Back to top

Proiect internațional de tineret încheiat cu succes

Proiect internațional de tineret încheiat cu succes

Asociația UTDM Mediaș a încheiat cu succes perioada de implementare a proiectul ‘Same Boat’ finanțat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale prin programul Erasmus+. Proiectul s-a desfășurat în perioada 19-26 ianuarie 2019 la Mediaș, unde au participat 44 de tineret din Italia, Ungaria, Azerbaidjan, Armenia, Letonia, Estonia, Ucraina, Macedonia și România. Proiectul a avut ca temă principală migrația și diversitatea culturală.

Balázs Botond, președintele asociației a declarat că pentru asociația UTDM Mediaș este primul astfel de proiect. Toată săptămâna, cei 44 de tineri dezbat tema migrației prin diferite exerciții, prezentări precum și vizite de studiu cum ar fi la Biroul de Imigrări din Sibiu.

Unul dintre participanți afirmă că ”Până acum am studiat la o Universitate despre Migrație, Securitate Socială, însă doar partea de teorie, iar acum încerc să aflu despre partea practică. Sunt curios să aflu cu ce se confruntă diferite țări și ce soluții sunt sugerate la această temă. În unele momente discuțiile sunt problematice deoarece sunt țări care în trecut au avut războaie între ele însă suntem toți tineri și încercăm să rezolvăm lucrurile într-un mod pozitiv.” O domnișoară din Armenia susține că ”tema proiectului este foarte vastă, suntem tineri din 9 țări care discutăm aspecte diferite legate de migrație și considerăm că este un avantaj pentru fiecare dintre noi să aibă opinia lui. Personal consider că este o temă importantă ce merită discutată.

În cadrul implementării proiectului tinerii au participat și la o vizită de studiu la Sibiu, în cadrul căreia au avut discuții cu reprezentanții minorității maghiare și germane, dar totodată au primit informații cu privire la fenomenul migrației de la reprezentanții Biroului Pentru Imigrări al Județului Sibiu.

Asociația UTDM Mediaș dorește să continue proiectul implementat prin editarea unei broșuri de bune practici, ce va conține metode de educație non-formala pentru lucrători de tineret, ce va fi distribuita ONG-urilor din județul Sibiu.