Back to top

Festivalul de dansuri populare maghiare Vándorcsizma ed. a XIX-a

Festivalul de dansuri populare maghiare Vándorcsizma ed. a XIX-a

Festivalul de dansuri populare Vándorcsizma ajunsă la ediția cu numărul 19 va avea loc sâmbătă 17 septembrie 2022 la Mediaș în Parcul Greweln. Evenimentul va debuta cu parada porturilor populare pe ruta Casa Millennium – Piața Corneliu Coposu, unde va avea loc un scurt spectacol de dans a tuturor formațiilor prezente.

 

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc în Parcul Greweln, unde peste 150 de dansatori din diferite localități vor urca pe scenă pentru a prezenta dansuri populare din diferite zone. Tradiția continuă și anul acesta cu partea gastronomică și anume, concursul de gătit gulaș. Anul acesta s-au înscris șase echipe, care vor prepara aprox. 400 de litrii de gulaș. Echipele concurente vor fi jurizate minuțios. Doritorii vor putea degusta gulașul de la oricare din cele șase echipe, pe parcursul evenimentului.

 

Pe durata festivalului participanții vor putea vizita o iurtă ridicată de Asociația Losonczy Istvan din Timișoara, iar după-masa va avea loc și prezentarea oficială și tirul cu arcul. Copii cu siguranță nu se vor plictisi la această ediție pentru că le-am pregătit diferite activități interesante cu premii. În cadrul festivalului va fi prezent un târg de produse tradiționale handmade, degustare de pâine cu untură și ceapă, pogăci, kürtős kalács, langoș și multe alte bunătăți și preparate.

 

La finalul festivalului vor avea loc două concerte susținute de formația Lilium acoustic, înființată recent, în 2022. Aceștia interpretează stilul muzicii folclorice adeseori conținând elemente progresiste, cu un aer modern. Al doilea concert va fi susținut de formația locală Dinamic care ne va încânta cu piese proprii, hituri pop-rock din topurile autohtone și internaționale.

 

Mulțumim pe această cale partenerilor, finanțatorilor și susținătorilor acestei ediții a Festivalului de dansuri populare Vándorcsizma: Primăria Mediaș, Consiliul Județean Sibiu, Muzeul Astra Sibiu, Uniunea Democrată Maghiară din România, Fundația Communitas, S.C. Meditur S.A., S.C. ECO-SAL S.A., Brutăria ELDI, OTP Bank România, publicația culturală Nagy-Küküllő, Contrast-Publicitate.

 

Program:

12:00 - Parada portului popular pe ruta Casa Millenium – Primăria Mediaș

13:30 - Deschidere oficială în Parcul Greweln

13:00 - Târg de produse tradiționale, vizitare iurtă, tir cu arcul, activități pentru copii

13:15 - Spectacolul formațiilor de dansuri populare

16:30 - Concurs de gătit gulaș

17:30 - Concert Lilium acoustics

18:30 - Concert Dinamic

20:30 - Seară de dans popular