Back to top

A Medgyesi MADISZ 2016-ban

A 2016-os év, egy aktív és eseménydús év volt szervezetünk számára. A Medgyesi MADISZ a megye magyarságának egyik fontos szereplője, mely a fiatalok képviselete, a rendezvények megszervezője mellett kulcsfontosságú szerepet tölt be. Önkénteseinkkel közösen fáradságot nem ismerve, színesebbé tettük a medgyesi és Szeben megyei magyarság hétköznapjait 2016-ban is.

Az éves tevékenységi beszámolónkat köszönetnyilvánítással kezdeném mindazok felé, akik 2016-ban segítettek, önkénteseinknek elsősorban, a diákoknak, pedagógusoknak, a civil és politikai partnereinknek, támogatóinknak.

A 2016-os év sikere az együttműködésen alapult, közösségünk összetartásának köszönhetően jöhetett mindaz létre, amit „letettünk az asztalra”.

A tevékenységi körünk különböző irányokba terjedt ki, sokféle eseményt, projektet szerveztünk gyerekeknek, fiataloknak és időseknek egyaránt. Úgy gondolom, hogy mindenki megtalálhatta azt a programot, amelyen szívesen vett részt.

A tavalyi évet úgy sikerült kezdenünk, hogy a januári Nagy-Küküllő kulturális és közéleti havilap, öt év önkéntesek által kihordás után, már postai úton történik, hisz sikerült forrást szerezni az újság terjesztésére. Az elmúlt évben minden hónapban megjelent az újság, melyre a cikkeket, a tördelést és a szerkesztést önkénteseink vállalták ingyen, az év közepétől pedig az arculatán is újítottunk.

Közben a www.medgyes.ro honlapon a cikkek megírását, feltöltését is önkéneseink vállalták, amely a megye északi részének egyetlen magyar nyelvű honlapja.

 

A rendezvények terén kisebb-nagyobb projektekről beszélhetünk, minden hónapban valamit szerveztünk a medgyesi és Szeben megyei magyar közösség számára.

Januárban az Evilági együttes koncertjén vehettek részt a Báthory István Általános Iskola diákjai, Medgyesen a Mediensis Mozitermében.

A január és februári hónap pályázatizással telt, hisz egész évre előre kell beszerezni az anyagi hátterét a rendezvényeinknek, hogy a közösség ingyen részt vehessen ezeken.

Eleget tettünk az Ifjúsági és Sport Minisztérium meghívásának, ahol a pályáztatási rendszer és az ifjúsági törtvényről beszéltünk, tettünk javaslatokat.

Február végén a Magyarnak Magyarul Magyarázni című előadássorozat második részét mutattuk be, első része a Szeben Megyei Magyar Napok keretében került megszervezésre.

A márciusi hónap eleje a ’48-as forradalom és szabadságharc kirobbanásának megemlékezésére készültünk egy kis színdarabbal, melyet a medgyesi református templomban sikerült előadni a fiatalokkal, ezt kokárdakészítés előzte meg, melyeket ingyen osztogattuk a rendezvényre érkezőknek.

A húsvéti előkészületekben minden ovis, kisiskolás részt vett a Millennium-Házban megszervezett hímes tojásfestésen, köszönjük az óvónőknek, tanítónőknek az együttműködést. Húsvét előtt még maradt egy kis idő szabadtéri gyerekprogramokra, az időjárás is velünk tartott és a Greweln parkban felállítottunk egy kis nyúlketrecet, játékokkal, versenyekkel vártuk a résztvevőket. A márciusi hónapot egy fergeteges Húsvéti bállal zártuk, a medgyesi Noi’s vendgélőben, melyhez a talpalávalót Dj Pici biztosította.

Április elején meghirdettük az Úszótáborba való jelentkezést, továbbá rögzítettük és meghívtuk a május végén sorra kerülő Vándorcsizma sztárvendégeit is. A Virrantó Játszómobil Medgyesen is állomásozott két helyszínen, a Bucuria Copiilor oviban és az Adolf Kolping Gyerekotthonnál.

Moldvai táncházat szerveztünk Medgyesen a Millennium-Házban, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, melyet a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai állítottak össze.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett Rólad szól! konzultáción 40 fiatal vett részt Medgyesen a Millennium-Házban.

Az Iskola másként hetében a Báthory István Általános Iskola programjaihoz is bekapcsolódtunk. A hét során mind a kicsik, mind a nagyok sok új játékot, helyszínt, mesterséget ismerhettek meg, tapasztalatokkal és új élményekkel gazdagodva készülhettek a szünetre.

A májusi hónap során konzultációt indítottunk a medgyesi magyar közösség köreiben és készülődtünk a Vándorcsizma Néptáncfesztivál megszervezésére. 2016-ban először sikerült Szeben megyében egy olyan kaliberű magyar együttest lehívni, mint a Csík Zenekar, mely a fesztivál egyik fénypontja volt, 3000 résztvevővel büszkélkedhet a Vándorcsizma, mely új arculatot és frissítést kapott. A fesztivál megszervezésével a Medgyesi MADISZ volt megbízva, úgy gondolom, hogy egy profi eseményt sikerült tető alá hoznunk, minden szempontból.

Az iskolai évzárón is részt vettünk, amelyen a ballagó nyolcadikosoknak sok sikert kívánva arra buzdítottuk őket arra, hogy minél többen magyar nyelven folytassák tanulmányaikat.

Június végén a Medgyesi Fiatalok Önkormányzati Tanácsa (CLT Medias) szervezésében hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Líceumok Báljára. Az idei év témája a zene világa volt, a „Music Battle” címet kapta – ilyen módon népszerűsítve a zene kultúráját és sokszínűségét. A Medgyesi MADISZ társszervezőként vesz részt az eseményen.

Az elmúlt években önkénteseink segítettek az állampolgársági ügyintézésben, a honosítási eljárásban az érdeklődőknek, a 2016. esztendő se volt kivétel ebből a szempontból.

Elérkezett július és vele együtt a VI. Úszótábor, idén is az egyhetes táborra Szentegyházán került sor a Napsugár Kempingen, ahol táborban közel 70 fiatal vett részt Szeben megye különböző településeiről (Medgyes, Nagyszeben, Erzsébetváros, Szentágota, Kiskapus, Mihályfalva, Nagysejk, Somogyom). A napi úszásoktatás mellett, csapatépítő játékokon vettek részt.    

Az iskolakezdésig szüneteltünk mi is. Szeptember 1-én megérkezett a Petőfi Sándor Program keretében második ösztöndíjasunk, Papp Gyula Attila, aki segíti munkánkat kilenc hónapon keresztül.

Szeptemberben elején, iskolakezdéskor mi is részt vettünk a megnyitón, felhívtuk a figyelmet arra, hogy a diákok túl sok házi feladatot kapnak és nincs idejük már semmire, csak a tanulásra. Ugyanakkor egy kis ajándékcsomaggal leptük meg a nulladik osztályosokat, ezáltal is megköszönve nekik, hogy a magyar iskolát választották. A szeptemberi hónaptól már a Szeben Megyei Magyar Napok megszervezésére összpontosítottunk.

Október közepén megszervezésre került a második MADISZ Gólyatábor, melynek ez alkalommal a Kovászna megyei Árkos adott otthont a kilencedikes magyar szakos diákok számára. Jó alkalom volt megismerkedni, összerázódni.

Október 20-án kezdődtek a Szeben Megyei Magyar napok, mely november 6-ig tartott. A megye különböző településein szüreti bálok, filmvetítések, bábszínházi előadásokkal vártuk közösségünk tagjait. A Magyar Napok programjaival kulturális örökségünk megőrzésének fontosságát hangsúlyoztuk, és a szórványban élő magyarok mindennapjait igyekeztünk színesebbé tenni. Megemlékeztünk Márton Áron püspökről egy kiállítással, az ’56-os forradalomról, továbbá Pápa város polgármestere, dr. Áldozó Tamás is előadást tartott csíksomlyói zarándokútjáról.

Október hónaptól önkénteseink ingyenesen segítenek az Adolf Kolping Gyermekotthon adminisztrációjában. El kezdtük kidolgozni a Báthory István Általános Iskola after school programjának kivitelezési tervén, amely reményeink szerint a 2017/18-as tanévben beindul.       

Részt vettünk a medgyesi Földgázipari Líceum Gólyabálján, melyen szerveztünk képviselte a magyar fiatalokat a bál zsűrijében is.

Részt vettünk a Vajdahunyadon a MIÉRT által szervezett szórványkonferencián, ahol lehetőségünk volt Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselővel és más megyék ifjúsági szervezeteinek vezetőivel megosztani gondjainkat, megoldásokat keresve azokra. A Magyar Szórvány Napját a mikeszászi kettéosztott templom római katolikus részében a Szeben megyei szórványban élő magyarokkal együtt ünnepelték meg. A rendezvényt november 16-án, a medgyesi MADISZ szervezte meg, a Petőfi Sándor Program türi ösztöndíjasának, Garamavölgyi Anett és mentorának, Kémenes Lóránt türi plébános közreműködésével.

Novemberben részt vett a szervezetünk is a 4. alkalommal megrendezett a „Táplálj egy mosolyt!” jótékonysági projekben, közösen a Medgyesi Fiatalok Önkormányzati Tanácsával (CLT Medias). Ugyanakkor a novemberi hónap előkészületi időszak volt a karácsonyi ünnepekre. December egy eseménydús hónap volt, hisz december 6-án megörvendeztettünk közel 150 medgyesi gyereket az ovikban és iskolában.

Az Ökumenikus Pásztorjáték próbák már novembertől elkezdődtek, olvasgattuk, nézegettük miként alakítsuk a betlehemes játékot.

December 17-én másodszor sikerült megszerveznünk a Tedd Szebbé a Karácsonyt karitatív eseményt, mely a medgyesi Adolf Kolping Gyerekotthon megsegítésére hívja fel a figyelmet és ugyanakkor adománygyűjtési akció keretében segítjük az otthon lakóit.

December 23-25. között, már ötödik alkalommal sikerült összesen öt helyszínen előadni a pásztorjátékot. A karácsonyi jelenetet modernebb köntösbe bújtatták a szervezők: a fiatalok szemszögéből követhettük végig a betlehemi eseményeket. A helyszínek a megye különböző települései voltak: Medgyes (római katolikus, unitárius és református templom), Erzsébetváros (örménykatolikus templom) és Szentágota (római katolikus templom).

 

Mindezeket a Szeben megyei és nem utolsó sorban a Medgyesen élő magyar közösségért tettük, azért, hogy a hétköznapokat színesebbé tegyük. Hosszú és fáradságos év után elmondhatjuk, hogy eseménydús esztendőt zártunk. Köszönet ezért még egyszer mindazoknak, akik önzetlenül szerepet vállaltak ebben az évben.

 

 

Balázs Botond, Medgyesi MADISZ elnök

Medgyesi MADISZ: