Back to top
Marika konyhája

Kedves háziasszonyok és a konyhában sürgő-forgó férfiak!

Húsvét és az azt megelőző időszak a Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos  nagyböjt lezárulását jelzi. A katolikus kereszténységben böjtnek nevezett, valójában „húshagyó” hetek után ezen a napon szabad először húst fogyasztani. (Erre utal a magyar húsvét szó is: a hús magunkhoz vételének első napja.) A böjt utolsó hetének neve: „nagyhét”, a húsvét utáni hét pedig a húsvét hete, egyes magyar vidékeken „fehérhét”. A szó melléknévi származéka a húsvéti, amelynek első írásos előfordulása 1470-ből való.

A húsvéthoz, mint tavaszváráshoz kapcsolható zsidó ünnep héber neve „pészah”. A szó „kikerülés”-t, „elkerülés”-t jelent, utalva arra, hogy a halál angyala elkerülte a zsidóknak bárány vérével megjelölt házait.Innen származik a ritkábban használt angol név, a passover is. A kifejezés az ünnep magyar nevében nem található meg, de Csíkménaságon a húsvéti körmenet neve: „kikerülés”.

Az angol Easter a német Ostern szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti  úrnője, ünnepe a tavaszi nap-éj egyenlőség idején volt. Ostarához kapcsolódik a tojás szimbóluma. Dél-Németországból ismert az a húsvéti népszokás, hogy a felnőttek tojásokat rejtenek el a tavaszi fűben, és azokat a gyerekeknek kell megtalálniuk.

Húsvéti ünnep alkalmával  a nagy család mindenhol össze szokott gyűlni ünnepelni, ezért a sok finom kaja sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Biztos vagyok minden családban elkészítik a hagyományos ételeket. Ezek közül egy elég ismert ételreceptet fogok a következökben leírni, míg a második szokásomhoz híven egy nagyon finom édesség lesz.

A báránypástétom hagyományos húsvéti román étel, amit az Erdélyi magyarság is átvett. Praktikus és kiadós felhasználási módja a bárány belsőségeinek. Egyaránt laktató és finom, amit  hidegen szolgálnak fel piros tojás kíséretében.

Hozzávalók: 

1,5 kg bárányaprólék ( tüdő, szív, máj, vese)

bárány hálóha(hártyája)

3 nyers tojás

6 főtt tojás

20 dkg kenyér

6-6 szál zöld újhagyma és fokhagyma zöldjével

1 csokor petrezselyem zöld

só, bors.

Megjegyzés: én csirkemájat is szoktam hozzá főzni.

 

A bárányaprólékot jól megmossuk. A máj kivételével a többit enyhén sós vízben főni tesszük. Amikor kezd habosodni le kell szedjük a habot, majd 50 perc után beletesszük a májat és együtt főzzük még 15 percet. A csirkemájat külön főzzük meg. Leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, mindent ledarálunk és hozzáadjuk a kockára vágott főtt tojást, a felaprított zöldhagymát és fokhagymát, az apróra vágott petrezselyem zöldet, a 3  felvertnyers tojást, illetve a beáztatott és kiszorított kenyeret. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk és jól összedolgozzuk. Egy hosszúkás formába beletesszük a bárányhálót úgy, hogy annak oldalain lelógjon, belesimítjuk a masza felét, azután egy sor keményre főtt tojást teszünk, ezt betakarjuk a massza második felével és ráhajtjuk a hártyát. Forró sütőben kb.30 perc alatt megsütjük. Hidegen szeleteljük, zöldhagymával és hónapos retekkel tálaljuk.

Most pedig, hogy elkészült a főétel, jöhet a beharangozott édesség is, egészen pontosan a macaron dióval.

HOZZÁVALÓK

12,5 dkg dió

25 dkg porcukor

12,5 dkg tojásfehérje (nekem ez 4 db-ot jelent)

7,5 - 8dkg kristálycukor

1 ek kakaó

piros ételfesték (elhagyható, vagy bármilyenre cserélhető)

 

csokoládé krémhez (ganache):

15 dkg étcsokoládé

1 dl tejszín

3,5 dkg vaj

A krém hozzávalóit egy lábasban összeolvasztjuk, jól összekeverjük, és lehűtjük, hogy majd a kész macaronokat meg tudjuk kenni vele.

A darált diót a kávédarálón átdaráljuk, hozzákeverjük a porcukrot, majd a levesszűrő kanálon, vagy egy szitán átnyomkodjukegy kanállal, és jól átszitáljuk. Hozzákeverjük a kakaóport. A fent maradt szemcséket félretesszük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a végefelé állandó keverés mellett beleszórjuk a kristálycukrot.A cukros kakaós diót óvatosan a habhoz szórjuk és összeforgatjuk, majd nyomózsákba töltjükés sütőpapírral bélelt tepsire egyforma (kb. egy pálinkáspohár szája nagyságú) - korongokat nyomunk.
40 percig szobahőmérsékleten szárítjuk, majd 140 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivesszük, hűlni hagyjuk, majd éles késsel leemeljük őket a sütőpapírról. (Nekem simán lejöttek, ha valakinek nem, sülés után terítsen ki egy vizes konyharuhát és a tepsiről sütőpapírral együtt óvatosan húzza át a macaronokat a konyharuhára, pár perc múlva simán elválnak a sütőpapírtól.)
A jól kihabosított csokoládé ganache-sal, megkenünk egy macaront és egy másikat hozzáillesztünk.

Kedves olvasók! Az ünnephez készülődve kívánok mindenkinek szaporát a takarításhoz, a sűtéshez, főzéshez.

Eljött a szép húsvét reggele,
Feltámadásunk édes ünnepe.
Ünneplő ruhákba öltöztek a fák,
Pattognak a rügyek, s virít a virág.
A harang zúgása hirdet ünnepet,
Egy kismadár dalol a zöld rétek felett.
Kellemes húsvéti ünnepeket!

                                     Tóth Mária