Back to top

Ingyen hazautazhatnak a diákok szavazni a választásokon

Ingyen hazautazhatnak a diákok szavazni a választásokon

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Menettérti szabadjegyet kapnak az állami vasúttársaságtól (CFR) a 18. életévüket betöltött román állampolgárságú, nem állandó lakóhelyükön tanuló diákok és egyetemi hallgatók, hogy hazautazhassanak szavazni a december 11-i parlamenti választásokra.

Erről keddi ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány. A - kötelezően menettérti - másodosztályú szabadjegyeket érvényes diákigazolvánnyal, és román személyazonossági iratokkal a menetjegyirodákban és vasútállomásokon a december 8-12 időszakra lehet igényelni oly módon, hogy a visszautazás napja december 11-ére, vagy 12-ére essen.

December 11-én mindenki abban a szavazókörzetben adhatja le voksát, ahol az állandó lakhelye alapján szerepel a választói névjegyzékben, vagy ahova legalább 45 nappal a voksolás előtt ideiglenes lakhelye alapján átjelentkezett.

Ennek megfelelően azok a nem állandó lakhelyükön tanuló diákok és egyetemi hallgatók, akik nem kérték október 26-ig felvételüket (bejelentett ideiglenes lakcímük alapján) annak a településnek a választási névjegyzékébe, ahol tanulnak, csak úgy adhatják le voksukat, ha hazautaznak. A megszorítás minden más román állampolgárra érvényes belföldön.