Back to top

Csifó Levente: elektromos buszok a Szeben megye északi részén élő lakosok számára!

Csifó Levente: elektromos buszok a Szeben megye északi részén élő lakosok számára!

Medgyesi RMDSZ Szervezet: 

Medgyes, Kiskapus és Szentágota, valamint további 14 község, amelyek az ADI Nord Trans Egyesületbe (Északi Közösségi Fejlesztési Egyesület) tömörültek, meghatározó lépést tettek a közösségi közlekedés problémájának megoldása felé. Az együttműködésnek köszönhetően sikeresen nyertek európai uniós forrásokat környezetbarát járművek és elektromos töltőpontok beszerzésére. Ez a lépés nem csupán a közlekedési infrastruktúra modernizálását és fenntarthatóságának növelését szolgálja, hanem hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a helyi közösségek versenyképességének javítására is, így jelentős előrelépést jelent a régió fejlődése szempontjából.

 

Mit jelent az ADI Nord Trans projekt, és milyen szakaszban van jelenleg ez a terv?

Az ADI Nord Trans projekt kiemelkedő fontossággal bír a Szeben megye északi részén élők számára, mivel célja a tömegközlekedés megoldása a részt vevő települések között. Ez az egyetlen ilyen jellegű projekt, amelyet települések közös társulása nyert meg. Ennek eredményeként 16 elektromos autóbusz és 38 elektromos jármű töltőállomás kerül beszerzésre. Jelenleg a 16 elektromos autóbusz közbeszerzési eljárása folyamatban van, és rövid időn belül bejelentik a nyertest.

17 település polgármestere közösen döntött arról, hogy együtt pályázik azokra az európai uniós pénzekre, amelyek a közösségi közlekedés javítását hivatottak megoldani. Nehéz volt ezt az összefogást létrehozni?

A közösségi közlekedés problémájának megoldása kiemelt cél minden polgármester számára Szeben megye északi részén. Gheorghe Roman, Medgyes polgármestere meghívására a megye északi részén található települések polgármesterei találkozót tartottak a Városházán az Északi Közösségi Fejlesztési Társulás Egyesület keretében. A tanácsadó cégtől érkezett jó hír szerint a 16 elektromos autóbusz európai uniós vissza nem térítendő forrásokból történő beszerzése folyamatban van, és hamarosan megismerjük a közbeszerzés nyertesét. Minden polgármester megértette, hogy a közösségi közlekedés problémáját csak együttműködéssel tudják megoldani, ezért döntöttek a közös pályázat benyújtása mellett.

 

Napjainkban a közlekedés meghatározó szerepet játszik a gazdaság növekedésében és a versenyképesség javításában. Hogyan fogja segíteni ez a projekt a Szeben megyei települések lakosságát?

A projekt rendkívül fontos a helyi közösségek számára, akiket képviselnek, és a helyi önkormányzatok elkötelezettek a közösségi közlekedés fejlesztése mellett. Ennek érdekében csatlakoztak az ADI Nord Trans Társuláshoz, amely hamarosan aláírja a 16 elektromos autóbusz beszerzésére vonatkozó szerződést. A projekt révén javulni fog a mobilitás, ami alapvetően hozzájárul a munkahelyek létrejöttéhez és megtartásához, ezzel támogatva a gazdasági növekedést és a versenyképesség javítását.

Miért döntöttek az elektromos buszok beszerzése mellett?

Az ADI Nord Trans által már elnyert 16 elektromos autóbusz azokat a településeket fogja kiszolgálni, amelyek közösen társultak a nehéz helyzetben levő közösségi közlekedés problémájának megoldására Szeben megye északi részén. A közbeszerzési eljárás lezárásával és a szolgáltató kijelölésével olyan fontos probléma fog megoldódni, amely eddig nagy gondot jelentett a megye északi részén élők számára. A 16 megvásárolt elektromos autóbusz nem csak környezetbarát, hanem minőségi, olcsó és biztonságos közlekedést fog biztosítani az itt élők számára. A döntés az elektromos buszok beszerzése mellett tehát a fenntarthatóság, a minőségi közlekedés és a közösség igényeinek figyelembevételén alapul.

Milyen településeket fog érinteni az ADI Nord Trans Projekt?

Az ADI Nord Trans Projekt több települést érint, amelyek csatlakoztak az Északi Közösségi Fejlesztési Egyesülethez. Ezek a települések Medgyes, Kiskapus, Szentágota, Küküllőalmás, Ecel, Asszonyfalva, Berethalom, Balázstelke, Bürkös, Baráthely, Darlac, Holdvilág, Mikeszásza, Muzsna, Kisselyk, Nagyekemező és Nagybaromlak. A helyi tömegközlekedési szolgáltatások fejlesztését a Nemzeti Helyreállítási Terv keretében valósítják meg.