Back to top
Város a Bükk lábánál

Miskolc életem egyik legfontosabb állomásai közé tartozik. Fiatalkorom legszebb éveit töltöttem ebben a gyönyörű városban, ahol tanulmányaim egy részét  végeztem. A város olyan szépségekkel és látványosságokkal rendelkezik, ami felejthetetlen élményt nyújt minden idelátogató számára. E cikk által szeretnék egy kis ízelítőt bemutatni a város különlegességeiről, látványosságairól.

Miskolc Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a Miskolci járás székhelye. A város a különleges szépségétannak köszönheti, hogy a Szinva-, Hejő- és a Sajó-völgyének a találkozásánál épült.

 A belváros utcáin sétálva olyan régi és új épületek kavalkádja fogad minket, melyek látványa egyszerűen lenyűgöző. Hasonlít egy picit Szeben belvárosához,itt járva mindig olyan déja vu érzésem támad, ami mindig melegséggel s talán egy pici honvággyal tölt el.Miskolconolyan gyönyörű szobrok látogathatók meg mint például: a Kosuth Lajos-szobor, amit a szabadságharc 50. évfordulójára állítottak 1898-ban. A Petőfi téren tekinthető meg a Petőfi-szobor amit 1951-ben avattak fel. S csak ittMiskolcon található meg a Toldi Miklós-szobor, Miskolc város elesett hősei, az Erzsébet királyné-szobor (azország első Sissi szobra volt). Személyszerint, az én kedvencem a Mancs-szobor, ami egy életmentő német juhászkutyát ábrázol, aki a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsapat tagja volt.

Miskolc fő látványosságai közé tartoznak a Miskolctapolca Barlangfürdő, a Diósgyőri vár, a Lillafüredi Palotaszálló, a Miskolci Nemzeti Színház, illetve a Bükki Nemzeti Park.

Turisztikai szempontból a leglátogatottabb Miskolctapolca a Barlangfürdővel, ahol csónakáztató, strand és kalandpark is található.Vannak beltéri medencék, amik egész évben nyitva tartanak, szaunapark, illetve barlang aquaterápia is. A természet alkotta Barlangfürdőben csodálatos élmény a hegy mélyéről fakadó termálvízben fürödni, élvezni a tiszta barlangi klímát. Itt minden olyan szolgáltatás megtalálható, ami a vendégek felfrissülését, feltöltődését, kikapcsolódását elősegíti.Higgyék el, az élmény felejthetetlen és páratlan!

https://www.budapest.com/w/assignables/mini/nappal90-119271609137.jpg

 

Gyönyörű látványt nyújt, s ezáltal szintén nagyon látogatott  Lillafüred, ami a csodálatos kilátása miatt nagy kedvence a természet szerelmeseinek. A Palotaszálló függőkertjéből látható a Szinva patak 20 méter magasból leomló vízesése, melynek három szakaszból álló zuhataga nemcsak nyáron, de télen is nagyszerű látvány az ide látogatók nagy örömére. Szintén itt a  Palotaszálló függőkertje alatt található az Anna barlang, ami a három leglátogatottabb mésztufa barlangjainak egyike közé tartozik. A korai látogatók közé tartozik Petőfi Sándor költő is, aki 1847-ben járt itt.

A képen látható a lenyűgöző környezetben lévő Hámori-tó, mely a Garadna patak felduzzasztásával keletkezett. Ma kedvelt horgász-és csónakáztató, télen kedvező a korcsolyázni vágyók számára.

Partján több mint 1 kilométeres sétaút vezet, mely gyönyörű látványosság az ide látogatóknak.

A Lillafüredi kisvasút a gyerekek nagy kedvence, melynek vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. De nem csak a gyerekek de a felnőttek is egyszerűen imádják.

Személy szerint szerencsésnek mondhatom magam, hiszen ezen természeti szépségek részesei voltak az életemnek, amit akkor talán nem is értékeltem annyira mint most.  Ahogy a fentiekben is említettem, Miskolc olyan látványosságokkal rendelkezik, melyeket érdemes meglátogatni legyen az télen vagy nyáron, és higgyék el nem fognak csalódni!

 

 

Soldorfean Zsuzsanna