Back to top
Tihanyt a Balaton ékszerdobozának nevezik

Tihany a Balaton legszebb és legkedveltebb helyei közé tartozik. Sokan az ékszerdobozaként is emlegetik és nem véletlenül, hiszen nagyon híres levendulamezőjéről, aminek látványa és illata magávalragadó. Ezért,amikor először járunk itt, olyan benyomásunk lehet, hogy minden csak a levenduláról szól.Éppen ezért látogassanak el bátran a Levendula Házba ahol a levendulás szappangolyók mellett kóstolhatnak isteni levendula szörpöt illetve sokat tanulhatunk e fantasztikus táj gazdag élővilágáról, mocsarairól, vulkánjairól. Mindenképpen olyan program ami felnőttnek illetve gyereknek egyaránt érdekes és információdús lehet.

 A balaton minden oldaláról gyönyörű látványt nyújt az itt élők  büszkeségea kéttornyú Tihanyi Apátság, ami igen kedvelt és látogatott túrizmus szempotjából.Nagyon sokan  látogatnak ide osztálykirándulások alkalmával is. De van itt még látnivaló bőven azok számára akik szeretnek a természet lágy ölén kikapcsolódni, élvezni e táj nyújtotta szépséget és a belőle áradó nyugalmat. A  Belső illetve a Külső- tónál ahonnan leírhatatlanul szép a kilátás, kikapcsolódhatunk gyönyörködve  a nyári ludak nyújtotta csodálatos tájban. Ugyancsak nagy kedvenc Magyarország első tanösvényén túrázni a levendulamezőktől illatozó tájban, ahol a különleges madárfajokon kívül vulkanikus képződményeket, gejzírkúpokat lehet felfedezni.  És ha már itt járnak semmi képpen ne hagyják kiazon lehetőségeket sem amik nagyon kedveltek a gyermekes családok számára. Ezek közé tartozik a nagyon kedvelt kalandpark vagy a tőle pár percre található gödrösi szabad strand, ezek bármelyike kítűnő kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.

Mint látjuk Tihany tele van nagyon jó helyekkel mégis nyugodtságot áraszt távol a nyüzsgő városi élettől. Pár dolog még amit érdemes lehet megemlítenem, ezek közé tartozik  a 2016-ban állított kilátó amit az adrenalin szerelmesei bátran kipróbálhatnak, vagy esetleg a sportot kedvelők számára ajánlott az állva evezés illetve  jógázás a tó közepén. De kipróbálhatjuk a 6 kilométer hosszú kisvasutat, meglátogathatjuk a paprikafüzéres házat vagy ellátogathatunk a  híres visszhanghoz ami a közhiedelmekkel ellentétben igen is létezik.

S egy mozalgas nap után mi lehet jobb egy jó kiadós ebédnél. Tihany hangulatos kis  belvárosában éttermek, fagyizók, cukrászdák egyvelege várják a túristákat ki-ki a saját különlegességeivel csalogatják a vendégeit, akik közül többen visszalátogatnak több száz kilométerről is kedvenc kis helyeikre. Említésre méltó még az itteni piaci lángos is, ami az elmúlt évek balatoni kedvencének lett megszavazva.

Ha kedvet kaptak egy kis tihanyi kiránduláshoz látogatssanak el ide bátran, Tihany tárt karokkal vár mindenkit.

Soldorfean Zsuzsa