Back to top

Szász-Fülöp György emlékére

Fájó szívvel búcsúzik a medgyesi közösség Szász-Fülöp György-től. Az alábbiakban bemutatjuk és bemutatkozik rövid önéletrajzzal és verssel.

Isten nyugtassa

           1958 április 23-án született Székelyudvarhelyen.

           Gyermekkorát a Székelykeresztúri gyermekotthonban élte meg. Az itt töltött évekről szivesen mesélt, tanárai, pedagógusai egy életre felkészítették. Büszke volt rájuk.

Az általános iskola elvégzése után, Székelyudvarhelyen érettségizett és közben szakiskolát is végzett.

           Korán elkezdett dolgozni, hisz hét testvére közül ő lévén a legnagyobb, gondoskodnia kellett a kisebbekről is.Munkahelye mellett sok évig színjátszó csoportot vezetett szülővárosában, közben megtanulta a fafaragás rejtélyeit és ez évekig a megélhetését bíztosította.

         1989-ben megismerte leendő feleségét Irénkét, akivel 1990 márciusában házasságot kötöttek. Szerelmük gyümölcseként megszülettek drága gyermekei Izabella és Tamás. 1992-ben felesége szülővárosába költöztek.Itt apósa és sógora mellett a Kerámiagyárban helyezkedett el, itt dolgozott mint kerámikus és modellező 20 évig. Utolsó éveiben külföldön dolgozott. Csempekályhákat, pizzasütőkemencéket épített szerte Európában.

         Hivatásának érezte az írást. Rengeteg verset, novellát, színdarabot alkotott, sőt kisregényt is. Idén jelent meg legújabb verses kötete: A lélek árnyékában címmel. Színdarabjait, humoreszkjeit saját rendezésében előadták Székelyudvarhelyen és Medgyesen.

        Nagyon tevékeny életet élt, rengeteg hobbija volt, az írás mellett, fafaragás, szobrászkodás, fotó-filmezés.

-Dijnyertes irásai voltak a Napvilág Iróklub-ban

-A Holnap Magazin antológiában közölte irásait

-Irt a Feleségek.hu oldalnak

-Az Impressio Media kreativ művésze volt

(több száz irása és grafikai munkája terjedt el világszerte)

        Irénkével kötött házassága után felvette az unitárius vallást. A medgyesi egyházközösséget sajátjának tekintette. Elég aktívan részt vett minden tevékenységen, mindég mondta otthon érzi itt magát. Folyton kereste Istent, fohászaiban, verseiben. Gyermekeit is ilyen szellemben nevelte.

       Sajnos az élet és gyermekkora nehéz pillanatai megviselték egészségét. Évek óta küzdött jópár betegséggel. De állta a sarat, bátran.

 

Búcsúzóul idéznénk egyik verséből:

 

„Szétmálik az idő

Lefolyik ráncos ágakon,

Tűrik százados fák.

 

Csak én nem bírom tovább.

Indulok,

Oda, hol vagy,

Hol szilárduló perc bűvöl

 

Öledbe kövülök:

S mint örök csók

Csüngök ajkadon.”

 

Magamról röviden

 

Bemutatkozásomat nem szeretném hosszúra nyújtani, mert az hivalkodásnak tűnhet, s ez nem illik hozzám.

Végzettségem alapján szobrász vagyok, hosszú évtizedeken át kerámiamodellezéssel kerestem a kenyerem. Közben írogattam, amikor időm engedte és kedvem volt. Az évek folyamán, úgy a „régi időkben”, mint a rendszerváltás után is több újság hasábjain közöltem, cikkeket, irodalmi alkotásokat, jeleneteimet játszották kabarékban.

Nős vagyok, két nagy gyerekem, van, őket is „gyötri” a tehetség de más téren, ami nem akadályozza meg abban, hogy nejemmel együtt a legszigorúbb kritikusaim legyenek. Már több alkalommal hosszabb -rövidebb időt töltöttem külföldön, ahol sikerült szakmámban dolgozni, viszont az írás területén ez kissé visszahúzott.

Az, hogy milyen stílusban írok, soha nem figyeltem, s nem is érdekel, ezt majd eldöntik olvasóim. Mindig igyekszek azt kiírni magamból, ami kikívánkozik, különösebb „kozmetizálás” nélkül. Legtöbbször az első benyomásokat le is írom, az ötletek születésük sorrendjében kerülnek papírra. Akkor írok, ha jól esik, és könnyen megy, ha nincs ötletem, szenved a ihlettelen penna, akkor félreteszem. Nem szenvedek írás közben, mert akkor a leírt sorok is a szenvedés eredményei, és nehézkesek. Csak nagyon ritkán, és keveset javítok a témán, mondanivalón, a megjelenítésen, talán ezért is sok esetben nyerseknek tűnnek alkotásaim, de nem mesterkéltek. Ezt utálom és kerülöm.

Az utóbbi időben, mint magán szaki dolgozok, s így jóval több idő marad az írásra. Mint szabadúszó már sok lapnak írtam, írok, nemcsak idehaza. Alkotásaim jelen vannak néhány antológiában, ahol jelentkeztem úgy versekkel, mint rövid prózával.

Úgy érzem azért még sok időm van és sikerül a rengeteg tervemből minél többet megosztani az újonnan alakuló olvasó táborommal. Különösebben nem erőltetem a dolgokat, hiszen ha nekem nem sikerül, majd a gyerekeim kiadják, ami arra érdemes, és ők is úgy gondolják.

Rövid kirándulások, kulturális fesztiválok látogatása, és az anyósom kúriáján töltött napok jelentenek feltöltődést.

 

 

 

Világnézetemet tekintve liberális gondolkodású vagyok, de nem politizálok, ami nem jelenti azt, hogy elhallgatom, ha mondanivalóm van.

De teszem ezt mindenkor objektíven, anélkül, hogy zavarna, ha sokan nem értenek egyet velem.

Köszönöm kedves olvasó e könyvvel szemben tanúsított türelmedet. Remélem nemsokára ismét jelentkezek. Rövid próza kötet van előkészületben, és két regény. Még nem tudom, mi következik. Köszönöm figyelmeteket!

 

Alázattal, Szász - Fülöp György

 

Ötven év felett... - Verses kötet(2010)

 

Ötven év

 

Félévszázada már

Hordoz a Föld sáros hátán.

Ötven év,

Megannyi  remény-volt-

Betelt kevés.

Győztem le meredeket,

Érkeztem vesztesként völgyekbe,

Mégis mentem lankadatlan,

Emlékeimet a mába hoztam,

Im, itt

Korom feszit,

Lepattannak évek,

Csak halántékom  deres.

Ám sebaj,

Elmúlt ötven.

Én pedig indulok

A következő ötvennek.

 

= Szász-Fülöp György =

A városról: