Back to top

Tedd szebbé a Karácsonyt! 2016

 

2016. december 15-én, az adventi időszakban egy meghitt rendezvényen vehetett részt  a medgyesen és környékén élő magyar közösség. A Medgyesi MADISZ, a Szeben megyei RMDSZ és a Báthory István Általános Iskola szervezésében jótékonysági estre került sor a Traube színháztermében, az ünnepségen összegyűlt pénzt a szervezők a városban működő Adolf Kolping Gyermekotthon lakóinak ajánlották fel.

 

A Traube színházterme zsúfolásig telt  gyerekekkel, szülőkkel, jókedvű adakozókkal. A minden lelket megérintő karácsonyi ünnepség keretein belül a Báthory István Általános Iskola diákjai és a település magyar tagozatos óvodásai műsorukkal színpadra teremtették az ünnep varázsát és a Karácsony szellemét: a szeretetét, az összefogásét, az egymás iránti odafigyelését. Karácsonyi témájú táncokkal, rövid jelenetekkel és közös énekkel készültek a gyermekek.

 

A meghitt ünnepi műsor mellett, a Karácsonyi Vásáron a gyerekek és az Adolf Kolping Gyermekotthon lakói által készített ajándékokat, karácsonyi díszeket, apróságokat vásárolhatták meg az érdeklődők. Az ajándékokból összegyűlt pénzzel, valamint az ünnepségen összegyűlt adományokkal az Adolf Kolping Gyermekotthon bentlakóit támogatják.

 

A Medgyesi MADISZ elnöke, Balázs Botond beszédében felkérte a jelenlévőket, hogy amennyiben tudnak, segítsék a gyermekotthon lakóit, nem csak pénzbeli adománnyal, hanem önkéntességgel, például a házi feladatok elkészítésében, a napi tananyag elsajátításában. Kiemelte, hogy az otthon beindításától kezdve az ifjúsági szervezet aktívan részt vállal az Adolf Kolping Gyermekotthon működtetésében. Elmondta: „A tavalyi évhez képest, amikor a beköltözés volt a prioritás, önkénteseink bútort cipeltek és raktak össze, kitakarították a kertet, és a kerítést megszabadították a gaztól. Ha a szükség úgy kívánta, szereztünk mindig autót és sofőrt, ha egy konténerre volt szükség, a hulladék elszállítására, akkor azt szerveztük meg. A tavalyi évtől sikerült napi három kenyeret biztosítani az Eldi pékség támogatásával. Idén is folytattuk ezeket a tevékenységeket, például utazások, kirándulások költségeit biztosítottuk. A nyár folyamán voltunk Vízaknán, biztosítottuk az utat és a belépőt a gyerekeknek és kísérőiknek, a konténerek beszerzése az idén sem maradt el, sőt októbertől az adminisztráció elvégzésében is hozzájárulunk heti rendszerességgel, az engedélyek beszerzését illetően. A továbbiakban is próbálunk segíteni, amiben tudunk”.

 

Az est végén köszönetét fejezte ki Nagy Mariann, a gyermekotthon vezetője, aki elmondta, hogy másfél éve, mikor Medgyesre érkezett egy valódi közösségbe került, egy olyan közösségbe, amely szolidaritásáról tett tanúbizonyságot, segítve az otthon ifjú kis lakóit. Szederjesi György, a Báthory István Általános Iskola igazgatója az adományozás léleknemesítő voltát emelte ki, ami által mindannyian gazdagodunk.

 

A műsor alatt a kicsinyek felvigyázására az emeleti teremben a MADISZ biztosított játszóházat, amelyért külön köszönet jár a székelyudvarhelyi Művészeti Tanoda munkatársának, Szappanyos Tündének, valamint a rendezvény fotósának, Gábor Lajosnak.

 

Köszönjük szépen a színvonalas előadásokat, és köszönjük mindazoknak, akik adományaikkal az ünnep szépségéhez hozzájárultak!

Medgyesi MADISZ: