Back to top

Konzuli fogadónap Medgyesen

Kihelyezett konzuli fogadónapot tartottak június 9-án Medgyesen az I. C. Bratianu utca 32-es szám alatt található Millennium-Házban. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai, Csige Sándor konzul jelenlétében több mint huszonhét személy egyszerűsített honosítási kérelmét vették át, köztük hat kiskorúét, egy személy utólagos anyakönyvezését regisztrálták, és nyolc útlevél igénylést valamint egy lackím kijelentést rögzítettek. Ezen kívűl huszonegy anyakönyvet és négy útveletet adtak ki.

Csiges Sándor konzul felhívta mindenki figyelmét arra, hogy közel másfél hónapja igényelhető a magyar személyi igazolvány azok számára is, akik nem rendelkeznek magyarországi állandó lakcímmel. A személyi igazolványt díjmentesen kérelmezhetik az érdekeltek Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán. 

Kémeri Attila az Eurotrans Alapítvány munkatársa hangsúlyozta, hogy azok se vonakodjanak magyar állampolgárságért folyamodni, akik nem tudják felmutatni a felmenőik magyar származását igazoló iratokat, ugyanis számukra számos tanáccsal, javaslattal tud szolgálni. Az egyházak segítségéért is lehet folyamodni, hiszen a jegyzékekből az igénylők rendelkezésére tudják bocsátani a szükséges adatokat és igazolást tudnak kiállítani. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy az állampolgárság megszerzése nem jelenti automatikusan a magyar útlevél megszerzését. A magyar útlevél igénylésének előfeltétele a magyar állampolgárság, tehát az útlevelet csak akkor lehet igényelni, ha a kérelmező már magyar állampolgár.

Az egyserűsített honosítási eljárás, beleértve az iratcsomók összeállítása, fordítása, valamint a szükséges igazolványkép készítése teljen igyenes, ezért is bíztatunk mindenkit aki még nem tette meg, hogy igényelje a magyar állampolgárságot.

Márton Zsófia

Medgyesi RMDSZ Szervezet: