Back to top

Scenetă tradițională de Crăciun

Scenetă tradițională de Crăciun

Pentru al cincilea an consecutiv, tinerii maghiari s-au pregătit cu o scenetă de crăciun ecumenică în parteneriat cu biserica romano-catolică, reformată și unitariană.  Elevii școlii generale Báthory István au repetat săptămâni întregi realizarea scenetei, devenită deja obicei și în același timp mod de pregătire în perioada adventului.

Sceneta de anul acesta a fost una modernă, trăgând un semnal de alarmă pentru toți, de multe ori în agitația de dinaintea sărbătorilor uităm că de fapt crăciunul nu este despre mesele festive, despre aglomerația din magazine și cadouri ci despre nașterea lui Isus. În scenetă se prezinită, printre altele, și acest aspect. Pe scurt, mica producție teatrală se conturează în jurul situației în care locuitorii unei comunități se confruntă cu organizarea scenetei de crăciun și nu se pot decide asupra personajelor pe care le interpretează unul sau celălalt. Reflectând asupra zilelor noastre în care suntem preocupați tot timpul cu altele, fără să ne rămână timp să ne bucurăm de adevartul motiv al acestei zile.

Sceneta a fost prezentată în cinci locații diferite: în 23 decembrie în biserica armeană din Dumbrăveni, în ajunul Crăciunului în biserica unitariană și romano-catolică din Mediaș, în 25 decembrie în biserica reformată din Mediaș și apoi în biserica romano-catolică din Agnita.

Sceneta de Crăciun este un obicei răspândit în Bazinul Carpatic, primele astfel de scenete scrise apar în secolul al XVII-a, fiind una dintre cele mai cunoscute tradiții maghiare de crăciun.

În urmă cu cinci ani, Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș a organizat prima ei scenetă împreună cu biserica romano-catolică din Mediaș, ulterior nemaifiind  organizată doar de catre tineri catolici, în momentul de față tinerii, indfierent de confesiune religioasă se pregătesc împreună să ofere un dar celor care în perioada sărbătorilor se duc la biserică. Una din noutățile de anul acesta este prezentarea scenetei la Agnita, unde de zeci de ani nu a mai fost prezentat un astfel de eveniment. Acesta fiind cadoul tineirlor pentru părinți, bunici și pentru toți cei prezenți, ca pe lângă păstrarea obiceiurilor să ofere bucurie sufletească.