Back to top

Tabăra de înot la final de ediţie

Tabăra de înot la final de ediţie

Sâmbătă a luat sfârșit ediția a III-a a Taberei de Înot, la care au participat 50 de tineri din județul Sibiu. Participanții s-au întors mai siguri pe sine, acumulând cunoştinţe corespunzătoare de înot , iar ceilalți au afirmat că au reușit să avanseze și să își aprofundeze tehnicile de înot.

Timp de o săptămână tinerii maghiari din judeţul Sibiu au participat la diferite activități sportiv-educative, concurănd între ei, în echipe a câte 10 tineri. Analizând evaluările tinerilor se poate observa că şi tinerii au remarcat progresele pe care le-au dobândit pe timpul taberei, s-au simțit mult mai bine datorită activităților sportive, și au putut învăța foarte multe de la invitați despre organizațiile non-guvernamentale și în special despre cele de  tineret.

Szabó József, președintele Conferinței Tineretului Maghiar din România a explicat rolul și importanța acestor organizații, urmând ca fiecare participant să pună în practică cele învățate în comunitățile de care aparţin. S-a discutat despre faptul că tinerii maghiari din județ  ar trebui să fie mândrii de faptul că ei stăpânesc cel puțin două limbi, acesta fiindu-le de folos mai târziu la angajare.

În același timp s-a pus problema participanților din județele Covasna și Harghita, care au dificultăți mari cu vorbirea limbii române, din simplul motiv că nu au cu cine exersa, luând în considerare faptul că aceștia provin din localități unde ponderea locuitorilor vorbitori de limba maghiară este de aproximativ 80-90% sau chiar mai mare. S-au pus bazele unui viitor proiect în care dorim să implicăm societatea civilă să participe proactiv pentru a le facilita acestor tineri să își însușească limba română, iar tinerii maghiari din județul Sibiu să își păstreze tradițiile, obiceiurile și nu în ultimul rând limba.

Pe scurt a III-a ediție a Taberei de Înot a fost un prilej bun de a îi îndemna pe tineri să pună accent mai mare pe activități sportive, culturale prin diferitele forme ale educației non-formale.

Asociația Uniunea Tineretului Maghiar din Mediaș mulțumește pe această cale tuturor participanților, finanțatorilor și nu în ultimul rând partenerilor media.