Back to top
Egri városnézés

Előző cikkem után egy Miskolchoz közeli, látványosságban szintén igen gazdag várost szeretnék Önöknek bemutatni. Választásom így Eger városára esett, melynek azt hiszemnevezetességeiről már mindannyian sokat hallottunk. Elsőként, ami felkeltette az érdeklődésemetaz a közel 800 éves Egri vár volt, aminek történelmi múltját az 1552-es ostroma koronázza meg. 2002 óta évente rendezik itt meg az Egri Vár Napját,rendszerint október 17.-én. Ilyenkor a vár nyílt napot tart, ahol gyermekprogramok, bábszínház és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. Ez utóbbiak közül a legkedveltebb az üveg- és a címerfestés. A vendégek továbbá betekintést nyerhetnek olyan helyekre is ami az év többi napján nem megengedett, példaképpen a Török kertet, illetve Imre Király sírját is feltérképezhetik.Eger hosszú évek óta így ünnepli az ország,és vele a vár felszabadulását, valamint a törökök elvonulását. Ez mára tradíció lett ebben a gyönyörű városban, aminek egyebek mellett hazahívogató, illetve turistákat vonzó hatása van.

Az egri minaret Magyarország legmagasabbjai közé tartozik,igaz számuk az országban elég csekély. A városban találhatónagy valószínűséggel a 17. században épülhetett.Keskeny csigalépcső vezet fel a torony tetejébe, ami kizárólag azoknak ajánlott, akik nem félneksem a szűk helyeken,sem amagasban. Aki bevállalná,a toronyba való feljutásért kárpótolja az elé táruló,leírhatatlanul gyönyörű panoráma.

Lévén, hogy nem egy túl nagy városról beszélünk, minden csak egy karnyújtásnyira van egymástól, így gyalog vagy kerékpárral egyaránt könnyedén megközelíthető bármely nevezetessége. Eger élettel nyüzsgő városát lehetetlen megunni, itt szó szerint mindig történik valami, az itt lakók sosem unatkoznak. A vendégszeretet és a kiszolgálás páratlan,melyet rögtön meg is tapasztalhatunk, ha egy kellemes séta után betévedünk valamelyik étterem teraszára. Az egriek kedvességükkel és közvetlenségükkel barátságosan állnak a turisták rendelkezésére. A barokk stílusú épületek egyszerűen magával ragadják az ide látogatókat, akik többszöri alkalom után sem unják meg a gyönyörű madárcsicsergéstől zengő várost.

A Dobó tértől - ahol Dobó István szobra is megtekinthető –mintegy 15 percnyi borút vezet a lenyűgöző zöld övezetben található Szépasszonyvölgybe. Ide eljuthatunk akár kisvonattal,akár kerékpárral, esetleg taxival is pár száz forintért (~10 lej). Itt lehetőségünkadódhat arra,hogy a borpincék teraszain üldögélve megkóstoljunk párat a méltán világhírű egri borok különlegességei közül. Eközben élvezhetjük a táj nyújtotta szépséget, ami megnyugtató energiabombaként hat ránk távol a város zajától.

Akik gyerekkel látogatnak e gyönyörű városba, semmiképpen se hagyják ki a Mátyus Udvarház által nyújtotta lovaglási lehetőséget. A lovastanya páratlan látvánnyosságot nyújt, játszótér, étterem és különféle lovasszolgáltatások állnak az idelátogatók rendelkezésére. Remek lehetőség ez arra, hogy kikapcsolódjunk, és egy kellemes napot töltsünk el szereteinkkel. Lenyűgöző látványt nyújt a természet szerelmeseinek, az itt található hegyek és barlangok varázslatos sokasága.

Hogy őszinte legyek, cikkem végéhez érve, nekem meg is jött a kedvem egy kis egri kiránduláshoz, remélem, hogy nem vagyok vele egyedül. Azt javaslom, akinek csaklehetősége van rá, látogasson el Heves megyébe és saját szemmel is csodálja meg e történelmi város szépségeit.

Soldorfean Zsuzsanna