADISZ önkéntesei segítségével.

Nem feledkeztünk meg a kicsikről sem, idén is megszerveztük a Gyöngyvirág Néptánccsoporttal a húsvéti tojásfestést, hagyományos módra, viasz és kesice használatával.                   

Ugyanakkor megszerveztük a Törpe Klub-ot, melyen a legkisebbek is jól érezhették magukat játék, jókedv, rajzfilmvetítés és kézimunka által.

 

A nyár folyamán nem maradtunk ki a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) által megszervezett X. EU Táborból sem. Fiataljaink több csapatban is részt vettek a különböző vetélkedőkön, előadásokon. Négy közülük a tábor győztes csapatában bizonyíthatott, amelynek fő díja egy három napos Brüsszel-i látogatás volt.

2013. november 8-10. között került megszervezésre Medgyesen a MIÉRT és a Medgyesi MADISZ által szervezett Energetikai Konferencia. A rendezvény célja a fiatalok tájékoztatása a romániai és európai energetikai rendszerekről. A konferencia keretében bemutatásra került a földgáz és palagáz kitermelése, terítéken voltak a különféle fémek kibányászási módszerei és ezek használata a mindennapokban. A résztvevők felvilágosítást kaptak arról is, hogy miért drágul a gáz és a villamos energia, melyek a villamos energia különféle előállítási módszerei, valamint választ kaptak arra a kérdésre, hogy mennyire zöld a zöld energia. Az eseményen lehetőség adódott feltárni az energetikai rendszer „titkait”, valamint egy olyan szakmai fórum jöhetett létre ezen a konferencián, amelyen a fiatalok belátást nyertek a gázkitermelés rejtelmeibe.

2013 novemberétől a Medgyesi MADISZ partnere a „Táplálj egy mosolyt!” név alatt futó karitábilis akciónak, amelynek célja az, hogy Medgyes különböző bevásárló központjaiban elhelyezett kosarakban adományozzanak a vásárlók nem romlandó élelmiszert, amely majd a rászorulóknak lesz ajándékozva. Az akciót a medgyesi polgármesteri hivatal és a medgyesi diákönkormányzat szervezi immár hetedik alkalommal.

Az év folyamán ifjúsági szervezetünk besegített, részt vett a szervezésben a XI. Vándorcsizma Néptáncfesztiválon, amelyre Medgyesen és Szeben megye különböző településein került sor. A néptánc fesztiválon 12 néptánccsoport és együttes lépett fel Szeben, Hunyad, Kovászna megyéből és Sopronból (HU).

Szeben megye egyik legnagyobb és legátfogóbb rendezvénysorozatának a megszervezésében is részt vállaltunk, a XV. Szeben Megyei Magyar Napokon. A rendezvénysorozat megyénk 6 településén, 10 napot tartott és közel 30 eseményre, kulturális és szabadidős programra került sor. A Magyar Napok alatt a fiatalok helyi szinten jégtörőkként meglepetést szerveztek a város lakóinak két helyszínen is, egy flashmobbal.

A karácsonyi ünnepeket a fiatalok egy ökumenikus pásztorjátékkal ünneplik meg, melyet karácsony szent estéjén adnak elő majd a medgyesi „Római Katolikus Szeplőtelen Fogantatás” templomban, majd másnap Erzsébetvároson.

Az évet az önkénteseinkkel közösen egy MADISZ Sítáborral zárjuk, mely által meg szeretnénk köszönni mindazoknak, akik besegítettek, részt vettek a projektjeinken.

Ezúton is meg szeretnénk köszönni partnereinknek, támogatóinknak a segítséget, mely nélkül nem sikerült volna mindezeket megszerveznünk.

 

Balázs Botond

a Medgyesi MADISZ elnöke

Medgyesi MADISZ: