Back to top

Interviu cu Balázs Botond, candidatul județului Sibiu la Camera Deputațiilor

Interviu cu Balázs Botond, candidatul județului Sibiu la Camera Deputațiilor

În următorul interviu l-am întrebat pe Balázs Botond, primul candidat pe listele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România pentru Camera Deputațiilor.

 

Vă rugăm să vă prezentați cititorilor!

Am 29 de ani, am crescut și trăiesc în Mediaș, unde împreună cu soția mea ne creștem băiețelul născut în luna august. Studiile universitare le-am finalizat la Universitatea Transilvania din Brașov, la Facultatea de Drept, având un master în Drept privat de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Lucrez de cinci ani ca jurist, de mai bine de trei ani ca profesor de legislație rutieră în Mediaș. Am acumulat experiență în administrația Uniunii Europene în calitatea de stagiar în 2009 la Parlamentul European. În 2014 am avut ocazia de a lucra și în administrația centrală, mai exact la Ministerul Energiei în calitate de consilier al secretarului de stat.

Din 2008 îmi petrec timpul liber prin activități de voluntariat, fiind președintele asociației tinerilor maghiari din Mediaș. Am organizat în ultimii aproape zece ani diferite evenimente pentru tineri, pentru comunitate, tabere, seminarii, conferințe, excursii, activități sportive și de timp liber.

Din 2015 sunt manager de proiecte la Asociația Pro Schola Mediensis, scopul acestei asociații fiind acela de a asigura transportul elevilor din localitățile din jurul Mediașului la Școala Generală Báthory István. Responsabilitatea mea în cadrul acestei asociații este de a atrage fonduri pentru funcționarea a două microbuze care trasportă copii pe ruta Dumbrăveni, Alma, Șmig, Boarta, Șeica, Copșa Mică la Mediaș.

Totodată, în decrusul anilor am fost voluntar, coordonator de voluntari, organizator al celor mai mari evenimente, festivaluri ale comunității maghiare din județ, printre acestea amintesc doar Festivalul de dansuri populare „Vándorcsizma” ajuns la cea de-a 14-a ediție, Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu, ajunse la cea de-a 18-a ediție și nu în ultimul rând șase ediții ale Taberei de Înot pentru elevi din județul Sibiu.

 

Prezentați-vă crezul politic!                                         

 

Începând cu anul 2008 am ales să mă implic în comunitate și în activitățile acesteia. Am considerat că este foarte ușor să comentăm de pe margine, iar dacă dorim să se schimbe ceva în bine, trebuie să intrăm și noi pe teren.  Această ambiție m-a condus de la început. La un moment dat, mi-am dat seama că nu este suficient să ne ocupăm doar de tineri, ci este nevoie să ne implicăm mult mai mult în viața comunității în care trăim. De-a lungul timpului am reușit să alcătuim o echipă foarte activă. Cu această echipă am depus efort pentru comunitatea noastră atât la nivel local, cât și la nivel județean.

Experiența în proiectele organizate, dorința de a face bine, a făcut ca tinerii să conteze, ne-am făcut auzită vocea.

 

Ce v-a motivat să vă implicați în viața publică, care sunt obiectivele pe termen lung pentru care veți depune eforturi?

 

M-am gândit mult până am luat decizia de a mă implica în viața publică. Am ajuns la concluzia că am acumulat suficientă experiență în diferite domenii de activitate pentru a înțelege deficiențele și în același timp soluțiile, căile legale de modificare înspre bine. Trebuie să permitem și tinerilor acces la procesul de luare a deciziilor, există mulți tineri care pot conta și pot adăuga un plus de valoare acestei țări. Am dovedit că pot face ceva pentru comunitatea locală și județeană, știu că pot reprezenta întreaga regiune a Transilvaniei cu valorile multiculturale.

 

În decursul anilor și al proiectelor organizate am lucrat cu foarte mulți profesori, educatori, dar cu și mai mulți elevi. Ambele categorii sunt aglomerate de birocrație, de muncă. Profesorii sunt nevoiți să muncească mult în afara programului, iar elevii sunt suprasolicitați cu teme de casă, de multe ori fără rost. Elevul când ajunge acasă este obosit, are mult prea mult de învățat. Trebuie luat întreg sistemul de învățământ școlar, preuniversitar și regândit, reinventat de la zero. Trebuie implicați profesori care predau în școli nu care stau ascunși undeva în sistem, care nu s-au mai întâlnit cu un elev și o oră la școală de ani de zile.

 

Tinerii, elevii, trebuie să se întâlnească cu fenomenul voluntariatului. Majoritatea voluntarilor cu care am lucrat în cadrul asociației noastre au avut numai de câștigat în urma faptului că s-au implicat în activități în folosul lor, al comunității. Mulți dintre ei s-au întâlnit cu conceptul responsabilității, a faptului că ceva depinde de ei, de succesul lor. Tot mai mulți antreprenori, firme, companii aleg persoane care au fost voluntari pe parcursul școlii într-un fel sau altul. În multe cazuri munca voluntarului fiind recunoscută, datorită legii voluntariatului.

 

În momentul de față sunt consilier juridic la o companie din domeniul energiei. Sunt multe de făcut și în acest sector, pentru ca și companiile din România să devină competitive pe piețele din Europa. Una din nevoile principale este aceia de a legifera posibilitatea producătorilor de energie electrică să exporte energia în țările vecine. În momentul de față energia ieftină pleacă la export și energia scumpă rămâne în țară. În timp ce pe piețele internaționale prețul gazului natural este unul scăzut și dictat de cerere și ofertă la noi această piața funcționează greoi.

 

Un alt domeniu în care se pot aduce modificări este domeniul rutier. Din 2013 sunt profesor de legislație rutieră și știu că trebuie făcute câteva modificări în legislație. Plecând doar de la situația din Mediaș a biroului de examinare pentru obținerea permisului de conducere, legea nepermițând înființarea de astfel de birouri decât în cadrul instituției prefecturilor.

 

De ce ați acceptat candidatura pentru reprezentarea județului Sibiu?

 

Consider că a sosit momentul să reprezint județul în legislativul României. Șansele sunt egale pentru toți candidații de a câștiga și de a reprezenta județul în Parlament, știu că în cazul în care câștigăm în județ voi reprezenta comunitatea și știu că sunt multe decizii care pot influența viața noastră de zi cu zi.

 

Care sunt problemele cele mai des întâlnite cu care se confruntă comunitatea din județul Sibiu?

 

Pe lângă propunerile privind sistemul de învățământ, este important să punem pe prim plan asigurarea unui trai bun pe plan economic familiilor. Uniunea Democrată Maghiară din România a reușit să reducă TVA-ul pentru apa potabilă de la 20% la 9%. Aceste reduceri de cheltuieli de întreținere trebuie să continue la consumatorii casnici și la energie electrică și gaze naturale. Dacă reducem aceste cheltuieli rămân mai mulți bani în bugetul familiilor. Trebuie redus impozitul pe venit în proporție cu numărul copiilor.

 

Este nevoie mare de investiții în infrastructură, asfaltarea străzilor din localitățile mici și medii și nu în ultimul rând în localități rurale.

Totodată sunt necesare investiții majore în sistemul feroviar din Transilvania. Este trist faptul că mergem de la Mediaș la Sibiu cu trenul și ajungem în două ore, sau să fim nevoiți să așteptăm 15-30-90 de minute de întârziere.

 

Se simte nevoia unor investiții majore și importante în monumentele istorice, care au un impact asupra conștientizării valorilor locale, existând un potențial mare în turismul local în întreaga regiune a Transilvaniei.

 

Transilvania trebuie să devină un loc în care după terminarea studiilor tinerii își pot găsi ușor un loc de muncă, să își întemeieze o familie, dezvoltând o carieră pe plan local.