Back to top
Marika konyhája

Kedves háziasszonyok és a konyhában sürgő-forgó férfiak!

Itt a tavasz, ami csak egy dolgot jelenthet: most már nálunk isvirágzik a bodzafa.

A bodza (Sambucus)népies nevei: bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza.A bodzafának fel lehet használni a törzsét, virágát és gyümölcsét. A múltban előbbiből speciális tárgyakat készítettek, de manapság már nemigen használják.

Virága sokkal több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, emiatt érdemes több finomságot is készíteni belőle.A 19. században még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág (bodzafánk). Sokak kedvenc csemegéje ma is a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg, majd hirtelen, forró olajban kisütnek. Fahéjas porcukorral, lekvárral tálalják. A palacsinta tésztájába friss bodzavirágot morzsolnak. Miután megsült, bodzalekvárral vagy főzött, bodzavirágos krémmel töltik meg. Ha pedig már megemlítettem, a gyümölcséből (ami fekete bogyó) nagyon finom lekvárt lehet késziteni.

Na és persze nem múlhat el a tavasz, hogy ne készítsünk legalább egy adag bodzalevet.

Ez a gyógynövény hatékony méregtelenítő, csökkentheti a koleszterinszintet, és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint". Hasznos a vesék egészségét tekintve is.Ha pedig már beharangoztam, nézzük is a bodzalé receptjét:

Hozzávalók:

10 liter hideg víz

7-8 bodzavirág

2 citrom

2 tk citromsav

1 kg cukor

Ép, tiszta virágokat szedjél (lehetőleg nem az út mentéről). Ezt egy 10literes edénybe tedd, majd merj rá 10 liter vizet, és keverd elbenne a cukrot. A citromot mosás után karikára vágva rakd bele, majd a citromsavat úgyszintén. Jól keveredát az egészet, majd szitás fedővel takard le. Ha lehet, hűvös helyre tedd (kamra, spájz).

4 napig érleld, közben minden nap keverd jól meg. Végül szűrd le és hűtőben tárold. Kívánom, hogy váljon mindenki egészségére!

 

A tavasz egy másik kedvelt gyümölcse az eper, melyet sok finomságra fel tudjuk használni. A következőkben egy nagyon egyszerű, sütés nélküli epres túrótorta receptet fogok veletek megosztani.

Hozzávalók:
500 gr túró
250 gr porcukor
1 vaníliás cukor
4 tojássárgája
200 gr vaj
1 zselatin
1 dl tej
egy kis hideg víz

Tetejére:
500 gr eper
1 eperízű (piros) tortazselé

 

A tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és a szoba-hőmérsékletű vajjal habosra kevered. Hozzáadod a túrót is, habverővel elkeverve. A tejet felmelegíted, a zselatint csomómentesre kikevered egy kis hideg vízzel, majd hozzákevered a forró tejet. A zselatinos tejet is beleöntöd a túrós masszába, habverővel jól összekevered, hogy homogén legyen.

A tortaformát kivajazod és beleöntöd a túrós keveréket. Ezután beteszed a hűtőbe.

Közben az epreket megmosod, darabokra vágod, majd a túrós massza tetejére teszed. Elkészíted a végén a piros tortazselét a leírásnak megfelelően, majdrácsurgatod a torta tetejére.

Egy éjszakát a hűtőben tárolod, hogy aztán másnap már szépen szeletelhető és fogyasztható.

Ehhez a két egyszerű, sütést nem igénylő recepthez jó munkát és étvágyat kívánok!