Back to top

Kovács Nóri jótékonysági koncertje Medgyesen

Kovács Nóri jótékonysági koncertje Medgyesen

Medgyesi Kolping Család: 

Színes repertoárral örvendeztette meg Kovács Nóri, a Motiva együttes énekesnője a medgyesi magyar polgárokat a helyi Adolf Kolping Gyermekotthonban szeptember 5-én, hétfő este. Az otthon kicsiny lakói a művésznő előtt, a szőnyegen ülve énekelték, majd táncolták végig a vidám népdalokat és áhítattal figyelték a komoly mondanivalóval bíró szerzeményeket.  A Kolping Ház földszinti nagyterme zsúfolásig telt érdeklődőkkel, akikkel a művésznő az est végén beszélgetésbe elegyedett, majd a megvásárolt CD-ket dedikálta. Az esten a ház gyermekei javára szép összegű adomány gyűlt össze.

-  Hogyan csöppentem én ide? – tette fel magának a kérdést Kovács Nóri a közönségnek való bemutatkozását felvezetve. – Minden évben különböző utakat szervezek magamnak Erdély-szerte, Böjte Csaba gyermekotthonaiban is meg szoktam fordulni és az egyik ilyen alkalommal, tavalyelőtt találkoztam a medgyesi gyermekotthon vezetőjével, Nagy Mariannal Szovátán. Tegnap volt egy koncertem Gyimesközéplokon, a Csángó fesztiválon, és a Jóisten is úgy akarta, hogy Medgyesen szálljak meg. Nem véletlen, hogy ma itt lehetek, nagyon örülök, hogy együtt lehetünk. Nem tudtam, hogy kikre számítsak, milyen korosztályra, csak kicsik lesznek vagy nagyok is, ezért egy spontán műsorral készültem, ami azt jelenti, hogy a repertoáromból hoztam mindenfélét, amiből majd szemezgetek és az érdeklődés alapján kitalálom a folytatást – mondta az énekesnő. A dalcsokrot Magyarország 2010-es imázsdalával kezdte, amely hazánk Európai Unió soros elnöki tisztségére készült. Az előadónő külön örömét fejezte ki, hogy egy magyar népdalt választottak ehhez, egy csíkménasági népdalt, a Repülj madár címűt.

A gyermekotthon épületét tavaly adta át a Kolping Egyesület a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, az idei tanévet körülbelül húsz gyerekkel kezdik.

-  Célunk az alapítvány többi gyermekotthonához hasonlóan, hogy az állami akkreditációt megkapjuk, hogy teljesen önállóan tudjunk létezni. A rászoruló gyermekek nevelésén, tanításán túl szeretnénk a medgyesi magyarság kulturális életébe bekapcsolódni. Már egy éve ezen az úton járunk, Budapestről táncházat, koncertet szerveztem, igyekszem a helyi magyar közösség művelődési életét építeni. Mivel szórványtelepülés vagyunk, kevés a magyar, a környező falvakban, ahol már nincs magyar tannyelvű oktatás, olyan családok gyermekeinek is bentlakást biztosítunk, akik egyébként nem jutnának hozzá a magyar oktatáshoz – vázolta fel nagy vonalakban terveit az alakulófélben lévő intézmény vezetője.

Nagy Mariann régebbről ismeri Kovács Nóri énekesnőt, akit az egyik kisfiú kívánságára hívott meg  Kolping Házba. A kisfiú nagyon szereti a Motiva zenekar dalait, állandóan kérdezte, hogy mikor jön Nóri Medgyesre énekelni. - Alex egy éve a fülemet rágja, hogy oldjam meg valahogy a meghívást, és nem régen akadtam rá az interneten, hogy Nóri szállást keres tájainkon és rögtön jelentkeztem az ötlettel és a szálláslehetőséggel. Alex nem régen ünnepelte a születésnapját, azt hiszem felejthetetlen meglepetés volt számára, ahogy egy kisebb gyermekünknek is, aki a közeljövőben tölti a negyedik esztendőt. Számomra is meglepetés, hogy a segítőinknek, barátainknak meghirdetett kis családi koncertre ilyen sokan voltak kíváncsiak – zárta gondolatait az otthon vezetője a koncert végeztével.

Nagy Mariann zalaegerszegi születésű, német-holland szakon végzett Debrecenben, az élet korán külföldre sodorta, négy és félévet élt és tanított Berlinben. Közben 2008-tól a szovátai gyermekotthont segítette, először mint önkéntes, azután pedig támogatóként, majd annyira visszahúzta a szíve, hogy ott ragadt. Két év szovátai lét után Csaba testvér felkérte a medgyesi otthon elindítására, ami akkor egyféle lehetetlen küldetésnek tűnt, magyarországiként többségében románok által lakott területen, szórványban, a román nyelv és törvények ismerete nélkül. A Jóisten mindig rendelt mellé valakit, ha az utolsó pillanatban is, de megoldódtak a problémák. Nagy Mariann elmondta, hogy a medgyesi magyarság helyi szervezetei és különböző egyházi felekezetei egy emberként támogatják a gyermekotthon fenntartását és megmaradását.

 

Papp Gyula Attila