Back to top
Marika konyhája

Kedves háziasszonyok és a konyhában sürgő-forgó férfiak! 

 Arra gondoltam, hogy az előző havi húsos fogás után, hisz jóból is megárt a sok, jól fog esni némi változatosság. Éppen ezért a februári számban egy gombaételt szeretnék bemutatni, melyet szokásomhoz híven némi desszert követ.

Latin nevén„pleurotusostreatus”, azaz “oldalra nővő osztriga”.  Nálunk a laska egy tésztaféle, egyes régiókban lepényszerű, lapos alakja miatt valószínűleg ezért kapta itthon a laskagomba nevet.Egyre népszerűbb a világban, íze intenzív, és nem is túlzottan drága. Szinte minden erdőben megél, főleg kiszáradt fákon találkozhatunk vele. Elsősorban fűz és bükkfákon található, de más erdei és kerti fákat is kedvel. Ma már nagyüzemekben termesztik, mivel famaradékon, fűrészporon is megél és rendkívül gyorsan megnő.Domború, szürke kalapos gombafajta, lemezei és tönkje általában fehér, de létezik barnás, szürkés és lilás árnyalatú is. Egyik fajtája olyan sárga, hogy messziről összetéveszthető a sárga rózsával. Lehet akár 20-30 cm nagyságú is. Szerencsére kevés hasonló mérges gomba van, ezért kezdő gombászok is szívesen gyűjtik.

Nem kell pucolni, egyszerűen le kell vágni a keményebb tönkjeit. Sokan még mosni sem szeretik, inkább csak megtörölgetik. A nagyobb kalapos példányokat esetleg félbe is vághatjuk. Húsa öregen rágós lehet, ezért a fiatal példányokat szedjük. Édeskés ízű gomba. Vannak, akik szerint kicsi hasonlít az osztrigáéhoz, mások inkább ánizsosnak találják. Változatos fogásokat készíthetünk belőle, hiszen íze intenzív és nagyon finom. Előnye, hogy egész évben beszerezhető. Én a laskagombát leves készítéséhez szoktam megvenni a nagy élelmiszerboltokból. A leves íze megtévesztésig hasonlít a pacalleveséhez. 

 

A rövid ismertető után kezdjünk is hozzá a tényleges munkához, hiszen a sok beszéd szegénység.

Laskagomba leves, avagy a vegetáriánus pacalleves

Hozzávalók:
40 dkg laskagomba
2 murok
3 dl tejföl
3 tojássárgája
5 cikk fokhagyma
3 evőkanál olaj
só, bors, ecet

A murkot megpucoljuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd az olajban megdinszteljük egész narancssárgára. Amikor ez megvan, megszórjuk sóval, borssal és felöntjük vízzel. Vékony csíkokra vágjuk a laskagombát majd odatesszük főni. A fokhagymát megpucoljuk, áttörjük és a leveshez adjuk. Amikor a gomba megfőtt, a levest félrehúzzuk a lángról. A tojássárgát kikavarjuk a tejföllel, kevés levessel „hőkiegyenlítjük”, majd aízlés szerint ecettel ízesítjük.

Ha szereted az erőspaprikát, hozd ki a kamrából és tegyél a leves mellé, mert ez a leves kiköveteli magának, sőt meg egy kis tejföllel is gazdagíthatjuk.

Miután megettünk egy jó tányér levest,úgy gondolom, jól fog esni egy kis édesség is. Én anyukámtól tanultam ennek a finom palacsintának az elkészítését.Ez nem a szokványos recept, mi elneveztük rétes palacsintának.

 

Rétes palacsinta

Hozzávalók:
20 nagy kanál liszt
10 kanál olvasztott zsír
2 kanál ecet
1 egész tojás

  Elsőként ezeket a hozzávalókat össze kell vegyítsük sós-langyos vízzel, ameddig egy kemény tésztát nem kapunk. Tíz percnyi gyúrás után 20 egyenlő részre osztjuk, kis golyócskákat formálva. Ha kész, lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk.Hogy réteges legyen össze kell hajtsuk a következőképpen: a korong feléig hajtjuk a jobb felét, majd meglisztezzük, ráhajtjuk a bal felét, ismét meglisztezzük.Ugyanígy járunk el fentről a közepéig, majd újra megszórjuk liszttelés erre ráhajtjuk az alsó felét (épp úgy, ahogy a hájastésztávalszoktuk), újból meglisztezzük a lapítót majd kinyújtjuk nem túl vékonyra. A közepét bevágjuk egy kicsit, hogy jól át tudjon sülni. Mintegy tíz percig szikkadni hagyjuk, majd bő forró olajban mindkét oldalát megsütjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Véleményem szerint érdemes kipróbálni mind a két receptet, mert nagyon finomak. Kívánok hát nektek jó munkát és főleg jó étvágyat!

Toth Mária