2015, un an bogat în evenimente pentru tinerii maghiari din Mediaș
La fel ca în anii precedenți, dorim să le mulțumim voluntarilor, partenerilor și sponsorilor pentru sprijinul și ajutorul oferit Uniunii Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș printr-un raport ce conține activitatea noastră anuală pe 2015.
Scopul ONG-ului este acela de a întări minoritatea maghiară din județul Sibiu, de a reprezenta tinerii maghiari din județ, de a păstra cultura, limba maternă și de a stimula participarea în viața comunității locale a acestora.
Evenimentele asociației sunt organizate cu ajutorul partenerilor și a proiectelor cu finanțare nerambursabilă elaborate de către membrii acesteia. În organizarea fiecărui eveniment în parte, tabere, conferințe, festivaluri, petreceri, comemorări și evenimente caritabile, stă o echipă de tineri pregătiți și capabili de a depune eforturi vizibile pentru a crea un an cât mai bogat în evenimente. Eforturile și munca din spatele oricărui eveniment sau proiect nu sunt de multe ori vizibile.
2015 a început cu planificarea anului și strângerea de fonduri pentru evenimente de la instituții și fundații printre care amintim: Fundația Communitas, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu, UDMR, Consiliul Județean Covasna, Departamentul pentru Relații Interetnice, Consiliul Județean Harghita. Am avut ca parteneri biserica romano-catolică, unitariană și reformată, Consiliul Local al Tinerilor din Mediaș și multe alte instituții, parteneri din România dar și din Ungaria.
Evenimentele organizate de UTDM Mediaș în anul 2015:
Primul eveniment al anului 2015 a fost Ziua Culturii Maghiare organizată de UDMR organizația județeană Sibiu împreună cu Biserica Reformată, eveniment la care am contribuit și noi.
La sfârșitul lunii ianuarie s-a ales noua conducere a Fundației Pro Schola Mediensis, unde voluntarii asociației tinerilor maghiari din Mediaș au decis să facă parte din conducerea acesteia pentru a ajuta la strângerea de fonduri pentru funcționarea celor două autobuze care transportă gratuit copiii din jurul Mediașului la Școala Generală Báthory István.
La fel ca în anii precedenți și în anul 2015 ziarul cultural ”Nagy-Küküllő” a fost una dintre prioritățile asociației, cu ajutorul voluntarilor reușind să-l distribuim gratuit comunității maghiare din Mediaș, dar și din nordul județului Sibiu.
La începutul lunii februarie, tinerii asociației au organizat un sondaj de opinie în rândul comunității maghiare cu scopul de a le cunoaște și înțelege așteptările, problemele și ideile privind viața comunității maghiare din municipiu.
Devenită un obicei pentru comunitatea maghiară din județul Sibiu și tinerii maghiari au contribuit cu o scenetă la comemorarea revoluției din 1848.
Am participat la ședința de alegere a conducerii Consiliului Organizațiilor de Tineret Maghiar din județul Sibiu, și a Organizației Tinerilor din zona Odorhei.
Consiliul Local al Tinerilor din Mediaș împreună cu Primăria Mediaș, a organizat cea de-a 11 ediție a programului caritabil Hrănește un zâmbet, proiect la care asociația noastră a fost parteneră.
Cu ocazia zilei de 8 martie, voluntarii asociației au surprins plăcut doamnele cu o floare la fiecare dintre bisericile comunității maghiare.
Am participat la ședința anuală de alegere a conducerii Conferinței Tineretului Maghiari din România (Asociația MIERT). În cadrul acestei ședințe, județul Sibiu a reușit să își mențină o persoană în conducerea asociației pentru un nou mandat de doi ani.
30 martie înseamnă zi de sărbătoare pentru Asociația UTDM deoarece am împlinit 25 de ani.
Aprilie a fost luna comediei, deoarece am organizat a 12-a ediție a festivalului de stand-up comedy ”Humorfeszt”.
În luna iulie am organizat a 13-a ediție a Festivalului de dansuri populare maghiare ”Vándorcsizma”, unde comunitatea maghiară a putut participa la un program diversificat care a conținut dansuri populare maghiare, concurs de gătit gulyás, tir cu arcul și ridicarea iurtei.
În luna iulie am participat la cea de a 12 ediție a taberei UE în județul Harghita dar și la cea de a 9 ediție a Festivalului Youth din județul Sălaj.
Cel mai important proiect realizat de către Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș a avut loc în perioada 25 iulie - 1 august 2015 la Vlăhița județul Harghita. La cea de-a 5-a ediția a taberei de înot la care am avut 72 de participanți. Participanții taberei s-au bucurat timp de o săptămână de programe cum ar fi: teatru, karaoke, foc de tabără, proiecție de film, floorball, astronomie și multe alte activității de timp liber. Este un proiect foarte important pentru tineri deoarece timp de o săptămână atmosfera taberei este creată în așa fel încât se pune accentul pe sport, educație și limba maternă, unde tinerii participanți se detașează de rutina zilnică.
Prin intermediul ”Programului Petőfi Sándor”, începând cu 15 august, timp de nouă luni, asociația beneficiază de aportul muncii unui voluntar delegat din Ungaria pentru a ajuta asociația și implicit comunitatea maghiară din Mediaș.
Asociaţia ”Uniunea Tineretului Democrat Maghiar” Mediaş împreună cu Consiliul Local al Tinerilor a organizat în data de 28 august 2015 petrecerea tematică “Spuma/Hab Party”, care a fost o oportunitate pentru cele două asociații de a se cunoaște mai bine și un schimb de experiență util.
Între timp, voluntarii asociației și-au sacrificat din timpul liber pentru a face un gest frumos, prin ajutarea la amenajarea Casei de copii Adolf Kolping.
În perioada 16-25 octombrie, a avut loc ediţia a XVII-a a Zilelor Culturale Maghiare din judeţul Sibiu. Evenimentul s-a desfășurat în localităţile cu minoritate maghiară din judeţul Sibiu, organizatorii pregătind şi în acest an un program deosebit de variat. Pe parcursul celor 10 zile s-au derulat zeci de evenimente: dansuri populare, clubul piticilor, activităţi sportive, spectacol de teatru, balul strugurilor, filme, slam poetry, operetă, stand-up comedy, concert şi diferite seminarii. Scopul acestui eveniment este păstrarea valorilor tradiţionale şi culturale ale comunităţii maghiare din zonă, precum şi popularizarea acestora.
Ziua Limbii Maghiare, și a Diasporei Interne (Szórvány) maghiare, a fost organizată pentru prima dată împreună cu UDMR organizația județeană Sibiu la data de 13 noiembrie în Mediaș la Casa Millennium.
De-a lungul timpului, Zilele Szórvány a devenit un eveniment cu importanță majoră în viața maghiarilor care trăiesc în diasporă, deoarece au ocazia de a discuta prin intermediul programului problemele pe care le înfruntă o comunitate mai restrânsă ca și număr, dar puternică, unită. Programul acestui eveniment a fost unul bogat, tema principală fiind păstrarea identității, a obiceiurilor și al valorilor maghiare în diasporă, dar și importanța păstrării limbii materne care este o prioritate. Organizația națională UDMR a organizat la Timișoara în data de 15 noiembrie Ziua diasporei interne maghiare unde am fost invitați să prezentăm asociația și activitățile acesteia.
Biserica Reformată împreună cu organizația ”Kalandok és Álmok” în parteneriat cu Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș, au organizat un curs de educație experiențială de care au beneficiat preoții care se ocupă de formarea tinerilor maghiari din județul Sibiu.
În perioada 20-22 noiembrie, la Timișoara, am fost invitați la Conferința Szórvány, unde am prezentat ediția a 5-a a Taberei de Înot, eveniment organizat de asociație cu succes în anii precedenți.
Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș în colaborare cu Asociația MIÉRT (Conferința Tineretului Maghiar din România) a organizat Caravana Dansului Popular Maghiar, care timp de cinci weekenduri a avut cinci stații diferite: Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Nirajului, Zalău și Mediaș. La Mediaș, evenimentul a avut loc în 27 noiembrie. Acest proiect a avut drept scop promovarea dansului și muzicii populare maghiare. Caravana a oferit o experiență unică, deoarece la diferitele stații și-a desfășurat activitatea în funcție de specificul și tradițiile locului.
În 30 noiembrie proiectul Hrănește un zâmbet a ajuns la cea de a 12-a ediție. La fel ca în edițiile precedente și de această dată am fost parteneri la eveniment și am contribuit la cele 5000 de pachete care s-au strâns de-a lungul proiectului caritabil.
Cu ocazia zilei de Sfântul Nicolae, UTDM Mediaș le-a pregătit copiilor o surpriză aducându-l pe Moș Nicolae la copiii de la Școala Generală “Báthory István” și Casa de Copii Adolf Kolping.
Uniunea Democrată Maghiară din România, în colaborare cu Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș, a organizat în 12 decembrie un concert de pian cu fragmente din opere celebre de Frédéric Chopin interpretate la pian de pianistul Thurzó Zoltán. Organizatorii, prin intermediul acestui program, au îmbogățit viața culturală a societății și au extins gama de evenimente prezente în cultura comunități Medieșene.
În data de 17 decembrie, Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș și Școala Generală ”Báthory István” au organizat un eveniment caritabil de Crăciun. Banii strânși la Bazarul de Crăciun, împreună cu donațiile adunate la spectacolul copiilor, au ajuns la Casa de copii Adolf Kolping din Mediaș. Prin acest gest le-am oferit copiilor un Crăciun mai bogat și mai fericit.
În luna decembrie, Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș împreună cu Biserica Unitariană, Biserica Romano-catolică și Biserica Reformată au organizat o scenetă ecumenică de Crăciun la Mediaș în cele trei biserici și în Dumbrăveni la biserica armeano-catolică.
În data de 24 decembrie, tinerii voluntari ai asociației UTMD Mediaș au avut ocazia să sărbătorească împreună seara de Crăciun într-un ambient plăcut și cald. Spiritul Moșului și-a făcut prezența și în rândul voluntarilor.
Președintele Asociației, d-l Balázs Botond mulțumește pe această cale, în numele membrilor asociației, tuturor partenerilor, sponsorilor, colaboratorilor și nu în ultimul rând tinerilor voluntari care ne-au fost alături în organizarea acestor evenimente cultural-educative, fără de care nu ar fi fost posibilă atingerea scopului dar și acumularea multor amintiri frumoase în anul 2015.
- Autentificare pentru a posta comentarii