Back to top

Uniunea Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș în anul 2021

Uniunea Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș în anul 2021

Anul 2021 a fost un an influențat de pandemia SARS-COV2, mai ales că incertitudinile au fost la ordinea zilei și din aceste considerente, noi, Uniunea Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș, am fost mereu rezervați în ceea ce privește organizarea diferitelor evenimente, dar cu respectarea normelor în vigoare, am reușit să organizăm anumite proiecte.

 

În ceea ce privește evenimentele pe care ne-am dorit să le organizăm, cel mai important pas a fost atragerea de fonduri nerambursabile, iar pentru acestea le mulțumim următorilor finanțatori: Fundația Communitas, Consiliul Județean Sibiu, Uniunea Democrată Maghiară din România, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu, Fundația Bethlen Gabor, Fondul de Cooperare din Ungaria, OTP Bank România, Transgaz S.A., fără de care nu puteam să ne îndeplinim obiectivele pentru anul 2021.

 

Menționăm totodată și partenerii cu care am lucrat împreună la diferite proiecte: Universitatea Babes-Bolyai, Școala Generală Báthory István din Mediaș, Uniunea Democrată Maghiară din România, atât organizația națională, cât și cea județeană și locală, Fundația Rákoczi, bisericile istorice maghiare din Mediaș și din județul Sibiu, și nu în ultimul rând Conferința Tineretului Maghiar din România.

 

În cele ce urmează dormim să vă prezentăm câteva dintre proiectele pe care le-am avut împreună cu partenerii noștri:

 

  • Universitatea Babeș-Bolyai a organizat prin Departamentul de Administrație și Management Public sesiuni de informare pentru elevi și profesori, inclusiv în județul Sibiu. Sesiunile de informare au avut loc prin intermediul platformei Zoom și au fost distribuite în direct și pe rețele de socializare. În cadrul acestor întâlniri s-a prezentat oferta educațională a facultății de administrație publică și procedura de admitere. De asemenea au fost prezenți specialiști din domeniu și studenți ai Universității care au împărtășit experiența lor;

 

  • Școala Generală Báthory István ne este partener de foarte mulți ani, pentru că avem țeluri comune  și ne dorim ca acesta să fie una dintre cele mai moderne și competitive școli, unde oferă elevilor o paletă cât mai largă de posibilități. La fiecare deschidere de an școlar le suntem alături, iar în anul 2021 am reușit să le oferim elevilor câte un mic cadou din partea lui Moș Crăciun. Unul dintre proiectele pe care le-am finalizat a fost un scurt film de prezentare al singurei instituții de învățământ cu predare în limba maghiară din județul Sibiu;

 

  • Grădinița Bucuria Copiilor este o grădiniță care are și grupe pentru copiii maghiari, pe care noi am ajutat-o cu diferite produse și obiecte necesare, astfel dorindu-ne ca aceasta să devină atrăgătoare pentru părinți;

 

  • Fundația Rákoczi este un partener relativ nou, însă am reușit să colaborăm extraordinar de bine, principalul obiectiv al acesteia fiind susținerea învățământului în limba maternă. Printre proiectele realizate împreună se numără și tabere pentru elevii din școala generală și liceu, conferințe, program de înscriere în învățământul primar, programul ”un ghiozdan pentru fiecare elev”, cât și pachete cu cadouri pentru preșcolari și școlari;

 

  • Conferința Tineretului Maghiar din România (MIÉRT), una din cele mai mari organizații de tip umbrelă din România și probabil și din regiune. Am fost activi în forurile de conducere al acestei organizații, atât în prezidiul executiv, cât și în  consiliul de conducere. Am participat la congresul MIÉRT din 2021 organizat la Târgu Mureș, unde domnul Balázs Botond, vicepreședinte executiv pentru probleme interne și domnul Kémeri Attila președintele Consiliului Organizațiilor de Tineret Maghiar din județul Sibiu și-au prezentat raportul de activitate. La acest congres a fost reales în funcția de Președinte MIÉRT, pentru un nou mandat de doi ani, domnul Oltean Csongor, iar în luna decembrie am participat cu șapte voluntari la Akademia MIÉRT organizată la Băile 1 Mai;

 

Din cauza situației provocate de pandemie, a trebuit să regândim proiectele și evenimentele noastre tradiționale. În cazul publicației culturale Nagy-Küküllő, a fost afectat procesul de livrare, acesta fiind întârziat, astfel încât numărul de exemplare ale publicației a trebuit redus de la 2000 la 500. Pe de altă parte, am reușit să tipărim publicația în fiecare lună și astfel să informăm comunitatea maghiară din Mediaș și din județul Sibiu despre noutățile și informațiile curente. Informațiile, prezentările, articolele și rapoartele disponibile în limba maghiară au fost publicate și pe site-ul nostru www.medgyes.ro

 

Unul dintre proiectele noastre de suflet, Programul Prelungit, am reușit să îl organizăm și în anul 2021. În cadrul acestui proiect oferim elevilor din clasele primare activități educative și de recreere zilnic între orele 12-16 și o masă caldă, toate acestea fără costuri pentru părinți. Proiectul vine în sprijinul a cel puțin 50 de familii.

 

Un alt proiect de suflet este Proiectul Europa Minorităților, în cadrul căruia organizăm Tabăra de Înot și care a ajuns la un deceniu de la prima ediție, după ce în 2020 nu a putut fi organizat din cauza situației pandemice. Anul trecut am reușit să organizăm această tabără pentru 70 de tineri din județul Sibiu, unde timp de o săptămână, participanții au avut ocazia să își petreacă timpul într-un mod util prin jocuri, prelegeri și activități sportive, proiect care s-a dovedit a fi un succes.

 

Unul dintre cele mai mari proiecte ale noastre este Festivalul de dansuri populare Vándorcsizma organizat împreună cu Asociația Culturală Gyöngyvirág din Mediaș. La ediția cu numărul 18 a festivalului au avut loc prezentări de iurtă, jocuri/activități pentru copii, târg de produse tradiționale și handmade, concerte, dansuri populare și tradiționalul concurs de gătit gulaș cu șapte echipe. Pandemia ne-a obligat să impunem restricții, participarea la eveniment fiind supusă unor reguli stricte.

 

La începutul anului am reușit să organizăm al doilea proiect cu finanțare europeană, prin programul ERASMUS+. Proiectul a implicat 43 de tineri din 9 țări (Bulgaria, Malta, Letonia, Turcia, Lituania, Regatul Unit, Ungaria și România) și timp de zece zile prin aplicații online (menti.com, jamboard, padlet și streamyard), participanților le-a fost prezentat scopul proiectul „Engage, Connect, Empower” privind Strategia Europeană de Tineret.

 

În vară, într-un moment în care situația pandemiei ne-a permis, am organizat întâlniri cu tinerii maghiari din Mediaș, pentru a le prezenta oportunitățile oferite de Centrul Cultural Maghiar, Casa Millennium din Mediaș și totodată activitățile asociației noastre, iar prin acest mod am reușit să atragem noi voluntari.

 

Pe această cale dorim să mulțumim pentru munca, efortul și posibilitățile pe care voluntarii, partenerii și finanțatorii ni le-au oferit, fără de care nu am fi putut ajuta comunitatea maghiară din Mediaș și din județul Sibiu.

 

 

Balázs Botond

Președinte UTDM Mediaș