Back to top
Marika konyhája

 

Kedves háziasszonyok és a konyhában sürgő-forgó férfiak!

Mindenekelőtt Boldog Új Évet kívánok minden tisztelt olvasómnak!

Sajnos kénytelenek voltunk magunk mögött hagyni a téli ünnepeket, de ennek ellenére az élet megy tovább, így mi is folytatjuk a főzőcskézés. Sokat gondolkoztam azon, hogy a karácsonyi lakmározás után mi esne jól mindnyájunknak, és végül az az ötletem támadt, hogy készítsünk egy kis finom kocsonyát.

A receptet azt hiszem szinte mindenki ismeri, és készíti. A kocsonya olyan, mint a legtöbb hagyományos magyar ételünk: jókat lehet vitatkozni arról, hogyan is készítsük, milyen hozzávalók a legjobbak. Számomra a jó kocsonya titka nem más, mint a jó alapanyag, a jó sok fokhagyma, és a lassú főzés. Na meg persze a háziasszonyok és a konyhában sürgő-forgó férfiak türelme.

Szükség van emellett friss, bőrös, porcos, csontos sertéshúsra. Arról sok a vita, hogy füstölt hús, vagy füst nélküli legyen az alapanyag. Én jobban szeretem az utóbbivalkészíteni. A fokhagyma szintén nélkülözhetetlen a jó kocsonyához. Nagyon jó ízt ad az ételünknek. Mellette érdemes néhány múrkot és petrezselyemgyökeret is belerakni a főzővízbe, de semmiképpen se vigyük túlzásba. Ez valóban pusztán ízlés dolga, de a sok fokhagymát nem tudom eléggé hangsúlyozni, sose hagyjuk ki. Egy kilogramm kocsonyahúshoz egy jó nagy fejet javaslok, gerezdekre bontva.

Lássuk hát magát a receptet:

Hozzávalók:

  • 5 l víz
  • 400 g sertésköröm(kb. 3 db, használható sertésfül vagy sertésfarok is)
  • 300 g sertésbőr
  • 700 g sertéscsülök
  • 500 g sovány sertéscomb
  • só ízlés szerint
  • 2 kk egész borsszemek
  • 2 közepes fej fokhagyma (gerezdekre szedve, tisztítani nem szükséges)
  • 1 db főtt tojás (díszítéshez)

 

Elsőkénta hideg vízbetegyük főni a sertéskörmöt, sertéscsülköt és a sovány sertéscombot. Sózzuk meg, majd lassú tűzön forraljuk fel. A képződő habot szedjük le a tetejéről szűrőkanállal. Ez után beletesszük az egész borsszemeket és a fokhagymát.

Mindezt nagyon lassú tűzön főzzük, éppen, hogy gyöngyözzön(csakúgy, mint a húslevesnél) kb.4-5 órán keresztül. Amikor már annyira megfőttek a húsok, hogy leválnak a csontról, kitesszük egy tálcára majd hagyjuk lehűlni. Ezt követően én ki szoktam csontozni.

A tányérokban szépen elosztjuk a húsokat, hogy mindenből kerüljön mindegyikbe.Ha ezzel is megvagyunk, átszűrjük a levet és egy levél konyhai szalvétát téve a tetejére felitatjuk a zsiradékot (ezt a műveletet egymás után többször is elvégezzük). Amikor végeztünk, felöntjük a tányérokat. Aki díszíteni szeretne, tehet 1 szelet főtttojást is a tetejükre. Amíg ki nem hűl és meg nem kocsonyásodik, a kamrában tartjuk (ez nagyjából estétől reggelig tart). Ha ezzel is megvagyunk, egy kis pirosparikával megszórjuk.

Már-már el is kezdhetnénk enni, azonban nem lehetünk teljesen készen, amíg nem készítünk hozzáegy kis ecetes hagymát.

 

Most, hogy ezzel elkészültünk, jöhet a szokásosédesség is.

A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdődő és hamvazószerdáig (változó időpont) tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat. A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás és a dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt. A farsangot a vidámság, az életöröm, a szórakozás, a bolondozás, a tánc és a bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. Régebben a gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni, hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is.  Az ételek közül tipikusan a húsételek, a kocsonya, a káposzta és a farsangi fánk (pánkó) terjedtek el. Cikkünk második részében utóbbival foglalkozunk.

Hozzávalók:

  • 500 gr liszt
  • 300 ml tej
  • 50 gr puha vaj
  • 30 gr élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál porcukor
  • csipetnyi só
  • citromhéj
  • olaj a sütéshez

És akkor álljunk is neki...

Előszőr is az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek. cukorral. A száraz alapanyagokat összevegyítjük, így a lisztet, a sót, a maradék cukrot és a citrom héjat  majd a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű  vajat és a tojássárgáját .

Alaposan kidolgozzuk és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megvan, lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval (esetleg pohárral) kiszaggatjuk. Közben egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat, addig is kel a tészta.

Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert nagyon hamar sül. Ha kész vagyunk, kiszedjük konyhai papírtörlőre és hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Vaníliás porcukorral meghintjük, és végül bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.

                                                                                    Jó munkát és jó étvágyat kívánok

                                                                                                            Marika