Back to top
Marika konyhája

Kedves háziasszonyok! Illetve, tekintve, hogy sok férfi szintén otthonosan mozog a konyhában, hozzájuk is szeretnék szólni. Na, akkor kezdjük újból.

Kedves háziasszonyok és a konyhában sürgő-forgó férfiak!

A szép és kellemes karácsonyi ünnep ideje alatt biztos vagyok, hogy minden házban az ünnepi asztal a bőségtől roskadozik. Csak néhány napunk van egy kicsi pihenőre, és már itt is a Szilveszter, vagyis kezdhetjük újból a sütés-főzést. Tudom, hogy minden családnak megvan a hagyományos újévi menüje.

Ebben a számban mégis egy kis segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akik valami újdonságot is be szeretnének csempészni a felhozatalba. Ehhez melegen ajánlom a következő receptet.

 

 Finom krumplispogácsa

HOZZÁVALÓK

300 gr krumpli

500 gr liszt

120 gr zsír

2 db tojás (+ 1 kenéshez)

3 nagy kanál tej

2 kicsi kanál cukor

20 gr élesztő

10 gr só

pirospaprika

Ha mindent előkészítettél és kitetted az asztalra, kezdjük is el a munkát.

A krumplit pucold meg, majd kockára vágva sós vízben főzd, és még melegen törd át.

A lisztet a zsírral és az áttört krumplival keverd össze, majd add hozzá a tojást, a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt és a sót. Mindezeket jól dolgozd össze. Tedd hideg helyre, hogy pihenjen a tészta, majd negyed óránként egyszer nyújtsd ki. Minden nyújtás után meg kell kenni egy kevés tejjel összekevert tojással.

A negyedik hajtogatás után 3 cm vastagra kinyújtod, és egy közepes nagyságú szaggatóval kiszúrod (ha nincs szaggatód, használhatsz poharat is). A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakd, és 30 percig hagyd kelni. A megkelt tésztát pirospaprikával elkevert tojással megkenjük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ha sikeresen elkészültünk a pogácsával, jól fog esni hozzá egy kis finom, savanykás leves. Ilyenre példa a saját húsgombóc levesem, fogadjátok szeretettel ennek receptét.

 

Marika féle húsgombócleves:

hozzávalók / 6 adag                                                                               

A húsgombóchoz:

400 gr darált disznóhús

1 kis db hagyma

1 db tojás

só, bors ízlés szerint

A leveshez:

2 nagy db sárgarépa, vagy ahogy mi mondjuk, murok

75 gr zellergyökér

1 közepes db hagyma

0.5 közepes db pirospaprika

2 ek napraforgó olaj

só és bors ízlés szerint

apróra vágott lestyán és egy kis tárkony

savanyítás káposztalével (vigyázz a sóra), vagy citromsóval

tetszés szerint 150 g tejföl (magas zsírtartalmú)

2 db tojássárgája

Ez a leves eléggé időigényes, de megéri elkészíteni, mert nagyon finom. Álljunk hát neki:

A zöldségeket tisztítsd meg, így a sárgarépát és a zellert (én le szoktam reszelni). A hagymát és a paprikát vágd apró kockákra. Az olajba a hagymát, sárgarépát, zellert és paprikát meg kell dinsztelnünk. Vigyázz, nehogy odaégjen! Ezután felöntjük meleg vízzel és megfőzzük.

Amíg fő a leves elkészítjük a húsgombócot. A húst összevegyítjük a tojással és a reszelt hagymával. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd formázz kis gombócokat. Én a húsgombócot külön sós vízben megfőzöm alacsony hőmérsékleten, kb. 15 percig. Amikor megfőtt a zöldség, hozzáadjuk a húsgolyókat és a leszűrt levest (amiben főtt a gombóc). Még egyszer felfőzzük (ne felejtsd el beletenni az apróra vágott lestyánt és a tárkonyt), majd ízesítjük.

Félretesszük a fazekat majd, ha szeretnéd tejföllel készíteni, simára kevered a tejfölt a tojássárgájával, hozzáadsz 1-2 merőkanálnyi forró levest, majd a maradék leveshez öntöd, és hagyod, amíg fel nem forr.

Remélve, hogy sikerült egy kis színt vinnem az újévi menü elkészítésébe, jó munkát és étvágyat kívánok mindenkinek!

 

Kívánok mindnyájunknak:

Életerőt és munkát eleget,
Sok-sok szeretetet és örömet,
De szerencsét se keveset,
Hogy ne érezzünk szükséget
Az új esztendőben!

     VAS ZOLTÁN

BOLDOG ÚJ ÉVET!