Back to top

Iskola kezdésre kész a medgyesi Adolf Kolping Gyermekotthon

    A hétköznapi rohanásban az embereknek nincs idejük észrevenni a szentlélek munkásságát. Késztető hangját fölülmúlja a mai modern tehnológia digitális zakatolása, így a szentlélek szavai nem válnak tetteké.
     Harai Pál kanonok, nyug. medgyesi esperes-plébános, a szentlélek szavát meghallva, nagy szeretettel meghívta a medgyesi Kolping ház nevében Böjte Csaba OFM (Ordo Fratrum Minorum) testvért hogy hozzon gyerekeket az általa épített szép házba.

     2014. november 16-án, a szó tetté vált, így a medgyesi Szent István templomban a szentmise áldozatban már együtt imádkozhatott Pál atya, Csaba testvérrel, a kedves szovátai otthon gyermekeivel és a medgyesi hívekkel. Együtt keresték Isten akaratát  e szép lelki központ további sorsával kapcsolatosan. A szovátai otthon gyermekei még egy előadással is kedveskedtek a helybeli híveknek, akik lelkipásztoraikkal együtt arra bíztatták Csaba testvért, hogy itt ebben a szép házban is hozzon létre egy gyermekvédelmi központot a Szeben megyei bajbanlévő gyermekek számára.

"Az amerikai testvéreim jósága, szeretete Erdélyben virágot bont! - Böjte Csaba OFM"

    Ez év március második felében, Böjte Csaba az Amerikai Egyesült Államokbeli utazásai során beszámolt erdélyi tevékenységéről,  így távoli testvéreink bizalommal anyagi támogatást adtak az erdélyi bajban lévő gyermekeknek. Hazaérve, Böjte Csaba kollégáival úgy döntött, hogy elfogadják Harai Pál atya végakaratát és átveszik a Boldog Adolf Kolping tiszteletére épült házat, gyermekvédelmi célokból és felújítják azt az amerikai testvéreink adományából!

      Az otthonban fontos egy új konyha kialakítása mellett az egész házat felújítani, hogy a különféle állami hatóságok számára is elfogadható legyen gyermekvédelmi szempontokból! Sok munka van, de a következő tanév kezdetéig mindennel elkészülünk. A munkálatok elvégeztével elmondható lesz, hogy az óceán túlsó partjára szakadt testvéreink lelkiségének már két erdélyi gyermekvédelmi otthon is emléket állít! A ház vezetését egy kedves fiatal zalaegerszegi pedagógus vállalta, Nagy Mariann, ki már évek óta a szovátai házban dolgozik, mint kiváló nevelőnő. Mariann munkásságát Márton Sándor nevelő segíti Szovátáról.

     2015 április 27-én Böjte Csaba OFM és Babota Tibor plébános úr illetve a medgyesi Kolping Család vezetője Mózes Attila aláírta az épület átvételének szerződését.

     A házban már májusban elkezdődtek a felújítási munkálatok, meszelés, festés, berendezés. Jelenleg sikerült a második emeletet teljesen berendezni és biztosak vagyunk benne hogy a többi szint is elkészül az iskola kezdésre.

     Ne feledjük, ha egy ilyen gyermekotthon működtetését csak egy pár személy vagy csak egy pár szponzor válallja fel, akkor a ház élete csak ezen erőforrások kimerüléséig tud csak működni, így az nem lehet hosszú életű.

A gyermekotthont az egész medgyesi magyar közösség kell felválallja!!!

    Sok sok munka van, ha valaki indítást érez a segítségre, nagy szeretettel várjuk a medgyesi Adolf Kolping Gyermekotthonban mely a Sticlei utca 12. szám alatt található, közvetlen a Szent István templom illetve a Transgaz, Romgaz mellett.

Böjte Csaba irásai nyomán...              

összefoglalta Kránics Ervin

Medgyesi Kolping Család: